用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 啟思中學好嗎?
go

啟思中學好嗎?  

除了國際學校。聽說是全港最多外籍老師的一所學校。但又有人話裡面的學生好he’s!

好hea!

個人觀感就是國際學校, 全校Apple 電腦,環境清優,是段練英文好地方

如你做嗰份工有子女學費資助既話 一流.

個人感覺 (去過佢個開放日), 真係比較 hea, 同埋同學仔啲態度係比較散漫.

222magmag 發表於 17-11-16 15:05
除了國際學校。聽說是全港最多外籍老師的一所學校。但又有人話裡面的學生好he’s!
...
以前唔知咩原因, EDB俾佢地可以有多過70%學生唔駛讀NSS考DSE, 所以整體感覺會較hea

但隨著EDB收緊番個要求, 啟思日後只能少於50%學生可以讀IBDP, 教學模式同學習風氣可能會有大變
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

以前在天主教傳統小學階段非常重視結果、分數,把學生排名, 著重操練以求取得高分, 根本沒有足夠空間讓孩子自己啟發。也為了fulfil syllabus 進度,在time limitation 下只能傳授knowledge, 沒有時間給學生學習~  當初比阿女入讀啟思就係唔buy本地課程咁谷、同小朋友之間成日鬥成績、成日打探人地幾多分。

啟思全校有40-50名外籍老師, 入面的Native English國際學校環境feel非常正和口音非常流利, 啟思教學模式十足十外國feel, 比較重視個人的發展進度、學習過程、獨立思考和創意, 要求學生主動self reflect 及啟發, 而不單是結果及知識的傳授。有些功課係以小組形式做, 好多在學校內完成, 其實學既野唔係淺, 只係同local唔同, 阿女初初都唔明、唔識做, 老師很好、好肯同學生溝通、去幫學生、不停鼓勵學生, 給予很多支持。小朋友在與一班人在互動、有自信、主動積極和英語的優勢下做功課, 讀得輕鬆又開心。阿女短短4個月已經係一個充滿自信既學生, 更喜歡閱讀和寫作。國際學校模式好適合我女, 我地已經cut晒所有補習, 所有weekend & vacation都係盡情地玩~

阿女一班有19個學生, 有好多來自不同國籍, 相對有些富裕家庭但生活普遍較樸實~

阿女連食lunch都同幾個外籍同學一齊食, 連食lunch都全程talk英語, D口音完全吾同港式口音~下個月有個外籍同學因為要移民到美國所以要退學, 大家都好吾捨得~

os_ecu 發表於 17-11-17 09:06
如你做嗰份工有子女學費資助既話 一流.

個人感覺 (去過佢個開放日), 真係比較 hea, 同埋同學仔啲態度係比 ...
呢間學校俾我既印象係學費貴,唔知道有無記錯。

王家爸爸 發表於 17-11-17 13:04
呢間學校俾我既印象係學費貴,唔知道有無記錯。
成六七千一個月, 以直資嚟講真係一線價錢.

個人覺得如果你份工有 "子女學費津貼" 就一流, 反之就 .....

王家爸爸    發表於 17-11-17 15:14

os_ecu 發表於 17-11-17 14:22
成六七千一個月, 以直資嚟講真係一線價錢.

個人覺得如果你份工有 "子女學費津貼" 就一流, 反之就 .....
六七千一個月, 赤柱聖士提反都係呢個價喎, 相近價錢, 純個人喜好及感覺, 我鍾意赤柱嗰間多啲啲

(利申: 我無去過啟思中學, 純以 $$ 考慮而已)

小時了了 發表於 17-11-17 14:52
六七千一個月, 赤柱聖士提反都係呢個價喎, 相近價錢, 純個人喜好及感覺, 我鍾意赤柱嗰間多啲啲

(利申: 我 ...
原來唔只, 入學己經七千幾, 上到 DSE 成八千幾.

小時了了 發表於 17-11-17 14:52

(利申: 我 ...
同我既諗法一樣。

啟思佔很大部份都是外籍老師,因為是IB課程,學費貴是這個原因吧。

學習模式像國際學校,8月中就開學。
可能師生比率低,老師照顧學生時間比較足。
不錯!

Kitty1230 發表於 17-11-17 12:54
以前在天主教傳統小學階段非常重視結果、分數,把學生排名, 著重操練以求取得高分, 根本沒有足夠空間讓孩子自己啟發。也為了fulfil syllabus 進度,在time limitation 下只能傳授knowledge, 沒有時間給學生學習~  當初比阿女入讀啟思就係唔buy本地課程咁谷、同小朋友之間成日鬥成績、成日打探人地幾多分。

啟思全校有40-50名外籍老師, 入面的Native English國際學校環境feel非常正和口音非常流利, 啟思教學模式十足十外國feel, 比較重視個人的發展進度、學習過程、獨立思考和創意, 要求學生主動self reflect 及啟發, 而不單是結果及知識的傳授。有些功課係以小組形式做, 好多在學校內完成, 其實學既野唔係淺, 只係同local唔同, 阿女初初都唔明、唔識做, 老師很好、好肯同學生溝通、去幫學生、不停鼓勵學生, 給予很多支持。小朋友在與一班人在互動、有自信、主動積極和英語的優勢下做功課, 讀得輕鬆又開心。阿女短短4個月已經係一個充滿自信既學生, 更喜歡閱讀和寫作。國際學校模式好適合我女, 我地已經cut晒所有補習, 所有weekend & vacation都係盡情地玩~

阿女一班有19個學生, 有好多來自不同國籍, 相對有些富裕家庭但生活普遍較樸實~

阿女連食lunch都同幾個外籍同學一齊食, 連食lunch都全程talk英語, D口音完全吾同港式口音~下個月有個外籍同學因為要移民到美國所以要退學, 大家都好吾捨得~
可能係個別例子了, 我個朋友個囡囡嚮度讀, 唔覺佢係外國口音, 啲同學仔亦非常 local. 其他方面唔覺得佢同其他本地 school 既學生有乜唔唔同.

不過 all in all, 佢讀得都幾開心的. 無乜壓力.

回覆 os_ecu 的帖子

這就是 "真‧用家" 和 "聽朋友講" 的分別吧~

os_ecu    發表於 17-11-17 15:52

我都有留意 “啟思”

中一開始行 IB。 學費相對其他讀IB的不算貴。下星期六有開放日

但唔知師資ok嗎? 校風如何?

ipo167 發表於 17-11-17 15:25
啟思佔很大部份都是外籍老師,因為是IB課程,學費貴是這個原因吧。
學習模式像國際學校,8月中就開學。
可能師生比率低,老師照顧學生時間比較足。
不錯!
讀得好先有得揀 IB, 唔太標青嗰啲可能都係要讀/考 DSE

回覆 strawberry11 的帖子

IB School
小學 - PYP
初中 - MYP
高中 - IBDP

IB牌費+師資都貴,小組式學習需要更多老師。

Kitty1230 發表於 17-11-17 15:34
回覆 os_ecu 的帖子

這就是 "真‧用家" 和 "聽朋友講" 的分別吧~
個位同學(朋友個囡)我同佢都有幾多接觸,唔係聽返嚟的.

os_ecu 發表於 17-11-17 15:25
可能係個別例子了, 我個朋友個囡囡嚮度讀, 唔覺佢係外國口音, 啲同學仔亦非常 local. 其他方面唔覺得佢同其 ...
講得啱,唔可能將個別例子當常態。