用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 用家分享劍鳴幼稚園心得?
go

用家分享劍鳴幼稚園心得?

請問這個學校的校風,老師好嘛?學術是否好深?小朋友返學開心嗎?求解答

我是今年km n班用家,學校作風低調,老師都好有愛心,返學頭兩個禮拜老師日日會打黎講下小朋友返學既情況,直到而家自己有問題既時候打返去搵老師佢地又好耐心咁解答,小朋友返學係開心既,每日落校車都有同我講向學校做過乜野,至於學術方面係咪好深?我覺得係觀點與角度,曾經有一個禮拜我見到教左既中文字我覺得都深,但問返小朋友佢又答得到我係咩字,我相信學校係有方法令小朋友記得教過既野,而且小班教學岩我小朋友,可以關顧多d,我唔係賣花讚花香,我覺得自己冇揀錯學校俾小朋友

hppa    發表於 17-11-17 09:55

lifebreadcws 發表於 17-11-17 00:59
我是今年km n班用家,學校作風低調,老師都好有愛心,返學頭兩個禮拜老師日日會打黎講下小朋友返學既情況, ...

非常感激您的回覆,我也今年報名N班,是我最喜歡的學校。有您這樣回覆真的非常放心呢。面試是否會好難,我小朋友比較活潑,怕老師不喜歡呢。

hppa    發表於 17-11-17 09:55

回覆 celine1225 的帖子

我上年都報左唔少間有n班既幼稚園俾我小朋友,劍鳴既面試係我去過咁多間最舒服最快既一間,冇野考家長,一切只睇小朋友既表現去揀學生,劍鳴既面試對於家長同小朋友都零壓力,我又唔覺得佢要坐定定既學生,從來冇人猜測得到劍鳴既收生準則,因為面試實在太簡單,其實因為我尋日出席完學校活動我發覺我小朋友原來係全班最活躍既一個,我相信靜定活躍唔係劍鳴收生既因素

lifebreadcws 發表於 17-11-17 01:14

我上年都報左唔少間有n班既幼稚園俾我小朋友,劍鳴既面試係我去過咁多間最舒服最 ...

太好了,非常感激你,希望我小朋友可以進入這麼好的學校

唔駛客氣,其實要真正用家先知道讀緊既學校好定唔好

lifebreadcws 發表於 17-11-17 09:09
唔駛客氣,其實要真正用家先知道讀緊既學校好定唔好

劍鳴真係好好...值得推介..小朋友今年讀緊k1

celine1225 發表於 17-11-16 14:38
請問這個學校的校風,老師好嘛?學術是否好深?小朋友返學開心嗎?求解答
...

劍嗚學術強, 上到小學會好易適應

celine1225 發表於 17-11-17 01:38
太好了,非常感激你,希望我小朋友可以進入這麼好的學校

我兩個女也是KM畢業生,我、女也喜歡呢間學校。

...

就來申請劍鳴了,好擔心家長問答填寫,有沒有好的建議呢?

PPyeung 發表於 18-1-1 21:14

想請問KM 會唔會有默書測驗?學校算唔算谷?因為我女有KM offer 但下午班,還在考慮中,想了解多些學校,謝謝

回覆樓主:

我囝囝返緊K1,每日都返得好開心,學校唔係淨係教書,仲會有好多活動俾小朋友參加,愉快學習。

lifebreadcws 發表於 17-11-17 01:14

我上年都報左唔少間有n班既幼稚園俾我小朋友,劍鳴既面試係我去過咁多間最舒服最 ...

多謝用家分享!孩子快將面試劍鳴,可否分享多少少去年面試情況和內容?會問家長什麼問題?非常感謝!

fltpanda 發表於 18-2-22 13:51
多謝用家分享!孩子快將面試劍鳴,可否分享多少少去年面試情況和內容?會問家長什麼問題?非常感謝!
...
你今個星期六面試嗎? 我係呀... 我都好想知佢地點面試

lifebreadcws 發表於 17-11-17 00:59
我是今年km n班用家,學校作風低調,老師都好有愛心,返學頭兩個禮拜老師日日會打黎講下小朋友返學既情況, ...

感謝用家分享,很喜歡這所學校
請教大家問卷用中文定英文填寫?學校通告以英文為主還是中英對照?

...

現pn家長,km的確係一間好學校,課程好豐富,每個小朋友都好鐘意老師,好聽老師話,老師有耐性有愛心,愉快中學習,教得小朋友好乖,唔係讚花香,值得推介!
小女有龍校k1 offer,9月要轉校,我地都好唔捨得

Kato88 發表於 18-4-9 15:23
現pn家長,km的確係一間好學校,課程好豐富,每個小朋友都好鐘意老師,好聽老師話,老師有耐性有愛心,愉 ...

請問係咪冇reject ? 所有人都是waiting ?

回覆 Luikm 的帖子

Me waitingI saw someone got acceptance or rejection. Mostly waiting

Hi. My son just got accepted into pm class. May I know how many students in one class? Thx.

請問英文語境好唔好 ?