用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有冇人到呢一刻仲係一個offer都冇? ...
樓主: seastarbaby
go

請問有冇人到呢一刻仲係一個offer都冇?   [複製鏈接]

我以前係咁, 口講唔緊張,入唔到都冇所謂, 但個心唔係咁唸...
如果唔緊張佢入唔入到, 我就唔會報, 由得佢自由等大抽獎算, 橫掟都有書讀...
仲有唸住插班既唔係唔得, 前提係你咩心態做插班準備?
如果係小一面試已經冇Offer or waiting, 可能本身間學校評估你小朋友唔啱入讀,
夾硬來冇幸福, 而已waiting 條龍超長, 排到你又要考入學試, 之後再面試,
之後有位,有可能程度不同,派去啲輔導班,仲慘過原本讀緊嗰間...我同事個囡就係咁...

applebot 發表於 17-11-17 09:08
我以前係咁, 口講唔緊張,入唔到都冇所謂, 但個心唔係咁唸...

入唔到,唔開心一定有,正常既。

w.ling 發表於 17-11-17 08:56
我都只係報3間考,我唔係睇重成績既人。教好小朋友既思想觀念,性格品德先係最重要。3間,只有1間waiting。 ...

要 train 唔係一定做到,仲可有十个 offer 的,大把例子身边可見

gwenstephen 發表於 17-11-17 09:33
要 train 唔係一定做到,仲可有十个 offer 的,大把例子身边可見

唔係指train就一定有offer,我指train小朋友學術,上面試班,提升“能力”。好多坊間會覺得自己做盡左父母既責任。

seastarbaby 發表於 17-11-16 11:54
我仔間算名幼,仲要有幾十個名小聯繫位。
當初諗住名幼有利,投放三年金錢,外補英文,學琴學畫,可惜已知 ...

我由細到大,都係被教學到既野就係自己既,你唔好諗住投資啲野在仔身上,就一定有回報啦,今年是歷屆最多人的一年,下下五六千人爭百多個位,可能有位既都係嗰班人,唔好對仔失望,對自己失信心!佢學左既野,就算入唔到名校,到小一都可以係名列前茅,而且一山還有一山高,你又唔知其他人花左咩心機培養仔女。面試呢啲好多時係講運同緣分,同搵工一樣,都未必一定搵最勁既人選。

隨緣!祝仔仔入到合適既學校!

回覆樓主:

我有朋友,考左都係4間左右,有1間offer,佢冇上面試班,冇上好多既興趣班,只係上2個定3個course,包括英文。只係學卷學校。又係慢熱既小朋友,但乖巧。

applebot 發表於 17-11-17 07:59
你講嘅中文學校啲英文勁過英文校,我唸嗰啲仲難入啦嘛?嗰啲係唔係屋企語境勁谷嘅家庭?如果屋企唔谷,都 ...

中文小學 vs. 英文小學的分別 與
中文中學 vs. 英文中學 的分別
是極大、兩馬子的事,不要攪錯
勁多中文小學超級多人爭,中文中學……多人爭的名字一隻手數完

中文小學包括聖心,聖瑪利,st Paul co ed, 这些學生的英文程度唔使家長擔心卦?

wahwahmom 發表於 17-11-17 09:45
我由細到大,都係被教學到既野就係自己既,你唔好諗住投資啲野在仔身上,就一定有回報啦,今年是歷屆最多 ...

認同,學咗嘅嘢永遠都係自己嘅,所以縱使去到呢刻我小朋友一個offer 都未有,身邊開始有人講話,你由N班就開始讀,交4年學費投資咁多都無offer ,問我是否覺得唔值。

我心中所想係,我小朋友係獨生子女,怕醜慢熱,兩邊家庭呢輩佢係第一個,未有老表一齊成長,所以我俾佢讀N班,呢間幼稚園都唔錯,起碼我小朋友返得開心,亦成長咗好多,學咗好多唔同嘅嘢,所以我哋k1都無轉到繼續讀。

而事實上我覺得自己小朋友所識嘅嘢係一個正常5歲應有嘅嘢就足夠,考唔上直私唔一定係佢差,只係有啲小朋友真係好犀利,而且養育小朋友在我嚟講唔係一項投資,而係我嘅責任,做父母嘅按自己能力同理念去教育小朋友,俾小朋友一個安穩嘅生活環境,用心去培育小朋友品格就盡咗責任,至於小朋友將來係點,就真係唔到父母控制。

gwenstephen 發表於 17-11-17 10:04
中文小學 vs. 英文小學的分別 與
中文中學 vs. 英文中學 的分別
是極大、兩馬子的事,不要攪錯

對於英文教育,當然可以好多意見,絕對尊重gwenstephen 兄觀點!

我就認為英語環境可以提升英語運用機會,如果中小可以做到好英語環境,係OLE 著手,學生英語水平必然可以提升。

點解我會覺得英小會令小朋友易點學習英語,係因為運用機會會多左。現在中年,回望自己身邊朋友,有d 讀英小,佢地好多中學冇點補習英文,但會考同高考英文冇A 都有B, 加上發現中文學校大學同學於大學學習上有困難才有此看法,認為於小學教育增加小朋友接觸英語機會可提升其日後英文水平。

絕對冇看低中文小學英語水平,但我認為直私英語教學背景是其中一個因素令家長們追捧,試想想如果所有直私都是中文學校,部分二三線直私報考人數會否下降呢?

Terencema7 發表於 17-11-17 10:42
對於英文教育,當然可以好多意見,絕對尊重gwenstephen 兄觀點!

我就認為英語環境可以提升英語運用機會 ...

英文始終都係好重要,而我哋香港一般家庭真係未必可以用英文做母語,但語言的確係要經常運用先會熟練,語境好緊要,我都認同如果二線直私以中文做教學,相信對某啲家長嘅吸引度一定會有影響。

其實現時好多熱門直私,名津,神津都是中文小學。在小學階段,培養良好的英文閲讀習慣可能比讀英文小學來得實際。最重要是升上英文中學,這樣就好少出現在大學時英文水平不足的問題。

seastarbaby 發表於 17-11-16 11:54
我仔間算名幼,仲要有幾十個名小聯繫位。
當初諗住名幼有利,投放三年金錢,外補英文,學琴學畫,可惜已知 ...

學習是終身的,不只為考小一攞個位而學,學到嘅嘢是小朋友自己的。

我諗你嘅心態應該要調較一下。

多謝你講了一些我不知道的中中安排,欣賞你分享嘅睇法,非常贊同。我自己就係中小中中,到到大專大學痛苦學習而點都覺得自己英文差嘅果個。所以渴望到自己小朋友讀書,千萬不要行我的老路。小朋友現讀英小小二,只希望開心地在好嘅英語環境下長大,不希望入神校,能將來銜接大學嘅學習沒有阻礙,無其他津校嘅狂谷,還能保持小朋友嘅愉快學習。就算谷都只希望係DSE前兩年。

互勉。

wahwahmom 發表於 17-11-17 09:45
我由細到大,都係被教學到既野就係自己既,你唔好諗住投資啲野在仔身上,就一定有回報啦,今年是歷屆最多 ...

我當年幼時阿媽親戚成日將我同大我一年表姐比較!她年年考弟一,小學讀名津,中學讀B1女校……阿媽是小學老師!而我就小學一向成绩差……但是,到考大學,表姐居然考唔到入了師範,而我又可考上大學!所以,小朋友面試唔得並不代表佢地唔得……在學習上如他們頭腦突然開竅後勁跑上!面試見咁多小朋友每人5至10分鐘不可evaluate 佢得唔得!好似我囡是好醒多嘢問的小孩,但在陌生人面前就唔睬人!有位國際學校英籍老師同我講……佢唔會睇小朋友是否有問有答,有冇禮貌,她是觀察小朋友的潛能,而10分鐘不能評論小朋友得唔得!佢哋觀察小朋友同香港老師看法非常不同!

回覆樓主:

小一考直私,真是緣分遊戲。真的不一定一分耕耘,一分收獲,但小朋友的將來和小一面試結果關係有多大?真的未必有咩關係。

不過失望總會有,最緊要不要將負能量比了小朋友。

teddy210ay 發表於 17-11-17 13:01
我當年幼時阿媽親戚成日將我同大我一年表姐比較!她年年考弟一,小學讀名津,中學讀B1女校……阿媽是小學 ...

非常認同,teddy210ay! 我同你睇法方向都好似。

由出生到大學畢業呢21年,可以變化好大,兒童會受家庭變化,學校環境同社會活動,朋輩等等影響,小朋友能否於公開試突圍而出其實唔係現在可以決定,因為太多變數了。

我當年出身名幼(York),但果時根本唔知發生咩事,只係知道有個鬼婆係度吹水,當然小學就要係普通官校就讀,又係唔知發生咩事繼續發夢,中學當然派唔到神校,入左間有歷史校友背景強的band 2 官校,由於學校文化自由,學生可以發揮所長,你想讀書就讀書,想運動就運動,結果被文化感染覺得自己有價值,比心機讀書,由中二開始全級頭5名,直至中七,結果如願入讀大學。

所以我現在會選擇於幼稚園和小學時代,盡量提供語言支援,打會語文根基,因為語文底子只有係年幼時才有時間去打造,有一定語文基礎時,到中學增強術科並不困難,反而要搵間有一定學校文化的學校,啟發小朋友思想,小朋友能夠找尋讀書的原因,建立目標,不是因為別人而讀,是因為自我目標而讀。

人生唔係得幾年,有排玩,各家長有offer 固然開心,但冇的,請不要放棄小朋友,佢地仲有好多機會。

teddy210ay 發表於 17-11-17 13:01
我當年幼時阿媽親戚成日將我同大我一年表姐比較!她年年考弟一,小學讀名津,中學讀B1女校……阿媽是小學 ...

所以我好懷念當時大部分名校同官津,大家都係津貼或官立,沒有IB,大家都要比心機考會考同高級程度會考才可以爭入中大港大。

起碼所有學生有一個公平平台,改變人生,我有好多同學當年住板間房,公屋,但透過公開試和大學教育,成功改變命運,係社會向上流動。

Terencema7 發表於 17-11-17 13:17
非常認同,teddy210ay! 我同你睇法方向都好似。

由出生到大學畢業呢21年,可以變化好大,兒童會受家庭變 ...

我諗如真的有能力,你真的可繼續比自己小孩走國際線或活動教學……IS是小朋友要自己explore 揾答案,LS是比埋答案你然後死記!用太多時間死記外補就開發唔到小孩的小宇宙!其實等於我地去見工,見香港老牌大公司,人事部叫你用英文國際介绍自己……因為佢地英普唔掂嘛,所以叫你自己講!但是外資公司,人事部會用英文同你傾計!我曾去過領事館見公……幾十人中shortlist 2個candidates interview,  我係其中一個,正副領事親自面試,問時事問題,看法等!我輸咗是因為2nd interview schedule 嗰日我去唔到,到第二天去時副领事已出差!所以另一candidate got this job ! Local 大 firm永遠只會睇重你學歷,有冇人介紹入來,而外資會睇你是否make sense! 也等於LS 和IS的分別!其實也要睇下小朋友的性格適合那類學校!

creambun 發表於 17-11-17 11:05
其實現時好多熱門直私,名津,神津都是中文小學。在小學階段,培養良好的英文閲讀習慣可能比讀英文小學來 ...

謝謝你,解釋哂
神校小一至三用中文,是希望你的根基穩陣,因為中文是你最常接觸妁

明白你的觀点,在 BK, 語境好、英文好、流利三語大受注视。
亦因為家長喜愛,學校也投其所好、標榜外籍老師,native 首选,  English speaking session……  再加活動教學、校園設施、課外活動、少功課, homework in project ……正、掂!!! (盡是好的,冇話有錯)
但过了咁多年,有製成品了,这些直、私成績、出路如何呢?? 香港是實際的地方,除非移民
‹ 上一主題|下一主題