用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有冇人到呢一刻仲係一個offer都冇? ...
樓主: seastarbaby
go

請問有冇人到呢一刻仲係一個offer都冇?   [複製鏈接]

applebot 發表於 17-11-16 14:12
講真, 每個月俾成六七千蚊幼稚園學費,仲要星期六日活動都係為入心儀小學..
到頭來一間直私Offer都冇仲要輸 ...

咁又未必gei, 名幼的語境是值得的。就算什麼也考不上。

回覆樓主:

我到呢刻只得一個waiting

睇到人哋問xx vs xx邊間好啲,真心好羨慕,自己只能眼淚在心裡流,前路茫茫

回覆樓主

我仔讀卷幼
學術只屬普通 尤其中文認字
上年考小一 開頭收不少reject /waiting
但轉完幾次音樂椅後
最終有五間直私offer
未有offer 既  可能最後有驚喜呢!
有過來人 開學前一天才收到神校offer
加油!

seastarbaby 發表於 17-11-16 11:37
好灰!唔通幼稚園嗰步已經行錯?

仔仔卷幼,靠外補,好辛苦呢個星期等到一個offer, 其他全部rejected, 呢間有offer的, 在BK比人負評語,我就是睇中呢點,覺得會少人爭d, 另外當然自己親身到校感受下,派位不太差,校風好,我就apply了,最終好彩真的中左,感恩!

seastarbaby 發表於 17-11-16 11:37
好灰!唔通幼稚園嗰步已經行錯?

我覺得當初揀幼稚園重要,但其實報小學都要有策略,神校當然想入,但都要搵d無咁受歡迎做打底,始終點都要間做保險再等大抽獎

Cmjelly 發表於 17-11-16 18:18
仔仔卷幼,靠外補,好辛苦呢個星期等到一個offer, 其他全部rejected, 呢間有offer的, 在BK比人負評語,我 ...

恭喜你呀,校風好就已經可以放心入讀,我一直都覺得校風好緊要,我可以容忍小朋友讀書成績唔好,但唔能夠接受小朋友品德唔好,所以入到一間校風好嘅學校,從細打好基礎學好品格遠比成績好重要,希望你小朋友開心入讀。

回覆樓主

如果校風好的二線津校同校風好的普通直私兩間比較呢?係咪都係寧願直私都唔會自行二線?

noviasobb 發表於 17-11-16 17:26
咁又未必gei, 名幼的語境是值得的。就算什麼也考不上。

其實同得你爭學位嘅劵幼生,佢哋知道自己嘅弱項,或冇能力入讀名幼,所以佢哋令願花錢填補佢哋弱項或興趣。
以我為例,我小朋友之前讀券幼,我每日都會帶小朋友去上英文班,只能夠用英文同菲傭或媽媽溝通,爸爸就只說普通話,語境保證冇問題。晚晚都陪讀故事書或百科全書有問有答。
佢喜歡游泳烹飪,星期六日就上興趣班。
最後,好彩宜家佢讀緊KJS year 1.
所以,唔好睇少券幼生。

My daughter went for 4 interviews and all rejected, even all these are top 10 schools, but I also feel very dissapointed. Her English is very good and is a very happy girl. I didn't train her at all and didn't even go through with her the  interview questions list, as I thought school won't choose those "robots" that knows how to answer all the standard questions. So, I think preparation is very important, unless your kids are genius.

jason1978 發表於 17-11-16 19:18
如果校風好的二線津校同校風好的普通直私兩間比較呢?係咪都係寧願直私都唔會自行二線?
...

寧願二線津。反正都二線點解要俾錢

jason1978 發表於 17-11-16 19:18
...

如果係咁,我會睇學校係咩區分,距離屋企嘅車程,當然仲有梗係升中情況

applebot 發表於 17-11-16 14:12
講真, 每個月俾成六七千蚊幼稚園學費,仲要星期六日活動都係為入心儀小學..
到頭來一間直私Offer都冇仲要輸 ...

我朋友嗰女同我囡一樣龍B,不過佢個女龍頭,我女龍尾!佢個女上午讀國際,下午讀龍校!最终……她也放龍校選了國際唔駛好似我仲係度等運到!其實,入了名校花費及時間也不少!好似同事嗰仔入了名男校st. X, 每天放學請私人補習,weekend 學其他嘢!也不便宜!但讀國際,除補中文其他不用,壓力也不大!我係working mom也無時間精力!睇功課!最終我也會比囡走國際線!不過也考吓私立直資睇下彩數!自知细B無咩機會!

teddy210ay 發表於 17-11-16 21:29
我朋友嗰女同我囡一樣龍B,不過佢個女龍頭,我女龍尾!佢個女上午讀國際,下午讀龍校!最终……她也放龍校 ...

我同你情況好似,囡囡都係龍尾女,太太亦是working mama, 佢自己仲要讀緊post grad, 所以真係唔太多時間可以同佢操練。所以我地都係選擇國際班全日私幼。

龍尾係差d d, 第一間面試於7月頭,囡囡都唔知發生咩事,之後愈來愈好,去到11月面試,佢先最有把握講到比我地聽面試佢做d 咩老師問d 咩!

teddy210ay 發表於 17-11-16 21:29
我朋友嗰女同我囡一樣龍B,不過佢個女龍頭,我女龍尾!佢個女上午讀國際,下午讀龍校!最终……她也放龍校 ...

希望你直私有好選擇,國際路線亦是好選擇

Terencema7 發表於 17-11-16 21:56

我自己放工也有進修,有時又出差!其實就算早返屋企也只是想同囡玩不想睇功課!讀傳統學校要常跟功課,默書,考試!同事個仔學校90 to 95分內已是低分學生,其他95分以上,真係好嚇人!如學校有壓力,家長自然開turbo 揾補習……end up...時間金錢也花掉,怕攪到囡有情緒病我已經唔係成日陪佢玩!所以,其實名神校锺意收D全職媽媽嘅學生,爸爸是生意人!可以帮學校做義工及跟功課!我呢D加上细B無份!

teddy210ay 發表於 17-11-16 22:15
我自己放工也有進修,有時又出差!其實就算早返屋企也只是想同囡玩不想睇功課!讀傳統學校要常跟功課,默 ...

我囡都係細B

applebot 發表於 17-11-16 20:23
其實同得你爭學位嘅劵幼生,佢哋知道自己嘅弱項,或冇能力入讀名幼,所以佢哋令願花錢填補佢哋弱項或興趣 ...
其實...我女都係讀卷幼...但係係一間全英普,每日都有net嘅卷幼,當然學術都要跟guidelines而變得好淺好淺,所以唔可以一概而論所有卷幼嘅程度都比私幼差

Terencema7 發表於 17-11-16 21:56

親戚叫我辭職做全職媽跟功課!咁不如我努力揾多D$比囡讀無咁大壓力嘅學校!入到直資名小後跟功課及外補也用唔少$及時間!用D時間去親子同佢玩仲好,從遊戲中學習!另外有個朋友個女由spc轉了去Canada IS...因為功課考試太大壓力!

teddy210ay 發表於 17-11-16 22:47
親戚叫我辭職做全職媽跟功課!咁不如我努力揾多D$比囡讀無咁大壓力嘅學校!入到直資名小後跟功課及外補也 ...

其實我同太太都有咁o既諗法,有時係要用資源去解決,入到好谷o既學校,又係要比錢外補,係現今制度下,5歲搵小學仲慘過我當年考高考。
我同太太都係本地考試機器,透過會考同高考有幸升讀本地大學,其實有點唔想小朋友行返我地條舊路。

其實眼見自己以前身邊有d 被公開試淘汰的同學,屋企有能力供佢地放洋,回來拎海外學位又有專業資格,發展比你可能更好,當然他們都要努力,但出外後選擇更闊,人亦會有另一看法。

因此,我希望兒女係兒時打好言語基礎,好似我地咁係邨校長大,中英文都是有限公司,靠死記爛背完成高考升大學,其實發展上,都有點障礙。

所以其實有時真係有資源才可選擇,私校學費都唔低,除非先生做大生意或做醫生ibanker,否則全職媽媽真係好難實現。

teddy210ay 發表於 17-11-16 22:47
親戚叫我辭職做全職媽跟功課!咁不如我努力揾多D$比囡讀無咁大壓力嘅學校!入到直資名小後跟功課及外補也 ...

st paul convent?  唔係唔多功課㗎咩
‹ 上一主題|下一主題