用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教數學
樓主: little-pig-pig
go

請教數學

醒目開學勳章

retriever 發表於 17-11-17 14:47
咪聽人亂講。
咁又係,呢啲太簡單,應該出得更刁鑽
聽聞九龍某私小要考乘數,不過我哋無報唔敢肯定

俾佢現錢。出外食飯完,叫佢幫你俾錢找錢。
有,不過也不用她計,她又不會計

little_yolky 發表於 17-11-17 14:53
我依家幾十歲都仲係數手指。

阿大無數手指, 數學7X-8X, 阿妹數手指, 數學9X, 咁你要數手指定唔數 ...
哈哈,個別例子吧

shirley2014 發表於 17-11-17 20:15
有,不過也不用她計,她又不會計

正正叫佢計咪識囉。

咪聽人亂講。
真是有,不過x除其實=+-數,簡單的就算未學過會做到

MrBeast 發表於 17-11-17 21:02

我朋友個仔waiting九龍某直資,後來再叫佢仔3rd in,佢仔出來話有老師直接問7x8等於幾多。。

醒目開學勳章

cmchang0927 發表於 17-11-17 23:23
我朋友個仔waiting九龍某直資,後來再叫佢仔3rd in,佢仔出來話有老師直接問7x8等於幾多。。
...
狗仔校長嗰間?佢實牙實齒話唔考喎

bobbob 發表於 17-11-18 01:03

哈哈
不是呀
冇咁熱門的人名學校。。
不過就係咁才估唔到佢會問乘數。佢仔話識答的,但最後又係維持waiting冇offer...

delete

cmchang0927 發表於 17-11-17 23:23
...
oh, 人類進化史又向前邁進一步了。睇泥我out date, 小一選較po 都係時候b 咀

bobbob 發表於 17-11-18 01:03
人地考反應之麻

MrBeast 發表於 17-11-17 21:02

所以呢個咪係誤傳囉。

只係D 呀媽有預設既學科目錄,自己歸類。

譬如,連加當乘數,E。G。分糖三人,每人兩粒,共幾粒?

咁樣三角形,都可以話教“幾何” 喎。

retriever 發表於 17-11-18 09:02
所以呢個咪係誤傳囉。

只係D 呀媽有預設既學科目錄,自己歸類。
咁形容它是乘除不是錯wor,家長冇再去問清楚細節就踢小朋友去補數冇得好講

MrBeast 發表於 17-11-18 06:10
oh, 人類進化史又向前邁進一步了。睇泥我out date, 小一選較po 都係時候b 咀

不過咁耐以來我只聽過ㄧ次有學校咁問,我都好驚訝。。但其實反而那ㄧ間又不是升中派位特别好的熱門學校,而且識答又不代表收,所以我諗大部分正常學校都不會問乘數表的

....

cmchang0927 發表於 17-11-18 10:59
不過咁耐以來我只聽過ㄧ次有學校咁問,我都好驚訝。。但其實反而那ㄧ間又不是升中派位特别好的熱門學校, ...
乘數表真冇乜意思,會不會其實係問7+8,小朋友太叻誤會左

MrBeast 發表於 17-11-18 12:24
乘數表真冇乜意思,會不會其實係問7+8,小朋友太叻誤會左

佢媽話問左幾次肯定係乘數。。佢話幼稚園同學有考呢間都有哦。。
我都覺得考乘數表有點“無聊”,同識背書有咩分別?反而我其他朋友去考dgjs, coedu,paul boys etc 冇考人背乘數表哦。。

deleted

somoon 發表於 17-11-18 12:57
coed 無問X數,不過有問÷數

點問?

MrBeast 發表於 17-11-18 10:54
咁形容它是乘除不是錯wor,家長冇再去問清楚細節就踢小朋友去補數冇得好講 ...

對,受眾係攞來驚。

其實成件事信息鏈分兩段。

細路考完,想當然歸入考深目錄果類,話俾人聽考得深,考上面子有光,考唔上就話香港教育制度。

他人聽到,無可能有考生求證,只係羊群去增補。當然市場亦推波助瀾。

EK 唔少新用戶出帖意有所指,又有新用戶適時對奏。