用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小vs德雅 (虛心請教)
樓主: 小鼠
go

音小vs德雅 (虛心請教)   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 17-11-21 21:06
回覆 P1Girl 的帖子

要「谷」唔係咁容易,分分鐘你個女未認輸,你已經殘左唔想谷/谷谷下個女耗盡能量。我 ...

我都係咁話,除左睇小朋友性格,屋企大人的心理、生活模式都好重要。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆樓主

gogymiu 發表於 17-11-21 21:29
德雅同九真都係谷。 德雅小一頭三個月既適應期算係來的"軟"一點。。英文科教小二課程,德雅小一開始會幫小 ...
多謝分享!!!

janiejaniejane 發表於 17-11-22 13:41
見大家講學術底夠穩讀德雅都跟到,想問下小朋友個底要打到咩程度?係咪閱讀能力要好強? 可以舉d例子嗎?我 ...

又唔需要好強。。同埋又好難定個界線。

如果純粹問我個人,中英文,小朋友能自行閱讀故事書。長短唔係問題,最緊要係佢有閱讀既習慣,德雅有早讀課,非常鼓勵小朋友閱讀。

英文黎講,如果以書本做例子,我覺得以"oxford reading tree" 去睇,小朋友能完全應付level 5 程度或以上。。己經唔錯。。。當然有好多小朋友小一己經可以自行睇黑白版面小說。 德雅多唔多學生有此能力我唔知道。無去比較過。

另外中文方面, k3 升小一暑假,小朋友對小一閱讀理解練習(較前篇章)內文章能看懂8成。。以經算唔錯。。

閱讀能力係好難去衡量,但有好既閱讀能力,不論對理解能力,應付功課,測驗,考試都一定會更得心應手。

小一第一次考試老師還會讀卷,之後全靠小朋友自己睇字。

1998Ruby1998 發表於 17-11-21 21:06
回覆 P1Girl 的帖子

要「谷」唔係咁容易,分分鐘你個女未認輸,你已經殘左唔想谷/谷谷下個女耗盡能量。我 ...
妳始乎好唔like德雅喎..... 咁去誇大人地既催谷程度

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

granny 發表於 17-11-21 17:20
回覆 gogymiu 的帖子

校友WOR

我以為舊生小朋友會收哂?

回覆 hkpapa852 的帖子

我冇唔 like 德雅,我幼稚園係果度讀,本身都打算讀小學部。

我有音小offer但冇註冊,身邊都有朋友有offer,而且見ek好多人都有offer,其實有冇人知比左幾多offer出街?

我囡happy school 上去,暫時都0k..佢默書也追到,不過多是家長緊張,所以讀之前最好自己教下佢(特別英文),等佢容易適應小一

回覆樓主

請問知唔知邊間幼稚園既小朋友去德雅讀小學多d?

timyeemama 發表於 17-11-22 16:55
我以為舊生小朋友會收哂?

我考都係諗住多個安全網,其實我心知德雅不適合他,不過好彩有其他offer。相信學校都想簡合適既小朋友。

1998Ruby1998 發表於 17-11-22 18:06
回覆 hkpapa852 的帖子

我冇唔 like 德雅,我幼稚園係果度讀,本身都打算讀小學部。 ...

我覺得你講得好中肯相信你考既小朋友同德雅有點錯配所以覺得谷。
我自己家也是,我在德雅讀得不錯,反而細佬小三要轉校。

janiejaniejane 發表於 17-11-23 16:35
請問你小朋友讀k 時有冇外補?補d咩呢?

讀國際幼稚園全日班。。 半日主流課程,半日net 教英文。 外補只有一星期一堂net 傾計同玩,非學術課程。

但由k2開始自己在家額外教中英數。

gogymiu 發表於 17-11-20 13:48
好多傳統名校排名高,有理想既大校舍,有各樣獎項課外活動比賽去support..加上家長們既熱心追捧,排名既野 ...

小鼠 發表於 17-11-23 18:50
請問知唔知邊間幼稚園既小朋友去德雅讀小學多d?

真係聯合國,小朋友來先新界上水粉嶺大埔沙田荃灣青衣,九龍區各點都有

回覆樓主

好多Tak Nga 校友
我都係,當年幼稚園小學直升。
今年仔仔都有offer
當年我好enjoy 小學生活,雖然功課唔少
但問心我個學術底子係德雅打翻黎
以前經常背書,默書其實真心有用。
有機會下年大家可以一齊再分享

lesleynissi 發表於 17-11-24 19:25
好多Tak Nga 校友
我都係,當年幼稚園小學直升。
今年仔仔都有offer

Yeah (emoji)(emoji)  以前幼稚園扣校服果個花花牌我仲有keep 住! 咁你仔仔會唔會讀呀?我個都係仔呀
‹ 上一主題|下一主題