用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小vs德雅 (虛心請教)
樓主: 小鼠
go

音小vs德雅 (虛心請教)   [複製鏈接]

回覆樓主

音小本身唔算好差,只係成日比家長唱衰,我覺得兩間都係二線學校,但賣點唔同,各有千秋,視乎樓主想小朋友接受咩類型教育

回覆樓主

多謝各位意見我唸等埋自行放榜就有決定

章太郎 發表於 17-11-17 22:38
一般係小朋友谷得就德雅,不過以谷校來說,德雅升中都係一般般,似乎教學方法唔太有效。
同意樓上話兩間學 ...

德雅升中成績好好喎,點解話係一般?

gogymiu 發表於 17-11-18 14:58
德雅升中成績好好喎,點解話係一般?

(emoji)

回覆樓主

德雅

章太郎 發表於 17-11-18 23:03

派上智聖母玫瑰係好,但因為係同校網,只要B1都有機會抽到 ...

如果純粹德雅升中成績,以小六學生band 1 百份比去睇,唔會差過宣小,九小。

如果純粹比較考獲區外名校去睇一間學校既競爭力,亦可能會有偏差。宣小,九小既家長群偏向進取,德雅家長群偏向保守。

非常同意,男生向深水埗網的確比較輸蝕。 比較女生有三間女中,的確選擇較少。

但依據我理解,選中學,可以跟小學校網,亦可選住址校網。

另外,德雅比較適合可以坐定定,專注型既小朋友。學校非常注重紀律。

純粹分享
大家交流下意見

gogymiu 發表於 17-11-20 08:48
如果純粹德雅升中成績,以小六學生band 1 百份比去睇,唔會差過宣小,九小。

如果純粹比較考獲區外名校 ...

德雅聽落幾好,但點解德雅排名又唔太高呢?請指教

小鼠 發表於 17-11-20 13:25
什麼小學排名?乜香港有架咩?就算有可信性又幾高? 排名計算標準又係咩?

小鼠 發表於 17-11-20 13:25

好多傳統名校排名高,有理想既大校舍,有各樣獎項課外活動比賽去support..加上家長們既熱心追捧,排名既野,見仁見智啦。

就好似我本人,中學時代,向一間寂寂無名既中學讀書。同區既人,好多都話間學校好好,但當我話比人知,我學校係邊間,10個有9.5 個都話無聽過。

畢業後20年,我今時今日同人講番"寶血會上智英文書院", 一樣有好多人唔識。 會問我,咩學校黎架? 好好架? 咁間學校好定唔好呢?  係唔係一定好有名氣,就係好學校呢? 無人識,就唔係好學校?

香港其實有好多低調既學校。德雅我覺得係其中一間。 我囡囡而家讀緊,所以比較了解。人人都話鍾意九龍城網,有幾多人知深水埗網有咁多優質中學呢? 德雅咁多年歷史既一間學校,如果座落九龍城,我估計一定係名校了。

德雅唔催谷學生課外活動上既表現。 唔會迫你一體一藝,唔會迫你去參加乜野比賽。 而家出面間間學校都期望學生周身刀,好難得仲有一間學術優質既學校,只一條心培養小朋友品格,和學術成績。

百貨百客,我自己唔會覺得德雅係最好,但好適合我個女。 要求學生全能發展既名校,我地無考過,應該話係無考慮過。

ritalwt    發表於 17-11-22 13:57
apple1990    發表於 17-11-20 14:45

gogymiu 發表於 17-11-20 13:48
好多傳統名校排名高,有理想既大校舍,有各樣獎項課外活動比賽去support..加上家長們既熱心追捧,排名既野 ...

寶血上智都唔識?! 不敢相信!
非常認同妳觀點,德雅係石果僅存少數只要求學生品格及學術嘅優質學校!

gogymiu 發表於 17-11-20 13:48
好多傳統名校排名高,有理想既大校舍,有各樣獎項課外活動比賽去support..加上家長們既熱心追捧,排名既野 ...
請問學術上有几辛苦? 功課是否很多, 做到很晚呢? 家長要多少時間陪做功課及温習?

mamath 發表於 17-11-20 17:12
請問學術上有几辛苦? 功課是否很多, 做到很晚呢? 家長要多少時間陪做功課及温習?
...

其實真係要視乎小朋友既適應能力,同埋k3 時的學術底子。

德小出名英文課程好,校本課程為主(英文教科書只係參考)。但亦相對需要小朋友英文能力要求較高。小一課程有人覺得輕鬆,有應付得辛苦,好難一概而論。

數學既教學內容亦同外間課程有所不同。學校跟據校本課程去教,同坊間教學進度不同。 而學校提供既工作紙,亦著重思考。

功課我唔覺得多。聽舊生家長講,德雅一直有聽取家長意見去改良功課政策。小一功課5-7樣。假期都係7-8樣。 抄寫少。質比量大。

另外,德小有功課堂,小朋友可以在校完成大部分功課,回家可以用多d 時間去重溫教學範圍。

聽番好多德小家長分享,德雅的確唔係輕鬆的學校。但小朋友讀上去,學術根基好穩。 另外我認識一位舊生,佢形容德雅學校升中後,向band 1 學校讀書大部分都能輕鬆應付。

希望幫到你。

apple1990 發表於 17-11-20 14:53
寶血上智都唔識?! 不敢相信!
非常認同妳觀點,德雅係石果僅存少數只要求學生品格及學術嘅優質學校!:go ...

其實好多實幹又好的中學,因不太活躍學界而唔出名。但佢地出的學生好有料而實務。

gogymiu 發表於 17-11-20 17:30

德小出名英文課程好,校本課程為主(英文教科書 ...

多謝你既意見!其實我係比較鐘意德雅,但見排名唔高就令我有疑惑。我希望自己囝囝可以係間有愛心既學校讀書。請問知道德雅男仔係咪比較難逹B1成績?

小鼠 發表於 17-11-20 19:15
多謝你既意見!其實我係比較鐘意德雅,但見排名唔高就令我有疑惑。我希望自己囝囝可以係間有愛心既學校讀 ...

男仔女仔一樣架。。德雅既男仔真係算乖,同埋淡定。

德雅好重視品格,對學生要求都比較嚴謹,有家長會擔心校規太嚴,對男仔不利,但我認識既高班男仔,有部分都好活躍好陽光,親切有禮。

gogymiu 發表於 17-11-20 19:20
男仔女仔一樣架。。德雅既男仔真係算乖,同埋淡定。

德雅好重視品格,對學生要求都比較嚴謹,有家長會擔 ...

我囝間幼稚園都嚴嚴地同谷。我唸佢唔唔反叛都仲應付到。請問知道升B1太約有幾多成嗎?

小鼠 發表於 17-11-20 19:30
我囝間幼稚園都嚴嚴地同谷。我唸佢唔唔反叛都仲應付到。請問知道升B1太約有幾多成嗎?
...

呢個問題都好難答,學校其實從來都唔會公佈數字,亦唔習慣公開%.. 所以一路都話,學校係好含蓄好保守

不過跟據最近兩屆小六升中家長群自己既統計,沒有學生升上band 3中學, 同級當中只有幾位升讀band 2 中學。。。 而最近幾年小六畢業生人數較少(sars 後出生)

如跟據升中家長群資料,band 1 %超過80%...

當然。。好多名校家長見到呢d 數字又會話係假。。。唔真實。。無確實數字支持之類。。

所以數字參考下就算,始終要揀一間學校仲有好多因素要考慮。

gogymiu 發表於 17-11-20 20:07

好非詳盡,多謝你既資料

回覆樓主:

想問德雅一班有幾多人?一星期有幾多堂英文係net教?

gogymiu 發表於 17-11-20 17:30

德小出名英文課程好,校本課程為主(英文教科書 ...

多謝你分享!得知德雅功課政策一直有調整,好好呀!我仔仔都考到德雅,好想知道依家情況。我自己係德雅同上智校友,以前德雅真係好多功課,返下午班果幾年,真係晚晚做到十一點,睇來而家口好好多!

德雅同上智都係咁低調,以前真係無人識上智,其中一個低調例子係,會考A-level年代,年年都有師姐考8A, 後來到我上到中四,先知學校唔准take多過8科,怕同學分心。當時每年會考放榜,傳媒都會報導10A9A狀元,只考8科既上智,自然無人知佢禾稈冚珍珠。A-level年代,上智入大學率每年都係近100%,真係無人入唔到大學,其實好勁!

‹ 上一主題|下一主題