用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真小學,德雅小學,聖三一小學
樓主: andycarol
go

崇真小學,德雅小學,聖三一小學   [複製鏈接]

回覆樓主

崇真升中
http://221.126.235.7/1617/2017主流小六升中派位名單.pdf

我是崇小英文部家長, 細囡也是祟幼生, 跟據祟小畢業生家長的回應, 英文部派位的百分比其實是比國際部好少少(5%), 選擇邊間學校都好睇對課程/校網/成績/的喜好和家庭的需要, 希望大家都揀到合適自己仔女的學校

JMbaby 發表於 17-11-16 18:58
請問崇小英文部真的那麼不可取嗎?

我净係知,網上冇每间數字的,
但国際部有1X间 band1 中學派到,一班三十人,有數得計
英文部呢,同樣冇數字,但成百人,年年都有band 3 school 見到,但一间女拔收十个,定 band 3尾又收十个呢?唔知但好驚。就算好安全的基崇,其 DSE成績呢?

德雅……中學 band 1A, 聖三一……九龍城.網

gwenstephen 發表於 17-11-17 16:35

我净係知,網上冇每间數字的,

原來徳雅的中學是band 1A?

千語mami 發表於 17-11-17 17:14

深水埗應該沒有band 1a中學,更何況德雅根本不是地區最頂尖中學

hkpapa852 發表於 17-11-15 13:56
1. 聖三一堂升中派位表現不俗, 過去3年每年~40%升讀B1中學, 其餘兩間呢?
2. 位於九龍城中學網, 區內B1/B2/ ...

一間私立小學只有4成入英中,我覺得比率不高

回覆樓主

我冇記錯應該德雅係B2A?

千語mami 發表於 17-11-17 17:14

寫錯,1C, 謝謝改正

cherrieshum 發表於 17-11-17 18:03
深水埗應該沒有band 1a中學,更何況德雅根本不是地區最頂尖中學

上智係 Band1A, 德中應該 Band1C

cherrieshum 發表於 17-11-17 18:05
一間私立小學只有4成入英中,我覺得比率不高

係! 所以三間通常都不是BK家長 首选

gwenstephen 發表於 17-11-18 02:26
係! 所以三間通常都不是BK家長 首选

較活躍發言嘅bk家長,一般手持多個offer or 目標係名校,這三間自然不是首選

回覆樓主

深水埗區對女生比較有利。 三間band 1 女校。 上智1A, 聖母玫瑰1B, 德中1C..而且玫瑰同德中,與德雅小學關係密切。德雅女升中係好有保障。

而對男仔不利呢個講法,可能家長會認為九龍城校網先係佢杯茶。但德雅年年都有學校考到誇區名校。 而跟據德雅校內家長消息群,近幾年升中係over90%入band 1 中學。

對的,不是說第一志願升中率, 而是升band 1 中學%

gogymiu 發表於 17-11-18 14:53
深水埗區對女生比較有利。 三間band 1 女校。 上智1A, 聖母玫瑰1B, 德中1C..而且玫瑰同德中,與德雅小學關 ...

对,係女我会选德雅、Band 1C至少有保镫
聖三一得四成 band1,崇真完全唔知,只好预左基崇,band 2B

gogymiu 發表於 17-11-18 14:53
深水埗區對女生比較有利。 三間band 1 女校。 上智1A, 聖母玫瑰1B, 德中1C..而且玫瑰同德中,與德雅小學關 ...
現實係好多家長連邊D先係B1中學都未知

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bbmami2012 發表於 17-11-15 13:49
我覺得崇真好,因為佢語文好,英文的net有廿幾個,國語老師有三十幾個。如果是國際部收咗,又可以學多個 l ...

如果TT有得上沙崇,我估TT一早好搶手啦,只係上基崇咋

聖母玫瑰是band 1B?德雅是band 1C?定band 2A?
德雅有9成人入英中?請問可以係邊度見到?

babybbmama 發表於 17-11-18 22:52
聖母玫瑰是band 1B?德雅是band 1C?定band 2A?
德雅有9成人入英中?請問可以係邊度見到? ...

我係德小家長,資料係德小家長同老師提供。 德小一向低調,唔會對外公佈,亦唔會向網頁宣揚。

但德小學生上到高年班,程度係點,好多中學教員都知道。 亦點解一直德小都比人一個"好谷" 既感覺。 學生學術能力係有番咁上下水準。

而又點解德小一直都唔列入"名校", 第一德小唔主張小朋友百般武藝於一身,主張以學習為本,課外興趣為次。 少比賽少獎項自然名氣不及人。

德小家長亦偏向保守,簡單講,德雅學術谷, 低年班時成績追唔上,頂唔順,有部分己選擇轉校。 成績好好既小撮人,遇上進取既家長,亦會轉投其他更有"名氣" 既學校。

留得番向德雅讀到小六既學生,大部分都係保守穩陣型。 Target 上番深水埗網3間女中。

亦有少部分成績優異學生會誇區考名牌中學。

純粹分享。 謝謝

謝謝分享!

dorothy8 發表於 17-11-18 21:41
如果TT有得上沙崇,我估TT一早好搶手啦,只係上基崇咋

但上次簡介會校長話75%入沙崇喎

三間也不是谷到盡的小學,名氣不大是正常的,做點工課,細心看看每間的優決點始決定吧。升中資料可以不理會太多,只要你的子女升中時,能夠有B1AA成績,便有好多學校可以選擇。
‹ 上一主題|下一主題