用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

WKF用家

家住新界北,上年為左阿女考小一,我去哂心儀學校既簡報會,當然唔小得沙田兩大直資輝輝同喬喬,心諗阿女入到是但一間都還得神落。阿女in完輝輝已經非君不嫁咁款,好彩地襄王亦有夢,最後入到真係好開心。

由於阿女幼稚園讀開happy school,雖然佢英文講聽能力良好,但串字同中文麻麻,加上我地從無催谷,起初都會擔心佢跟唔跟到(呢個時候你可能會問點解輝輝會收d咁既學生,而我可以話你知,阿女社交能力好好,主動大膽,敢行出黎講嘢,加上禮貌周周同英語oral能力,遇著啱channel既面試都ok 既)。慶幸返左幾個月中英數都進步左好多,佢無需要做抄寫功課,以數學為例,d題目可以條條不同,佢係想你明而唔係要你死操果隻,所以跟得上,理解到就好地地,唔明又無得操就會覺得難跟,之前去curriculum evening話數學每2-3星期有module test,考得唔好會有補底堂,加上split class制度,其實都係以學生為本既。

有時見咁多人插輝輝,都唔係好明點解,聽人講不如問吓真用家,我諗好多輝輝家長都樂意比資料。阿女同學d家長都唔多怪獸,感受到大家有相近理念,呢樣幾好,之但係唔谷唔代表無要求,so far我覺得大家都幾滿意。

多謝你分享,用家講係最真實。想問下功課量幾多,同project係咪要家長參與好多?

仲有係學術水平方面係點,最關心係中學的成績係點?

有機會識下高小的家長傾下,前幾年我都非常滿意學校的,只是今年特別奇怪,特別混亂!G1通常是蜜月期,照顧及安排也是最好的就以學生showcase為例,以往一年兩次,上年開始一年一次,沒有向家長解釋,只是靜靜的取消⋯

kaka-bb 發表於 17-11-15 12:05
多謝你分享,用家講係最真實。想問下功課量幾多,同project係咪要家長參與好多?

仲有係學術水平方面係點 ...

功課不多,一日兩三樣,通常一個小時內完成,無乜抄寫,功課性質著重理解。平均個半月一次show and tell,中英都要,家長都要幫下手印下相搵下圖,同埋rehearsal。

至於中學,我諗我知既同你差唔多,今年係第一年親生仔上場考dse,適逢我有個同事係今年dse考生既家長,遲d收到多d風再分享。

個人認為如果小朋友係出類拔萃,升中轉校唔轉校係個人選擇,畢竟轉出去讀名校係吸引既,呢種想法應該apply to all students and parents,強如協恩都可能有人特登轉去DGS(and vice versa(emoji)),畢竟人人心目中既最好同最適合都不同。我覺得成績既野有好多野影響:學校、資質、師資、性格、毅力、努力....太多太多,邊樣野先係最大影響最重要?

milkybb 發表於 17-11-15 14:48
有機會識下高小的家長傾下,前幾年我都非常滿意學校的,只是今年特別奇怪,特別混亂!G1通常是蜜月期,照顧 ...

有機會都會認識一下,我都想多了解學校(emoji)

hokay 發表於 17-11-14 23:30
家住新界北,上年為左阿女考小一,我去哂心儀學校既簡報會,當然唔小得沙田兩大直資輝輝同喬喬,心諗阿女入 ...

G1新用家揮手~
我都好努力咁喺小一選校嗰邊發放用家感受同一年級實況,真係感覺良好丫~
朋友分別讀緊二年級同五年級,都無乜投訢
做義工家長識到啲高年級家長,都有聽到唔同聲音,但一講起學校大方向同活動就大家都好滿意
早幾日教小朋友做聖誕佈置,同一年級及三年級學生相處咗個幾鐘,大家都好合作,效率好高,唔識會即刻問,做得快嘅會幫其他同學手,做完仲有半堂時間剩低,有啲就同家長義工傾偈,有啲自己摺紙,另一啲用環保紙設計聖誕裝飾,係比我預期自律嘅學生~

家住新界北,上年為左阿女考小一,我去哂心儀學校既簡報會,當然唔小得沙田兩大直資輝輝同喬喬,心諗阿女入 ...

G1新用家揮手~X2﹗身邊好多朋友讀其他學校,每日都做6-10樣功課+溫習,晚晚攪到10點,玩既時間都冇,呢種讀書風氣完全本末倒置讀書既真正意義﹗雖然WKF未必係一線學校,亦都唔似主流咁谷,但學術水平唔淺,活動式教學,阿仔讀得好開心,同老師同學相處融洽,課程+功課都唔太谷,好感恩入到WKF﹗

大家好,囝囝明年G1,聽到家長話近一年有老師用廣東話教學,想問下係咪真係有咁情況?

也想知道下費用, 除左學費和校車和中午飯,仲有冇其他費要比架尼? 因為我地都係普通家庭, 擔心有好多額外使費

bbitaly 發表於 17-11-17 12:20
大家好,囝囝明年G1,聽到家長話近一年有老師用廣東話教學,想問下係咪真係有咁情況? ...
咁多科入面,得1科 - Liberal Arts用廣東話,但真心發問,用廣東話有問題嗎﹖兩文三語咪仲好

bbitaly 發表於 17-11-17 12:40
也想知道下費用, 除左學費和校車和中午飯,仲有冇其他費要比架尼? 因為我地都係普通家庭, 擔心有好多額外使 ...
個人意見:學校既雜費真係唔多,但如果要報課外活動或公開比賽,呢D係選擇性+ 要另外收費﹗

bbitaly    發表於 17-11-17 19:11
bbitaly    發表於 17-11-17 19:10

bbitaly 發表於 17-11-17 12:20
大家好,囝囝明年G1,聽到家長話近一年有老師用廣東話教學,想問下係咪真係有咁情況? ...

只有一科liberal arts用廣東話,其他科用英文,中文用普通話。 佢地有鼓勵小朋友講英文,例如班上有個表,小朋友係班上講英文會升一級,呢d tricks已經會令小朋友知上堂要講英文。

回覆樓主

多謝小一家長加入,好讓大家多了解輝輝

回覆 connie_cheng 的帖子

多謝你回答 我個人想囝讀英文小學,所以問下近年係咪有改變

bbitaly 發表於 17-11-17 19:09
回覆 connie_cheng 的帖子

多謝你回答 我個人想囝讀英文小學,所以問下近年係咪有改變 ...

咁上堂一定係英文既,至於你話recess用中定英就無得定啦,我想只有國際學校先會recess都用英吧。佢地每人有本passport,講英文,做好事都會有印仔,都好encouraging

回覆 hokay 的帖子

明白,謝謝你!小息用中文好正常,除非同外籍同學仔倾計啫

若果你們認為小息是講廣東話沒有甚麼大不了,那就看你怎麼想了!我肯定的告訴你們,以前一直嚴格執行校園內只可説英普,全校如是,家長義工及職員例外,但今年已面目全非。

太好,見到呢個post,我很想知道更多關於WKF,小女比較喜歡英文,個性活潑,所以想選一間比較活動教學的英文小學。

都有唔少其他留言比較針對WKF的DSE成績,我的確有點疑慮,但還未算是最大的考慮。老實講,假若小女明年入讀G1,12年後的事誰都說不準。就目前黎睇,我比較想提升佢的表達及語言能力,希望佢能放膽表達自己,勇於接受挑戰並且保持對學習的熱誠。

睇到各用家的留言,WKF應該能夠配合我的期望。

回覆 taidou 的帖子

Same thinking

其實我要提出這些意見,是希望家長們能同心協力,一起向校方反映意見,捍衛a school 一向有的傳統,上年就曾因為校長在開學的早會上用廣東話主導,家長們都反映意見,才使之後的早會用回英語。我不太清楚你們選擇a school的主因,但我比較喜歡學校英普的語境,希望可keep到。