用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: hokay
go

WKF用家

taidou 發表於 17-11-17 23:33

家長選校各有priority,有人睇地點,有人睇錢,有人想谷,有人想活動教學,只有自己最了解自己同子女既需要。

hokay 發表於 17-11-14 23:30
家住新界北,上年為左阿女考小一,我去哂心儀學校既簡報會,當然唔小得沙田兩大直資輝輝同喬喬,心諗阿女入 ...

我個仔嘅情況同你小朋友一樣 !我都諗住出年報wkf 睇完你所講 解除晒我原本嘅疑慮!Thx

haululu 發表於 17-11-21 13:34
我個仔嘅情況同你小朋友一樣 !我都諗住出年報wkf 睇完你所講 解除晒我原本嘅疑慮!Thx
...

還是Happy school嗎?

其實唔知點為之功課多、默書多,今年開學到而家,中文默過兩次書,英文三次,數學就每教完一個topic一次test. 我個人唔覺得多。三年班功課係比之前兩年多左,但係阿女大左,能力高左,又唔覺真係用多左時間完成,起碼日日都有時間玩下睇下書

至於什麼環保玩具同埋拍片交功課就真係有,通常常識同科學,上下學期各一次。當然一、二年班唔可以獨立完成,但係又會要搞好耐(當然會有人大制作,呢啲係個人選擇),活動教學咁就唔會一定係交paper架啦!

真心講,頭一兩年要搞各類型功課都頭痕,但見小朋友從中學習成長,由之前我帶住佢搞到今日只係從旁協助,又覺得呢種學習方式真係不只學到知識咁單一。

回覆樓主

關於happy school ,我自己咁睇,happy 解作開心愉快,開心上學,愉快學習,happy也。功課多少影響愉快指數嗎?必然!家長參與度影響愉快指數嗎?對大人來說應該係(大家都想小朋友自動波吧,所以影響的是大人的愉快指數),對小朋友來說?未必。

學校happy不happy,功課量及測考量固然係重要指標,學習過程亦都重要,活動教學應該好過坐喺度齋聽,鼓勵式學習應好過處罰式學習。唯每個人對功課量同學習模式既接受程度都不同,要客觀了解便要知道每日大約做幾多樣功課,測考數目間距,相信好多用家可以幫手回應。

最ideal就梗係又happy又學到嘢啦,happy完學唔到野,或者唔知學唔學到嘢,都非我所望。

請問有沒有用家可以再透露多一些資料? 活動教學真係好合適。但見有人說轉了新校長之後行政比較混亂而且英語語境不如去年的多, 未知是否屬實?望有關用家可以幫忙說一下。
謝謝。

回覆 hokay 的帖子

Thanks for sharing

Ccmama2009 發表於 17-11-27 00:12
其實唔知點為之功課多、默書多,今年開學到而家,中文默過兩次書,英文三次,數學就每教完一個topic一次tes ...

想請問用家們, 普教中是怎樣教的呢? 一樣用中文科課本定普通知課本? 會教筆順, 句式等嗎?.....thanks

sharonkam 發表於 18-10-19 10:04
請問有沒有用家可以再透露多一些資料? 活動教學真係好合適。但見有人說轉了新校長之後行政比較混亂而且英語 ...

行政運亂我又唔多覺喎,有時少少出錯又唔見得影響好大。但個人覺得推行ensemble class 係有些亂,感覺未ready就推行咁。其他唔覺得有乜嘢運亂,通告會集中在逢星期五一次發放,9成9在eclass回覆就可以,好方便。

語竟方面,有聼過高年級家長講話冇以前咁好,但我自己冇經歷過當年的情況,不大清楚。我自己小朋友就好習慣,入讀之後講多咗好多英文,比以前進步好多(利申,以前是讀英普幼),課外與同學之間會用英語或廣東話溝通。

Wong2013 發表於 18-11-17 11:01
想請問用家們, 普教中是怎樣教的呢? 一樣用中文科課本定普通知課本? 會教筆順, 句式等嗎?.....thanks
...

普教中之前是小一開學頭2-3個月會全力教pth 及拼音,讓小朋友習慣及學習pth, 會有校本課程,教字的結構、筆順、詞語等之後先正式教書及課文。
但今年開始把pth獨立成科,不再跟中文科一起,pth科成績不計分。所以今年的小一是怎樣教中文,有沒有變就要今年小一的家長解答了。
另外,中文課本是有的,都是坊間熱門出版社出的,(以我所知,有D出版社有出粵教版及普教版課本)但我沒研究是否普教版。

hokay 發表於 17-11-14 23:30
家住新界北,上年為左阿女考小一,我去哂心儀學校既簡報會,當然唔小得沙田兩大直資輝輝同喬喬,心諗阿女入 ...

請問老師有愛心和耐性嗎?我小朋友好活潑

chuchu2014 發表於 18-11-28 10:28
請問老師有愛心和耐性嗎?我小朋友好活潑

小女G1同G2四位班主任都十分好,感覺佢地都好關心小朋友,G1班主任就算小朋友升上G2都會約返佢地一齊lunch,好難得!G2班主任有一位係新老師,好有熱誠。

其他老師就正正常常啦,聽阿女講有一位無教佢既男老師較嚴,其他又無咩特別。

Thank you so much for the sharing

想問問 除額外收費的課外活動外 上課時間有什麼類型的課外活動教授? 上課時間的課外活動是自己挑選的嗎?thanks for sharing

charliecharlie 發表於 18-12-5 15:15

想問問 除額外收費的課外活動外 上課時間有什麼類型的課外活動教授? 上課時間的課外活 ...

G1,每星期有三日下午上OLE(有其中二日是連堂),這些都是不用額外交費。
OLE課程是有機會可以自己選擇,不過有規定每年在每個範疇都要揀下咁....

另外也有課後付費的AOLE堂。

回覆 deby49 的帖子

Thank you so much for the sharing 想問學校閱讀氣氛好嗎?學校有閱讀計劃鼓勵小朋友閱讀嗎?thanks

charliecharlie 發表於 18-12-8 17:44
回覆 deby49 的帖子

Thank you so much for the sharing  想問學校閱讀氣氛好嗎?學校有閱讀計劃鼓 ...

閲讀氛氣?以前有。依家?靠自己啦。

hokay 發表於 18-12-2 23:13
小女G1同G2四位班主任都十分好,感覺佢地都好關心小朋友,G1班主任就算小朋友升上G2都會約返佢地一齊lunch ...

唔好意思,想請問如小朋友某學科程度較快,是否可跟上一年級上堂?容易申請到嗎?

醒目開學勳章

pycc 發表於 18-12-25 14:57
唔好意思,想請問如小朋友某學科程度較快,是否可跟上一年級上堂?容易申請到嗎?
...

學校的中英數堂是按能力分組, 一級五班分六至七組上堂, 其中有一至兩組係能力較高的同學, 而至於跳級讀某一科(我想你是指數學吧), 是老師透過長時間觀察小朋友該科目表現才邀請同學做測試的, 而我所知的, 跳級讀數學係跳兩級或以上

welcome 發表於 18-12-27 12:00
學校的中英數堂是按能力分組, 一級五班分六至七組上堂, 其中有一至兩組係能力較高的同學, 而至於跳級讀某 ...

明白了,十分感謝你