用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

WKF用家 [複製鏈接]

家住新界北,上年為左阿女考小一,我去哂心儀學校既簡報會,當然唔小得沙田兩大直資輝輝同喬喬,心諗阿女入到是但一間都還得神落。阿女in完輝輝已經非君不嫁咁款,好彩地襄王亦有夢,最後入到真係好開心。

由於阿女幼稚園讀開happy school,雖然佢英文講聽能力良好,但串字同中文麻麻,加上我地從無催谷,起初都會擔心佢跟唔跟到(呢個時候你可能會問點解輝輝會收d咁既學生,而我可以話你知,阿女社交能力好好,主動大膽,敢行出黎講嘢,加上禮貌周周同英語oral能力,遇著啱channel既面試都ok 既)。慶幸返左幾個月中英數都進步左好多,佢無需要做抄寫功課,以數學為例,d題目可以條條不同,佢係想你明而唔係要你死操果隻,所以跟得上,理解到就好地地,唔明又無得操就會覺得難跟,之前去curriculum evening話數學每2-3星期有module test,考得唔好會有補底堂,加上split class制度,其實都係以學生為本既。

有時見咁多人插輝輝,都唔係好明點解,聽人講不如問吓真用家,我諗好多輝輝家長都樂意比資料。阿女同學d家長都唔多怪獸,感受到大家有相近理念,呢樣幾好,之但係唔谷唔代表無要求,so far我覺得大家都幾滿意。

11    0    2    0

kaka-bb 發表於 17-11-15 12:05
多謝你分享,用家講係最真實。想問下功課量幾多,同project係咪要家長參與好多?

仲有係學術水平方面係點 ...

功課不多,一日兩三樣,通常一個小時內完成,無乜抄寫,功課性質著重理解。平均個半月一次show and tell,中英都要,家長都要幫下手印下相搵下圖,同埋rehearsal。

至於中學,我諗我知既同你差唔多,今年係第一年親生仔上場考dse,適逢我有個同事係今年dse考生既家長,遲d收到多d風再分享。

個人認為如果小朋友係出類拔萃,升中轉校唔轉校係個人選擇,畢竟轉出去讀名校係吸引既,呢種想法應該apply to all students and parents,強如協恩都可能有人特登轉去DGS(and vice versa(emoji)),畢竟人人心目中既最好同最適合都不同。我覺得成績既野有好多野影響:學校、資質、師資、性格、毅力、努力....太多太多,邊樣野先係最大影響最重要?

milkybb 發表於 17-11-15 14:48
有機會識下高小的家長傾下,前幾年我都非常滿意學校的,只是今年特別奇怪,特別混亂!G1通常是蜜月期,照顧 ...

有機會都會認識一下,我都想多了解學校(emoji)

bbitaly 發表於 17-11-17 12:20
大家好,囝囝明年G1,聽到家長話近一年有老師用廣東話教學,想問下係咪真係有咁情況? ...

只有一科liberal arts用廣東話,其他科用英文,中文用普通話。 佢地有鼓勵小朋友講英文,例如班上有個表,小朋友係班上講英文會升一級,呢d tricks已經會令小朋友知上堂要講英文。

回覆樓主

多謝小一家長加入,好讓大家多了解輝輝

bbitaly 發表於 17-11-17 19:09
回覆 connie_cheng 的帖子

多謝你回答 我個人想囝讀英文小學,所以問下近年係咪有改變 ...

咁上堂一定係英文既,至於你話recess用中定英就無得定啦,我想只有國際學校先會recess都用英吧。佢地每人有本passport,講英文,做好事都會有印仔,都好encouraging

taidou 發表於 17-11-17 23:33

家長選校各有priority,有人睇地點,有人睇錢,有人想谷,有人想活動教學,只有自己最了解自己同子女既需要。

回覆樓主

關於happy school ,我自己咁睇,happy 解作開心愉快,開心上學,愉快學習,happy也。功課多少影響愉快指數嗎?必然!家長參與度影響愉快指數嗎?對大人來說應該係(大家都想小朋友自動波吧,所以影響的是大人的愉快指數),對小朋友來說?未必。

學校happy不happy,功課量及測考量固然係重要指標,學習過程亦都重要,活動教學應該好過坐喺度齋聽,鼓勵式學習應好過處罰式學習。唯每個人對功課量同學習模式既接受程度都不同,要客觀了解便要知道每日大約做幾多樣功課,測考數目間距,相信好多用家可以幫手回應。

最ideal就梗係又happy又學到嘢啦,happy完學唔到野,或者唔知學唔學到嘢,都非我所望。

chuchu2014 發表於 18-11-28 10:28
請問老師有愛心和耐性嗎?我小朋友好活潑

小女G1同G2四位班主任都十分好,感覺佢地都好關心小朋友,G1班主任就算小朋友升上G2都會約返佢地一齊lunch,好難得!G2班主任有一位係新老師,好有熱誠。

其他老師就正正常常啦,聽阿女講有一位無教佢既男老師較嚴,其他又無咩特別。
‹ 上一主題|下一主題