用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
樓主: Tans
go

Deleted   [複製鏈接]

pekkle321 發表於 17-11-20 01:02
呢個我唔認同!身邊正正有朋友,小朋友明明合適活動教學既學校,但因為大家說名校考到點解唔讀,而放棄了 ...

非常同意,發覺唔適合去到搵到學校既過程其實好痛苦。小朋友唔係無感覺,其實最清楚佢地既人係我地,唔好為左滿足自己既心願去搵小朋友較飛。

呢個我唔認同!身邊正正有朋友,小朋友明明合適活動教學既學校,但因為大家說名校考到點解唔讀,而放棄了 ...

非常同意,發覺唔適合去到搵到學校既過程其實好痛苦。小朋友唔係無感覺,其實最清楚佢地既人係我地,唔好為左滿足自己既心願去搵小朋友較飛。

我唔否認有學校會執錯仔,但英華呢類執錯仔嘅機會比較少(少,唔等於無)
你朋友個小朋友唔知係乜名校啦,但如果個小朋友帶住英華嘅光環,出黎插d一二線直資都唔得,咁個小朋友可能係成績中下果堆,本身真係比較弱啲 如果係呢個情況,佢可能讀真道都好吃力架~

同埋實際d啦,入真道係想讀IB? 望下真道個IB學費先再決定。我比得起呢舊錢,但都唔會揀呢間學校嘅IB囉.

(利申:我小朋友唔係今年嘅考生,所以樓主揀乜對我都無影響我女讀緊傳統女校,每日返學都好開心)

siubbsw 發表於 17-11-19 21:12
又來!
為什麼會有咁多家長都問xx校 vs yy校,他們不是應該聽哂簡介會,好清楚該學校了嗎?
這証明未入讀前 ...

同意呀,因為未讀前都係聽人講,點及入到學校親身感受深。而且上網分享嘅多數係“我朋友個小朋友”,分享自己小朋友嘅係比較少

Tans 發表於 17-11-14 22:59

各位家長,如題,你地會點選擇?

英華

siubbsw 發表於 17-11-19 21:12
又來!
為什麼會有咁多家長都問xx校 vs yy校,他們不是應該聽哂簡介會,好清楚該學校了嗎?
這証明未入讀前 ...

我其實同意你説想清楚才入讀某校的。

只不過,你自己又明明話不適合,又點解不一早轉番出去六年制的小學呢?
小三小四都不遲,有同學因搬家而轉校。你説你孩子在能力班,即成績不太差。將軍澳有其他直資官津小學。
學校沒有强迫你一定讀上去。

我並不是想偏幫學校的,而是覺得你自相矛盾。一邊埋怨,一邊又要留在此校。

不如想想學校不會是十全十美的,給你轉了六年制小學,也一樣埋怨功課多,要呈分找中學,各樣各樣等等。

Rachelmummy2008 發表於 17-11-20 07:24

只不過,你自己又明明話不適合,又點解不一早轉番出去六年制的小學 ...

在真道,小一和二真係讀得好happy,家長可以放手,到了小三,情況已經不同,再上小四,家長再唔插手,一般同學多數要去補底班了,除了少數優秀的同學。
小四考完試才真正體會到其他前輩所說,就是高小好深。但已經洗濕左個頭,又唔係差到要去補底和留班,又會有幾多家長貿然去轉校? 況且,莫非大家都鼓勵人當遇到困難和挫折持,就要馬上退縮和逃避? 然而我選擇了去面對。

至於常在這裏被灌以自怨自艾的罪名,唔轉校又要呻等等,我都唔太明白為何要被指控,因為我只是作出用家的分享,等未入讀的人多多了解情況吧了。

b3410    發表於 17-12-1 22:56

回覆樓主:

剛term test, 份卷深到連能力班的同學都只在合格的邊緣,當然總有優秀的同學取得高分。我都暫未摸得透是教淺考深,還是教深考得更深。 雖然求學不是求分數 ,但分數常常處於低位, 確實對小朋友自信有點影響。

siubbsw 發表於 17-11-20 07:53
在真道,小一和二真係讀得好happy,家長可以放手,到了小三,情況已經不同,再上小四,家長再唔插手,一般 ...

俾個like你,多數家長樂於分享好處和成功例子,好少家長会講出注意事項。我再看你在這post回應,只道出你個人感覺,而無自怨自艾喎。我自己認識一真道家長,孩子已畢業,佢覺得教得好急,曾想重讀DP1, 但IB人數有上限,無得重讀,DSE可以,佢話有班DSE有一半人重讀,資料朋友口講,如用家有其他數據請分享。學校十一年制,有孩子適應得好,有D無咁好,好正常,唔讀過真係唔知,又何須下下話人地一早知哩。

73662710 發表於 17-11-19 14:42
其實學校一向十一年制,website 寫得好清楚,家長應該了解清楚,以免誤報。 ...
當年我有去簡介,前校長仲好詳細解釋11年如何運作,當時我都覺得好make sense,不過現實是否一樣,唔讀過唔知law

但冇人知若選擇左活動個間個小朋友會讀成點,正所謂
yesterday is history
tomorrow is a mystery
today is a gift, whichs why we call it the present

回覆樓主

簡介會都係攞個概念。
結婚前個個都拍過拖啦,咪又係有d婚後因了解而分開。
所以有時未讀過未知夾唔夾,亦明白唔係話轉校就轉校,首先都是自己盡力配合。
:wave:

Rachelmummy2008 發表於 17-11-20 07:24

只不過,你自己又明明話不適合,又點解不一早轉番出去六年制的小學 ...
其實真道比其他學校教快,想轉走其實比較容易。

^GGmami^ 發表於 17-11-19 15:00
我就會試咗間難入嘅先,唔得先轉,好過入咗間你以為好適合個仔嘅,點知原來唔係,到時想轉軚就難囉~
(實 ...
同意!真係有幾個男仔可以坐得好定?英華雖則是傳統學校,但對學生容忍度較高,小息及午飯時間也比較長,男仔多些活動時間及空間。上堂當然不可以騷擾別人,相信就算是活動教學,規矩也一樣。

poonseelai 發表於 17-11-20 08:19
俾個like你,多數家長樂於分享好處和成功例子,好少家長会講出注意事項。我再看你在這post回應,只道出你 ...
我識得有人前一兩年重讀IB,或且當年未過限額吧。也識得有孩子家長要求跳級,當然孩子是叻的,跳級後成績能否保持前列位置就不大知道了。

siubbsw 發表於 17-11-20 08:12
剛term test, 份卷深到連能力班的同學都只在合格的邊緣,當然總有優秀的同學取得高分。我都暫未摸得透是教 ...
「只在合格的邊緣」你是指英語科嗎?未分科前,能力班的同學在英語科是可以有一定的差距的,數理科強拉高整體成績但英語科弱的孩子會出現此情況,相反英語強但數學差的也會有類似情況。

siubbsw 發表於 17-11-20 07:53
在真道,小一和二真係讀得好happy,家長可以放手,到了小三,情況已經不同,再上小四,家長再唔插手,一般 ...

我們的孩子相隔大約四年,亦與這帖子升小學的有一定的距離。

我孩子入讀之時,課程已與你孩子入讀的有分別。現在入讀小一的亦可能和我當年的不同。

我為何覆你的帖子也是想令其他人入讀時更了解學校。

小一二少功課的時候,家長有没有把握時間去培養孩子的閱讀聽講語文的能力?

小三進入DS階段,有没有擴闊課外知識,有没有和孩子分析強弱點去分配時間學習?

高小階段,有没有建立孩子對學習的要求,有讓孩子見識其他學校其他孩子的表現?

以上是我在不同階段問自己的問題。正如你所說,過来人給别人的參考。

今天要忙着了,謝謝你講述你的情况。

cyrus_takeshi    發表於 18-5-21 09:59

YanKanMom 發表於 17-11-20 10:22
「只在合格的邊緣」你是指英語科嗎?未分科前,能力班的同學在英語科是可以有一定的差距的,數理科強拉高整 ...

今年,孩子收到學校派發的電子學習平台。

當中有一英語平台,便是為了預備升中的英語而給同學的。

我有讓孩子試做,這安排很好,可知道孩子在英語那一方面要有進步。

所以家長配合學校給予的資源要好好利用。

回覆 Rachelmummy2008 的帖子

謝謝您的提點!
‹ 上一主題|下一主題