用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
樓主: Tans
go

Deleted   [複製鏈接]

Kathylo2012 發表於 17-12-6 16:36
有朋友仔已在書院讀者,他說是真的,你都吾洗擔心找學校收你,校長已幫你攪掂,只要簽個名退學便可!
...
勸退呢樣嘢,唔會响真道發生,所有學生,只要願意,都會自動直升中學。

Kathylo2012 發表於 17-12-6 14:32
如入英華,家長都要一齊博,每科有排名,朋友説三次不合格,學校幫你找了別一所學校轉校,你只要簽個名就 ...
如属实,真的欣赏英华这种一条龙的售后服务,连退货安排都做得很周到。

il5544    發表於 17-12-7 14:29

猴子爸 發表於 17-12-6 17:56
如属实,真的欣赏英华这种一条龙的售后服务,连退货安排都做得很周到。
...

一位上個月仲問緊英華3rd In會係幾時既家長,忽然變咗大內密探咁清楚內情?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-6 18:30
一位上個月仲問緊英華3rd In會係幾時既家長,忽然變咗大內密探咁清楚內情?
...

你話我?我都是2in 前先知,因為朋友叫我咪讀,只是sell 得好,知多啲之後 覺得學校不是噤合我!

猴子爸 發表於 17-12-6 17:56
...

當時我都得自聽錯,double confirm 我朋友,是簽叫退學,自己再找學校轉? friend 話學校找埋比你了,簽名就可走!

Kathylo2012 發表於 17-12-6 19:29
當時我都得自聽錯,double confirm 我朋友,是簽叫退學,自己再找學校轉? friend 話學校找埋比你了,簽名 ...

你friend是現時書院家長?要不要我親身幫你問鄭校長?

simoncwl 發表於 17-12-6 20:03
你friend是現時書院家長?要不要我親身幫你問鄭校長?

你可以問下呀!
我朋友細仔今年入u ,要佢講返小學啲嘢都有十幾年前!

回覆 ozduckie 的帖子

有人留班。留完,都唔掂咁同你講唔適合,咁係咪勸退?YW已有補底幫學生。升班條件亦列得清楚。

mummyWai 發表於 17-12-6 20:48
回覆 ozduckie 的帖子

有人留班。留完,都唔掂咁同你講唔適合,咁係咪勸退?YW已有補底幫學生。升班條件亦 ...

我當然明白,手册亦已寫得好清楚。好老實,留班,補底都搞唔掂,勸退都合理,亦冇可能升到書院。

Kathylo2012 發表於 17-12-6 14:32
如入英華,家長都要一齊博,每科有排名,朋友説三次不合格,學校幫你找了別一所學校轉校,你只要簽個名就 ...

如果係真(但願唔係)......咪就等如放棄成績差的學生

il5544 發表於 17-12-7 10:44
如果係真(但願唔係)......咪就等如放棄成績差的學生

個位應該講緊十幾年前的英華小學,即小學復校無幾耐。如果了解過英華小學是如何復校及與書院接一條龍,當時候确有一部份學生不能達標而需轉往其他學校。故事不再長述了。

littlefaith 發表於 17-11-30 17:04
別上心,對負面的說話,早已習慣,由丘校年代,到現在曹校年代,就算學校如何努力改善,仍然會不斷有人說 ...

老師,有時會對「汰弱留強」呢個說法有些少困惑,如果嗰尐成績不佳嘅中小學用「汰弱留強」呢招,不斷趕走成績差嘅學生,就可以成為Top School,咁就唔會有咁多學校正在掙扎想升呢啦.....

ckcleung 發表於 17-12-7 10:56
個位應該講緊十幾年前的英華小學,即小學復校無幾耐。如果了解過英華小學是如何復校及與書院接一條龍,當 ...
喺呢度好多年,轉直資前確實腥風血雨,辭退一班教職員,學生成績太差不能直升等。直資後按水平越教越深,但揀過的同學絕大部份都冇問題,有拔尖有補底,加埋個主科合格先可以直升條款,無需做咁多嘢。
有樣嘢要注意,主科唔合格,操行唔達標等升唔到係冇情講的。

littlefaith 發表於 17-12-6 17:39
勸退呢樣嘢,唔會响真道發生,所有學生,只要願意,都會自動直升中學。
...
Good ar

回覆樓主

如果科科不合格,年年留班,學校唔勸退,都要想想係咪學校真係適合自己。如果要勉強留下,倒不如離開重新開始仲好啦。
知道有些私校不會勸退,但冇得升班,已留了一年都唔掂再一年都唔俾升,學校唔出聲自己都會走喇。
勉強冇幸福
:wave:

akys 發表於 17-12-7 12:23
喺呢度好多年,轉直資前確實腥風血雨,辭退一班教職員,學生成績太差不能直升等。直資後按水平越教越深,但 ...
我又想問問, 英華小學講明小六唔會派學生資料表同自行表格俾家長, 如果家長要呢份嘢, 就等於自動放棄直升.

對於唔達標不能直升既學生, 咁英華小學係要求佢地下年留班, 定係派番學生資料表同自行表格俾家長等佢地自己另覓出路呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-7 12:32
我又想問問, 英華小學講明小六唔會派學生資料表同自行表格俾家長, 如果家長要呢份嘢, 就等於自動放棄直升.
...

其實係咪唔少一條龍直資都允許學生先交2間自行,到3-4月先要交註冊證確認直升?

keep-calm 發表於 17-12-7 13:18
其實係咪唔少一條龍直資都允許學生先交2間自行,到3-4月先要交註冊證確認直升?
...
除咗無呈分既學校, 暫時所知只得呢一間係唔會派自行表格同學生資料表俾學生家長

Soundervolt 發表於 17-12-7 11:35

老師,有時會對「汰弱留強」呢個說法有些少困惑,如果 ...

道理好簡單,寶校/弱校/雞校根本沒有本錢「汰弱留強」,所以根本難有翻身機會。好多寶校/弱校/雞校出盡法寶,包括:派傳單、取錄跨境生、搞開放日、搞小學資訊日、甚至搞「全港」乜乜比賽,目的都係為咗生存而已,有小朋友肯入讀已經謝天謝地,「汰弱留強」只係幻想。

而百年名校,人人爭住入讀,本身當然有「汰弱留強」的本錢。

littlefaith 發表於 17-12-7 14:37
道理好簡單,寶校/弱校/雞校根本沒有本錢「汰弱留強」,所以根本難有返身機會。

所有學校都係由零開始,冇可能名校一開始就可以用「汰弱留強」呢招,而且近年亦有尐百名校成績下滑,老本始終撐唔得耐.....

就好似阿仔讀既小學為例,由小一到小六流動人數大約十個巴仙,如果要用「汰弱留強」呢招去保成績,流動人數一定不止此數,而且當一個學生長期落後於大部份學生,學校而做足補底工夫,學生仍然苦苦掙扎,勉強留低又係唔係好事呢? 每個人都有佢地既長短處,亦唔係所有學校都適合所有人,我相信老師您所工作既學校亦會有讀得效果十分差既學生卦。

‹ 上一主題|下一主題