用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
樓主: Tans
go

Deleted  

Rachelmummy2008 發表於 17-11-18 23:08
即不是完全由家長決定,是學校和家長兩方同意才實行。

當然。
這樣家長是因應小孩最新的實際情況去決定跳唔跳級,而不是在k3已要決定選讀5年還是6年制小學。

siubbsw 發表於 17-11-18 22:49
優才,學校會推薦,家長可決定跳不跳級。或者家長可要求,學校再評核同學是否合適跳級。
...

資優生並不單單以跳級制度來滿足學習需要。

或許你可以到資優版面去了解他們,及閱讀有關培育他們的書籍文献。外地也有很多資訊及研究可以閱覽。

Rachelmummy2008 發表於 17-11-18 23:24
資優生並不單單以跳級制度來滿足學習需要。

或許你可以到資優版面去了解他們,及閱讀有關培育他們的書籍 ...

不要緊,我的重點不是討論如何培育資優生,而是有沒有彈性。在有跳級機制的學校 ,他們可以選擇跳不跳,最重要是不用在5-6歲這麼早的階段就要去決定。

siubbsw 發表於 17-11-18 23:37

不要緊,我的重點不是討論如何培育資優生,而是有沒有彈性 ...

或許你遇到的是讀得頗吃力的同學,
而我遇到的,有兩面,一面見到輕鬆應付到甚至超越程度的同學,亦有跟得不太順利的同學。

儘管如此,其他六年制學校我想也有兩方面的學生。無論學制如何,學校及家長要因應孩子的情况去跟進他們。

今年小學部加了拔尖補底的課程,我在學校見到一位老師帶着幾位同學上課。

Rachelmummy2008 發表於 17-11-18 23:55
或許你遇到的是讀得頗吃力的同學,
而我遇到的,有兩面,一面見到輕鬆應付到甚至超越程度的同學,亦有跟得 ...

我見到的全是在能力班內的同學,班主任在班內問誰沒有補習,結果只有少數。
完全感受到學校一向放了很多資源
在補底方面,試過兩年,能力班有36及38人,補底班只有二十幾人,人數差距非常大。

hkpapa852 發表於 17-11-18 17:40
如果本身唔係住中西區, 個中學網唔差, 咁讀救恩都未必對升中好有問題

我本身16網

FT_mom_2011 發表於 17-11-19 11:45
我本身16網

咁都可以,日後轉番東區升中,點都好過留係中西區
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

siubbsw 發表於 17-11-19 00:10
我見到的全是在能力班內的同學,班主任在班內問誰沒有補習,結果只有少數。
完全感受到學校一向放了很多資 ...

認同:資源太集中於補底。

其他同學也需要學校的資源。

不認同:以大量補習及補充練習去操揀而去得到暫時的成績。

hkpapa852 發表於 17-11-19 12:07
咁都可以,日後轉番東區升中,點都好過留係中西區

想請教東區有什麼一線中學(男仔)
謝謝你!

Gary_family 發表於 17-11-14 23:15
你形容得好好呀!

是否用家?點喺傳統前面加個「極」字?請分享吓見解

siubbsw 發表於 17-11-18 23:23
當然。
這樣家長是因應小孩最新的實際情況去決定跳唔跳級,而不是在k3已要決定選讀5年還是6年制小學。
...
其實學校一向十一年制,website 寫得好清楚,家長應該了解清楚,以免誤報。

Tans 發表於 17-11-14 22:59

各位家長,如題,你地會點選擇?

我就會試咗間難入嘅先,唔得先轉,好過入咗間你以為好適合個仔嘅,點知原來唔係,到時想轉軚就難囉~
(實會有人話轉黎轉去揾黎搞,但我唔會咁諗,讀成11/12年,用1年時間去試又有乜問題? 有啲人幼稚園都轉幾間啦~)

個個都覺得自己小朋友坐唔定,適合活動教學,其實又真係有幾多小朋友(特別男孩子)又真係坐得定呢?

小朋友可塑性好高,未正式入去讀都係聽人講,自己親身入去感受先最真,未試過,又點知個仔唔得呢?祝你順利取得英華offer.

b3410    發表於 17-12-1 22:40

^GGmami^ 發表於 17-11-19 15:00
我就會試咗間難入嘅先,唔得先轉,好過入咗間你以為好適合個仔嘅,點知原來唔係,到時想轉軚就難囉~
(實 ...

多謝您 ^___^

回覆樓主

我識得朋友讀兩所小學,我綜合意見係:
(1)兩間學校都好好玩,學生都喜歡上學
(2)真道家長可以唔插手,學生表現中矩中距;yw 家長唔可以唔插手,otherwise會壓力爆炸
(3)yw比真道學生操得更fit, 但背後家長既付出係極大
(4)升中其實兩所中學都唔算好top

純粹個人意見,不喜勿插

回覆樓主:

有時未讀過又真係唔知是否合適,有得重新選擇,我會跟大圍讀12年制  ,唔想咁急。

siubbsw 發表於 17-11-19 15:58
有時未讀過又真係唔知是否合適,有得重新選擇,我會跟大圍讀12年制  ,唔想咁急。
...

入讀時没有了解清楚嗎?

就算是,小一小二為何不轉其他學校。

轉其他官津六年制小學,你又有没有了解現時小學的情况。見過排山倒海的功課册嗎?
見過一年四考小學生的生活嗎?見過為呈分上操卷班嗎?見過有孩子為了保持第一二名次的壓力嗎?

回頭是否如你想像一般?

為何自怨自艾呢?不如趁着孩子在身邊,鼓勵他面對前面的挑戰。

Rachelmummy2008 發表於 17-11-19 20:30
入讀時没有了解清楚嗎?

就算是,小一小二為何不轉其他學校。

又來!
為什麼會有咁多家長都問xx校 vs yy校,他們不是應該聽哂簡介會,好清楚該學校了嗎?
這証明未入讀前可以了解到學校的都不夠。
都係果句,讀過先知學校係點,我有得重新再選,我會選12年制,這是作為過來人的結論,其他家長自行決定參考與否 。

回覆 siubbsw 的帖子

同意你講法。

^GGmami^ 發表於 17-11-19 15:00
(實 ...

呢個我唔認同!身邊正正有朋友,小朋友明明合適活動教學既學校,但因為大家說名校考到點解唔讀,而放棄了一間活動教學既學校揀入了一間難入的名校!就是身邊的人說當然試左間難既先,之後唔得去番活動教學實收。結果整個小一小朋友都不投入番學,做不到老師要求。之後去了多間比較活動教學既學校考插班,結果一間也考不到!最後找到間比較冇人想入既學校去讀。
所以千祈唔好以為試左先去決定,還是以小朋友合適作決定才是真正為小朋友好!