用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
樓主: Tans
go

Deleted   [複製鏈接]

FT_mom_2011 發表於 17-11-16 18:48
真心請教,跟樓主差不多處境,救恩vs 英華(2nd in), 點揀?
英華有中學,平。救恩冇中學,貴,但難得的活 ...
活動教學, 唔代表一定係輕鬆愉快

一間沒有關聯中學既小學 (救恩雖然有推薦位去匯基東九, 不過位唔多, 亦唔係個個家長like), 除非佢唔介意學生升中派位唔好, 否則一定會對學生既學術能力有要求, 只係方法不同.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-15 12:46
有邊間學校教職員會夠膽係公開場合話"放棄學生"?

所以呢D說話其實唔駛理.....

有!

名津(副)校長話校門隨時為你打開。

pekkle321 發表於 17-11-16 10:31
其實你自己應為小朋友合適邊間就選邊間!唔需要理人點睇!我自己當年選了logos唔要yw. 原因小朋友唔適合傳 ...

多謝您意見同鼓勵

....

回覆 retriever 的帖子

邊間??

回覆 somoon 的帖子

讀得輕鬆與否,我覺得係睇小朋友多過間學校。傳統學校不一定是辛苦,反之亦然。在香港,想讀得好輕鬆又想有成績,會否比較難呢?

https://www.edu-kingdom.com/foru ... page%3D1&page=7

Please also see above discusssion.

hkpapa852 發表於 17-11-17 09:51

一間沒有關聯中學既小學 (救恩雖然有推薦位去匯基東九, 不過位唔多, 亦唔 ...

我就係擔心活動教學,佢識我,我唔識佢。
到時阿仔真係要我幫手要我教,我會無能為力...

所以,我就話,英華同真道係好唔同類既學校,兩間都唔係易讀,到時發現阿仔唔岩,又唔可以返轉頭,頭都大。

Tans 發表於 17-11-17 18:25

唔駛父母教,細路自己上堂專心聽課,咪仲好。

Tans 發表於 17-11-17 18:25

我女兒在真道,靠老師教,回家後她會要求我提供什麼協助。在真道,學放手才是家長最需要學習的事。

hkpapa852 發表於 17-11-17 09:51

一間沒有關聯中學既小學 (救恩雖然有推薦位去匯基東九, 不過位唔多, 亦唔 ...

hkpapa, 我知道活動教學不一定輕鬆,只是學習模式不一樣。在EK裡也感受到英華未必好似校長說得這樣愉快。之前救恩vs播道,我揀左救恩,個人覺得比較易揀,如果救恩vs SPB/YW, 您點睇?男仔留係中西區都是我的concern

FT_mom_2011 發表於 17-11-17 22:56
hkpapa, 我知道活動教學不一定輕鬆,只是學習模式不一樣。在EK裡也感受到英華未必好似校長說得這樣愉快。 ...

有D人鐘意憑成績升中表現揀學校,不看其他學校賣點特色。與其問人,不如問自己除成績升中表現外,還鐘意學校乜野,自己細路適合乜野。只問讀書結果不問讀書過程並非理智。受影響始終係小朋友。

FT_mom_2011 發表於 17-11-17 22:56
hkpapa, 我知道活動教學不一定輕鬆,只是學習模式不一樣。在EK裡也感受到英華未必好似校長說得這樣愉快。 ...
如果本身唔係住中西區, 個中學網唔差, 咁讀救恩都未必對升中好有問題

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-18 17:40
如果本身唔係住中西區, 個中學網唔差, 咁讀救恩都未必對升中好有問題

但救恩pre s1考得好差嗎?升中派位好唔得? 我見升直資中學都幾好。

danielmama0615 發表於 17-11-18 19:20
但救恩pre s1考得好差嗎?升中派位好唔得? 我見升直資中學都幾好。

救恩係好好,只因中西區升中網係利女不利仔。

danielmama0615 發表於 17-11-18 19:20

仲有,考直資成功與否,並非完全取決於banding, 例如, 中華基金, 匯基, 係有機會接收部分救恩B2生~~~

somoon 發表於 17-11-17 14:32
英華!
真道並不輕鬆,絕不是傳說中的happy school
不喜勿插,好驚比人圍 ...

係會被人圍的,不過我慣了,等我來講吧!
家長選擇時,最重要是考慮5年小學學制的利弊。如果是資優生,選擇有跳級機制的學校,家長可決定跳級與否,更具彈性。不是資優生,要考慮6年課程要5年學完,同學能否應付。
小一和二可說是輕鬆的,不過近2年已經比以前深了。小三開始加深,小四很多在能力班的同學都去補習。
要保持好成績,家長不能放手不理,個別天資聰穎學生除外。

siubbsw 發表於 17-11-18 20:28
係會被人圍的,不過我慣了,等我來講吧!
家長選擇時,最重要是考慮5年小學學制的利弊。如果是資優生,選擇 ...

請問有那所學校有跳級制度,任由家長決定?

Rachelmummy2008 發表於 17-11-18 22:35
請問有那所學校有跳級制度,任由家長決定?

優才,學校會推薦,家長可決定跳不跳級。或者家長可要求,學校再評核同學是否合適跳級。

siubbsw 發表於 17-11-18 22:49
優才,學校會推薦,家長可決定跳不跳級。或者家長可要求,學校再評核同學是否合適跳級。
...

即不是完全由家長決定,是學校和家長兩方同意才實行。
‹ 上一主題|下一主題