用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
樓主: Tans
go

Deleted   [複製鏈接]

我覺得真正活動教學教學係Logo. 如果預咗一讀11年, 選Logo ! Logo 真係好正, 我同學係用家讚不絕口 !
唔係的話, 選YW !  YW 中學部始終都是傳統的學校, 不過讀得好可能更加有好的選擇跳去第二度.

回覆樓主:

有冇問過小朋友鍾意邊間學校多啲?

如果小朋友對兩間學校都冇乜特別感覺,你可以考慮一下想小朋友讀男校?定男女校。

lucyplus 發表於 17-11-15 12:51
聽落又真係有d感動。我覺好多超谷學校好早就放棄晒d未追得上的同學。 有d課程又快又深,同學唔明老師仲繼 ...

真道不是只不放棄入讀了的小朋友,連去面試慢熱,哭的也願意等佢地,陪伴著一小時,calm down后才繼續。

又不是, 我阿仔問左老師問題, 老師好惡下.....

所以沒有2ND Round

AndrewHo_FB 發表於 17-11-15 12:41
Where do you live? Which school is closer to your home?

地點唔係問題,我地可以為學校搬屋。

Tans 發表於 17-11-15 11:42
係 活動教學又係另一樣我喜歡又怕既事,我自己係傳統津校出身,唔係好識點樣引導小朋友自己動手同識做,所 ...

如果YW收左你,你要有心理準備會好忙,但唔係忙學術概野。因為實在太多活動,班仔忙過不停。

回覆樓主

其實你自己應為小朋友合適邊間就選邊間!唔需要理人點睇!我自己當年選了logos唔要yw. 原因小朋友唔適合傳統教學,連我自己都唔適合要陪佢讀書!我亦接受唔到科科排位,我小朋友比較敏感,我唔想佢細細個要接受呢d壓力,因為我知佢係會自己比壓力自己既人,所以選Logos.
Logos真係一間好好既學校,小兒好適合活動教學,上堂已經吸收曬老師所教的,我根本唔需要粗心佢!你會發現佢係學校已經學左好多意想不到既野!學校一樣有默書測驗考試,但相比其他學校已經叫輕鬆。除非家長比較,學校唔會比較成績。成績唔好會有補底,剛剛測驗完,老師會叫唔合格既同學在功課堂找她,會再幫佢地溫習。只要你有問題就可以找老師請教,老師都願意教的。另外,我最喜歡曹校長叫家長唔好緊張同心急,小孩發力時間不同,小朋友現在唔得唔代表佢以後唔得,成日提住家長relax。學校又好肯聽家長意見,又肯去改,真係好好!我一直覺得自己冇揀錯學校。
當然yw都係一間好好既學校啦,只係我地唔合適佢!

回覆樓主:

朋友話今年小一真道多了很多功課,同佢聽講座時所接收的有點不一樣。

至於考試測驗,我就沒再詳細追問。

am^3 發表於 17-11-16 10:52
朋友話今年小一真道多了很多功課,同佢聽講座時所接收的有點不一樣。

我認識好幾位真道小一朋友仔,全部都很滿意,當中只有一位認為功課多,她的孩子未能處理,再多問一點便得知,小朋友可能對書寫有點心理障礙,家長跟老師提及此問題後,老師做了一些特別安排,讓她去一節類似輔導課東西,先玩些遊戲,後寫字。我估計這些安排都是希望協助小朋友去衝破心理障礙。幾個月後或許會有改善。現在只是11月,開學2個半月,有些小一朋友還在適應中吧。

am^3 發表於 17-11-16 10:52

對比以前,有媽媽覺得多。一日二至三樣。共六版紙,多唔多呢?仲有一堂功課堂。中文一星期默一次。英文好似一個月一次。

lui 發表於 17-11-16 12:32
對比以前,有媽媽覺得多。一日二至三樣。共六版紙,多唔多呢?仲有一堂功課堂。中文一星期默一次。英文好 ...

我就覺得係正常功課量

ozoz 發表於 17-11-16 12:08
我認識好幾位真道小一朋友仔,全部都很滿意,當中只有一位認為功課多,她的孩子未能處理,再多問一點便得 ...

我都認識朋友嘅小朋友讀真道,都係讀得好開心。

am^3 發表於 17-11-16 12:36
我就覺得係正常功課量

真系好正常。咪以為星期五會多好多,好多時都系兩三樣,晨早就做完。不過課程系偏深D。如果BEnchmark 同St Paul boys差不多。比較預小朋友有一定基礎。但又不是好深,我見九龍山上女私小現正的課程,簡直用0咀來形容。朋友以為是p2-3都嫌深,原來系P1。同個d比,真道系BB班

lui 發表於 17-11-16 12:41
真系好正常。咪以為星期五會多好多,好多時都系兩三樣,晨早就做完。不過課程系偏深D。如果BEnchmark 同St ...

所以都有啲奇怪,點解朋友話多功課。

有時我覺得,多少功課量,都要睇小朋友做得快定慢。有時一樣功課,小朋友做得慢,一樣可以拖到晚上九點十點至完成。

am^3 發表於 17-11-16 12:44
所以都有啲奇怪,點解朋友話多功課。

有時我覺得,多少功課量,都要睇小朋友做得快定慢。有時一樣功課, ...

做得慢可能系晤明唔識做。量真系晤多架。可能一個月一兩晚要多d時間做,但都好間唔中。現在小一,如果自己不能讀中文及英文,確实攪唔掂,要等父母回来教。

hkpapa852 發表於 17-11-15 12:13
認識有孩子讀不上轉去VTC就讀,學校仍願意給這學生留一段時間學位,讓他發覺新校若不適合還有機會回轉

有 ...

真心請教,跟樓主差不多處境,救恩vs 英華(2nd in), 點揀?
英華有中學,平。救恩冇中學,貴,但難得的活動教學,不過英華仲未有offer, haha

FT_mom_2011 發表於 17-11-16 18:48
真心請教,跟樓主差不多處境,救恩vs 英華(2nd in), 點揀?
英華有中學,平。救恩冇中學,貴,但難得的活 ...

英華啦,始終有自己B1中學,直升要求又唔高~~~

FT_mom_2011 發表於 17-11-16 18:48
英華有中學,平。救恩冇中學,貴,但難得的活 ...

係仔,揀英華啦!

回覆樓主

https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3460384

之前有人既討論,俾樓主參考
同意其中有留言說真道行11年制,難跳船
:wave:

回覆樓主

我認識今年真道小一的媽媽,她們說功課堂小一生不一定做功課,可以休息、睇書的。因為知道有小朋友還未適應全日制,所以不是一定要他們做功課。
所謂每星期既中黙都只係默幾個詞語,英默仲要兩星期至一個月一次!
比較其他好多學校,已經算很輕鬆! 課程絕對不淺,但老師有方法教學,小朋友大部分都可以應付到。當然家長亦唔可以完全放手啦,始終要跟進一下進度!
當然我聽過上到中學會更深更難,但到時相信我地都管唔到了!
‹ 上一主題|下一主題