用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
樓主: Tans
go

Deleted   [複製鏈接]

Kathylo2012 發表於 17-12-6 20:22
你可以問下呀!
我朋友細仔今年入u ,要佢講返小學啲嘢都有十幾年前!

其實可以向好方面諗,十幾年前你朋友個仔被學校勸退,不過最後應該無走到因為佢係書院家長,係唔係?一個由被勸退學生到今年變為可以入U,應該都好感恩,可以作為分享比大家一個勵志故事。

kctsang 發表於 17-12-7 15:01
其實可以向好方面諗,十幾年前你朋友個仔被學校勸退,不過最後應該無走到因為佢係書院家長,係唔係?一個 ...

我不是當事人,冇問佢太多小學detail 話晒十幾年前,佢都吾噤貼身了,佢只叫我不要去讀!又要年年損$,便服日,個個又要名牌上身,佢自己都吃力,不是富貴人家!
不要再post 我了,我本來都like YW ,但驚太谷所以有機就問下個friend ! 現時小一家長都話吾覺得,仲好開心!

"又要年年損$,便服日,個個又要名牌上"
咁既說法真係第一次聽

ckcleung 發表於 17-12-7 15:32
咁既說法真係第一次聽
之前起泳池, 的確係年年叫人捐錢, 不過好似可以唔捐

至於便報日著名牌, 係家教問題...... 官津小學都有人著名牌

其實, 英華小學2003年先重開, 2008年先轉直資..... 轉直資前同轉直資後既學生去留安排, 其實一定會有唔同

咁1X年前小學既畢業生, 好大機會係原本既基全小學學生

其實我比較想知, 到底到小六時, 學術或操行不達標既學生, 學校會否安排佢地留班, 定係直接派番份學生資料表俾佢地叫佢地自行另覓出路呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ckcleung 發表於 17-12-7 15:32
咁既說法真係第一次聽

捐錢,有,但可捐可不捐,捐一百幾十都可以。便服日是根據每年主題去全班設計服飾,我仔呢幾年套衫都是全班一齊淘寶的,又點會全身名牌呢?

ozduckie 發表於 17-12-7 16:11
捐錢,有,但可捐可不捐,捐一百幾十都可以。便服日是根據每年主題去全班設計服飾,我仔呢幾年套衫都是全 ...

原來可以吾損,我朋友仔可能大,所以要求老豆損五萬定五十萬,可以刻名在泳池內喎!
我都相信名牌不名牌是來自小朋友自己壓力,不是學校一定要看名牌!

Soundervolt 發表於 17-12-7 15:01
所有學校都係由零開始,冇可能名校一開始就可以用「汰弱留強」呢招,而且近年亦有尐百名校成績下滑,老本 ...

「汰弱留強」不會大幅度去做,但的確會做,尤其是一些有中學連接的津貼名校。君不見這些小學,只會讓一部分學生升其中學,而非全部接收這些學生?我教學多年,見盡不少學生,對學校很有歸屬感,卻因成績不行而不能升上中學,何其悲哀?

所以,當這些學校標榜自己DSE成績如何亮麗,我們做教師的,只會一笑置之,大家都明白學校如何維持業績。

Kathylo2012 發表於 17-12-7 16:28
原來可以吾損,我朋友仔可能大,所以要求老豆損五萬定五十萬,可以刻名在泳池內喎!
我都相信名牌不名牌是 ...

累積捐五千已經可以在泳池刻名啦,話哂班仔會游到12年,捐少少都合理既。

Kathylo2012 發表於 17-12-7 16:28
我都相信名牌不名牌是 ...
要係泳池刻名, 好似只需捐一萬/二萬就得 (唔記得了, 朋友只係提過下)

你朋友應該好富貴, 個仔咁細就話要五碼起跳
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ozduckie 發表於 17-12-7 16:34
累積捐五千已經可以在泳池刻名啦,話哂班仔會游到12年,捐少少都合理既。
...

好彩有你情清!

littlefaith 發表於 17-12-7 16:30
「汰弱留強」不會大幅度去做,但的確會做,尤其是一些有中學連接的津貼名校。君不見這些小學,只會讓一部 ...

津貼名校大至上都收返7X%上中學(已經比政府規定為高),而且當中已包括B2學生,而離校同學都係B3學生,如果勉強升上去只會愈難跟得上,轉到其他學校可能更適合,從而重拾自信心呢。

其實名校成績好除左課程及學習系統外,仲有其他方法令學生提升學術能力,最近阿仔透過學校join左一個跟海外某大學為中學生而設既持續性既學術program,質素同效果真係十分唔錯。呢尐唔係一般學校可以有咁既機會。

老師,如果您有朝一日有機會任教呢類學校,就會明白佢地點解會成績亮麗,千祈唔好抹殺呢類學校所付出既努力同心血。

hkpapa852 發表於 17-12-7 16:35
要係泳池刻名, 好似只需捐一萬/二萬就得 (唔記得了, 朋友只係提過下)

你朋友應該好富貴, 個仔咁細就話要五 ...
呢啲同學仔識得過,咁鍾意認叻肯定可以攞到好多著數。

Soundervolt 發表於 17-12-7 17:00
津貼名校大至上都收返7X%上中學(已經比政府規定為高),而且當中已包括B2學生,而離校同學都係B3學生,如果 ...

汰弱留強係EDB升學制度既問題.

現實一點, 叫班B3學生去同B1學生一齊上當, 到時點? 隨時會攬抄.......

孔子都有話: 有教無類, 但亦要因材施教.

直資龍校接收晒B1/B2/B3學生, 最後又有冇安排合適出路俾佢地呢?

暫時只見培僑呢方面較積極.... 至於名校, 連DBS, QC等都唔怕醜開辦APL, 其它直資學校呢?

Soundervolt 發表於 17-12-7 17:00
津貼名校大至上都收返7X%上中學(已經比政府規定為高),而且當中已包括B2學生,而離校同學都係B3學生,如果 ...

你的小朋友很幸運,入到一間好名津。我教的學生,不少來自一些「傳統」名津,奉行「汰弱留強」,對成績不行的學生,非但不會補底,更會刻意放棄他們,例如老師上課時不會答他們的提問,hea教,或勸喻離校,總之盡快送走他們。這些學生,到了我們學校,由於我們重視他們,他們重拾自信,成績有顯著進步。

舉一例子:某學生從名津A來,因為成績遜色,所以名津A不讓他升讀其中學,於是到了我學校,經過六年栽培,這位學生DSE考得非常好,成功入讀HKU,反觀他當年一些成功升上名津A中學的同學,由於DSE考得差,最後只能入讀CC(Community College)。所以,有很多時並非學生能力,實在學校教育精神也很重要。

鬼唔知叻人易教咩,但對學生,最重要係令佢哋重拾自信,唔好以為自己唔得,呢樣先最重要。

il5544    發表於 17-12-11 10:35

回覆 akys 的帖子

呢個同學仔都幾搞笑!捐5000變50,000
淘寶變名牌...

novelle 發表於 17-12-7 17:38
回覆 akys 的帖子

呢個同學仔都幾搞笑!捐5000變50,000
我明白點解要勸退呢位同學仔了

hkpapa852 發表於 17-12-7 16:35

你朋友應該好富貴, 個仔咁細就話要五 ...

大想頭啲捐2M可以有埋大樓命名權
‹ 上一主題|下一主題