用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
go

Deleted  

Deleted

回覆樓主

真道和英華是兩種完全不同的教學法喎。真道係活動教學,英華係好多活動的極傳統教學。應該唔難選適合吧?

ozduckie 發表於 17-11-14 23:09
真道和英華是兩種完全不同的教學法喎。真道係活動教學,英華係好多活動的極傳統教學。應該唔難選適合吧?
...

係 你講得岩 但我真係選擇唔到
學校老師話小朋友兩種教學都可以...呢樣先難諗,真係好怕做錯決定。

Gary_family 發表於 17-11-14 23:17
老師呢個答案,你預咗啦!

Haha, 我寧願老師話阿仔,好似其他同學,講實是但一樣,甘就唔使煩。
Thx

Gary_family 發表於 17-11-14 23:15
你形容得好好呀!

呢個vs 在考試期間見到,特別感受到英華有幾傳統教學(emoji)(emoji)

ozduckie 發表於 17-11-14 23:21
呢個vs 在考試期間見到,特別感受到英華有幾傳統教學(emoji)(emoji)

睇嚟我都放底自己既意願,望真o的阿仔性格同能力。

Tans 發表於 17-11-14 23:22

睇嚟我都放底自己既意願,望真o的阿仔性格同能力。

我開玩笑的,間間學校考試都是阿媽最痛苦啦。
點選,就真係認清阿仔性格,多入網頁望下了解學校。沒有最好,只有最適合

真道是一個不錯嘅選擇,但係佢嘅課程安排是11年,入左就難以抽身而退。

英華無論學術與名氣都高一班,係大部分父母嘅優先選擇。

ozduckie 發表於 17-11-14 23:26
點選,就真係認清阿仔性格,多入網頁望下了解學校。沒有最好 ...

唔係呀 你講得岩
我呢排成日都諗,係要幫阿仔搵間合適學校,唔係名校。
英華係我一直想要既學校,而家有幸去到第二面,若真係得左,更加想阿仔讀...所以兩難。
多謝你甘坦白就真。

DreamingPaPa 發表於 17-11-14 23:27
真道是一個不錯嘅選擇,但係佢嘅課程安排是11年,入左就難以抽身而退。

英華無論學術與名氣都高一班,係大 ...

係,就係媽媽我想要,真係考到,但要放手,真係好唔捨得。
講到底,都係作為媽媽我自己既虛榮感,覺得傳統、有名氣就係好。

ozduckie 發表於 17-11-14 23:26
點選,就真係認清阿仔性格,多入網頁望下了解學校。沒有最好 ...

選一些無課本給學生和無syllabus給家長嘅學校,呢啲就温都無得温(emoji)

Tans 發表於 17-11-14 23:37
講到底,都係作為媽媽我自己既虛榮感,覺得傳統 ...

其實,小朋友嘅延伸性同埋適應性比我地想像中強大。佢地可能可以適應不同嘅教學方式。父母為佢哋選擇名校,除左名氣,最主要係名校有較多嘅資源。所以,我唔覺得你嘅想法有問題。

而且,英華的確係一間很好嘅學校,學生學到野之餘,仲可以玩得好開心。

DreamingPaPa 發表於 17-11-14 23:59
其實,小朋友嘅延伸性同埋適應性比我地想像中強大。佢地可能可以適應不同嘅教學方式。父母為佢哋選擇名校 ...

多謝你

Tans 發表於 17-11-14 23:37
講到底,都係作為媽媽我自己既虛榮感,覺得傳統 ...
呢個係真正原因:唔捨得。

我仔當年港同同真道都收,最後放棄港同,當然有唔捨得,但一個小朋友只能讀一間學校,唔捨得都冇辦法,一定要盡早做決定,令正在苦等的家長盡快得到學位。

至於真道及英華,要揀邊間,其實你心目中已有答案。如果俾你第三面試都過埋,我相信你必定揀英華。

回覆樓主:

咁快諗好易失望喎(emoji)

活動教育唔代表輕鬆,真道11年唔係易讀,父母又是否真的能夠佩合 ,play safe 我就揀yw,不過入得個個叻仔,介意名次就要考慮清楚

有英華都唔入?

英華好過真道好喎.