用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖三一 vs 德雅
樓主: cherimama
go

聖三一 vs 德雅 [複製鏈接]

apple1990 發表於 17-11-16 13:59
可以參孝 hkpapa852 喺 2015年11月 發表嘅相關意見如下:
2017有少少修訂:

*** 以下條件, 只適用於女生

九真/培道: 九真
兩間都在九龍城中學網, 同為基督教學校, 都有一間聯繫B2頭英小, 以B1率計和中學水平計, 九真較佳

禮賢/德雅: 德雅
兩間都在深水埗中學網, 同為沒有直屬/聯繫中學, 水不差不多. 德雅與聖母玫瑰為姊妹學校, 加上即使與德中脫龍, 要上德中應該較外校生有優勢

九真/聖母: 九真
聖母直屬中學只是B2頭, 但水平不如培道和九真水平, 而且中學網較九真差, 所以選九真

德雅, 九真:
兩者接近比較難決擇, 著眼點應放在中學想讀女校定男女校. 深水埗區B1中學以女校為主, 九龍城區以男女校為主.

如果係男仔, 其實只需要考慮培道和九真, 但個人建議: 九真

apple1990    發表於 17-11-16 14:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

學術黎講,協恩、何壽南、KTS、DPS、APS。我都知聖三一小學唔錯,已經勝過好多間同區小學。
德雅相對係自己區,比較強,可惜不利男。

hkpapa852 發表於 17-11-16 13:32
聖三一強網弱校

請問點弱法呢?

聖三一升中數據
https://goo.gl/photos/kWq8BYGHjkHgz18x8

1998Ruby1998 發表於 17-11-16 14:44
回覆 hkpapa852 的帖子

學術黎講,協恩、何壽南、KTS、DPS、APS。我都知聖三一小學唔錯,已經勝過好多間同 ...
協恩, 何壽南, DPS, 妳真係知佢學術水平? (有幾多人升B1中學?)

如果一間中學既升中B1表例係區內叫弱, 起碼要below average, 但我可以好肯定聖三一堂係Above average

九龍城區小學, 除咗APS, KTS呢兩間"怪獸級私小, 仲有LS, MCS, 民生, 培正幾間外, 其餘大部份都只係名大於實. (HY既B1比例都會較高, 但何壽南同DPS...... )

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

其實論學校喜歡德雅多些
深水埗區係咪好少band 1男女校?

咁聖三一堂有幾多成學生入到band 1中?

hkpapa852 發表於 17-11-16 15:10
協恩, 何壽南, DPS, 妳真係知佢學術水平? (有幾多人升B1中學?)

如果一間中學既升中B1表例係區內叫弱, 起碼 ...

請問九龍城網band 1 average係幾多?

Lsm948 發表於 17-11-16 15:24
請問九龍城網band 1 average係幾多?
大部份官津小學, 其實只有~1/3 B1

keep-calm 發表於 17-11-16 15:07
請問一下哪裏可看到聖三一升中數據?謝謝
found it:

https://goo.gl/photos/kWq8BYGHjkHgz18x8

hkpapa852 發表於 17-11-16 15:10

如果一間中學既升中B1表例係區內叫弱, 起碼 ...
兩所聖家嘅 B1比例,應該都會較高,。

apple1990 發表於 17-11-16 16:13
兩所聖家嘅 B1比例,應該都會較高,。
其實未必.... 因為如果真係有番咁上下高的話, 兩間小學合計既B1生, 就算扣晒走咗去其它B1中學既, 淨係直屬位都應該收唔晒, 但現實呢...... 好似無出現過呢個情況

cherimama 發表於 17-11-16 13:18
請問知唔知讀德雅0既男仔通常升咩中學?
不好意思
唔熟深水埗區學校

査實我也不是很熟,因我個係女,而且也不在深水埗網,但根據呢度前輩分類,深水埗升中(KL2) 有呢d band 1及band 2頭中學

3間女校得兩間俾男仔揀(英華是直資應該不計可抽獎吧),所以唔多著數

回覆樓主:

參考下聖三一升中

hkpapa852 發表於 17-11-16 15:36
大部份官津小學, 其實只有~1/3 B1

"九龍城區小學, 除咗APS, KTS呢兩間"怪獸級私小, 仲有LS, MCS, 民生, 培正幾間外, 其餘大部份都只係名大於實."
請問哪間會有2/3B1?
LS&MCS都有聯繫中學,
民生同培正是龍校,
上得到中學的都能稱B1生嗎?

亜斯蘭 發表於 17-11-23 10:28
"九龍城區小學, 除咗APS, KTS呢兩間"怪獸級私小, 仲有LS, MCS, 民生, 培正幾間外, 其餘大部份都只係名大於 ...
你始乎不太明白各中小學既"關聯關係"同埋官津中學要成為英中既要求

LS, MCS, 民生同培正, 佢地全部同中學既關係, 都係"直屬", 唔係"聯繫"或者"龍校".

LS, MCS同民生既中學部都係全英中, 即係中一學生全級要有最少85%屬於全港成績排名Top 40%既學生 (否則要開至少一班中文班)

LS 同 MCS, 基本上可以回75%-85%小學部學生, 當中一定有B2學生, 但如相信大部份學生, 都係屬全港成績排名Top 40%, 否則早已要開中文班. 由此估計, 佢地既B1學生比例, 不會低於50%

至於民生, 如果捱得到小六, 最後剩下的, 有7X%升番上中學部, 情況同LS/MCS相近

培正有點不同, 中學部唔要求做英中. 但根據小學部家長透露, 小學部會話俾學生知, 學校每年有大約多少B1學生..... 比例多年嚟都在4X%-5X%

至於其它學校, 話佢地有1/3 B1, 其實已經係高估了!

hkpapa852 發表於 17-11-23 10:41
你始乎不太明白各中小學既"關聯關係"同埋官津中學要成為英中既要求

LS, MCS, 民生同培正, 佢地全部同中學 ...

謝謝指教!
那麼能開全英的英中應該唔會有好多間~

亜斯蘭 發表於 17-11-23 14:11
謝謝指教!
那麼能開全英的英中應該唔會有好多間~

全港至少有80間官津全英中

hkpapa852 發表於 17-11-23 14:41
全港至少有80間官津全英中

Ic
‹ 上一主題|下一主題