用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有乜方法可以改善神經刀特質?
go

有乜方法可以改善神經刀特質? [複製鏈接]

我女P.1, 從小她的表現都好唔穩定, 好可以好好,差可以去到好貼地。兩個月P.1,呢個特質已經反應在評估、默書、測驗中,D分數好似過山車咁,好擔心咁樣下去好影響她的發展及機會。有無小朋友有呢個問題?大家可以分享下意見嗎?
   0    0    0    0

yubaba 發表於 17-11-14 16:29
我女P.1, 從小她的表現都好唔穩定, 好可以好好,差可以去到好貼地。兩個月P.1,呢個特質已經反應在評估、默書 ...
比多少少時間佢地啦...盡咗力,神經刀都冇辦法架...

回覆樓主:

ftm?有冇補習?作息時間?學校名?功課多?考試多?名小?大B?幼兒園是目標?越詳細越好

回覆樓主:

發揮唔穩定。。。
事前準備要充足,事後檢討要認真。尤其要面對現實,唔好用"只係唔小心"去呃自己。

HK-MAN    發表於 17-11-14 21:48

yubaba 發表於 17-11-14 16:29
我女P.1, 從小她的表現都好唔穩定, 好可以好好,差可以去到好貼地。兩個月P.1,呢個特質已經反應在評估、默書 ...
話明係特質, 仲乜要改佢? 係咁咪係咁囉。

a) 放下屠刀 立地成佛

b) 放下神刀 補充練習

HK-MAN    發表於 17-11-14 21:48
Jane1983    發表於 17-11-14 21:00

考得好差时,有無賽後檢討?因乜事会差左?考前太夜瞓?太遲温?唔小心?錯边part多?好既时候又係点?佢能夠考得好即係唔关能力事~P1啫……都仲係上学期~

回覆樓主:

會唔會大大下穩定下來?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-11-16 21:55
會唔會大大下穩定下來?

我都想知

回覆樓主

唯有自我安慰 在家同佢溫過識便算罷

man811231 發表於 17-11-21 18:36
我都想知

大人做事咁漂忽唔會好多,但P1幾歲孩子成績咁漂忽就唔少。即係好多小時漂忽,大時會無左問題。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

因為我同c6從小表現都不是好飄忽類型,我不是最top,但一定係頭一半,我c6一向都係好top嗰幾個,見到個女咁樣,好擔心佢,可能唯有盡力幫佢,希望佢早D開竅。

yubaba 發表於 17-11-22 09:32
因為我同c6從小表現都不是好飄忽類型,我不是最top,但一定係頭一半,我c6一向都係好top嗰幾個,見到個女咁樣, ...

你地兩老多年前的P1難度同依家差好遠,加上孩子返左學只有兩個幾月喎。

P1姐, 唔準架.
我仔自細冇閲讀,識字少,加上普教中, P1中文第一,二次測驗肥佬.
不過, 到咗大考佢已經戲曲性追返啦
依家中三,中文成績非常令人滿意

所以,初小唔駛咁驚青.

IloveJJ 發表於 17-11-22 14:04
你兩個都咁叻,梗係覺得佢咁樣好大件事。但其實小一既小朋友,剛讀小學,未熟習測考評估係好易影響表現, ...
唔好話小一, 阿妹小三話有同學仔默書唔識抄隔離, 好似好平常咁。佢激鬼氣舉氣講俾老師知, 佢話佢讀得咁辛苦, 同學仔想抄人咁容易。D小朋友要適應個考試制度需要時間既。

回覆 little_yolky 的帖子

你咁講,我想起朋友個仔,小一默書偷睇同學,老師問佢點解咁做,佢理直氣壯話:「唔識,梗係睇隔離,好正常啫,唔通停晒手咩。」

yubaba 發表於 17-11-22 09:32
因為我同c6從小表現都不是好飄忽類型,我不是最top,但一定係頭一半,我c6一向都係好top嗰幾個,見到個女咁樣, ...

我兩公婆從少讀書冇問題,大女完全神經刀,成績可以好到去插名津,擰轉頭又可以插水,今年中一就快考試,唔知會係點呢

little_yolky 發表於 17-11-22 16:09
唔好話小一, 阿妹小三話有同學仔默書唔識抄隔離, 好似好平常咁。佢激鬼氣舉氣講俾老師知, 佢話佢讀得咁辛苦 ...

我一定唔舉報佢,佢一日抄人一日都唔會努力,越抄越無實力,千其唔好點醒佢,競爭對手少一個好過多一個。

little_yolky    發表於 17-11-27 09:30
‹ 上一主題|下一主題