用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何改善小學生英語口語?
樓主: edutm
go

如何改善小學生英語口語?   [複製鏈接]

回覆 kwokbobo 的帖子

英美的NET 約$500 一小時。除非你有很清晰的教學方向及教材,否則都是由NET 按你小朋友的特質由材施教。半年左右應該看到效果。

IloveJJ 發表於 17-11-19 17:25
我不知市價,我的當年平收$300一小時(因接近他的住處),一直無加,現在個半小時都只收$400。
...

Thx so much

1998Ruby1998 發表於 17-11-16 15:47
回覆 Pancake1005 的帖子

唔係個個都有能力捉摸到小朋友 attention ,我遇到咁多小朋友,個個都 ...

用電影DVD 都是一個好學習英語方法。

RunningPig 發表於 17-11-14 21:46
我建議多睇英文卡通或節目。
阿囡成日睇, 都要睇下個小朋友識唔識應用.
對我阿囡冇乜用. 佢listening 唔錯. 佢會講但文法錯哂同 honglish.

shadeslayer 發表於 17-11-15 19:49
女兒有上過。我上去接佢,用中文問佢,佢仲同我講「依度講英文架」仲叫我講英文。佢嗰時5歲玩到6歲左右, ...
邊到有得學

shadeslayer 發表於 17-11-15 19:25

好多人計漏左 Drama 小朋友間討論排演才是學得最多, ...

認同,反而小朋友之間的互動,完全没有壓力

serinac 發表於 17-11-20 16:19

同學間先係學得多,等老師互動一定少好多。 去香港公園游樂場都可以。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

YuTungMaMa 發表於 17-11-20 14:37
邊到有得學

我哋嗰間己十年前,你要打聽下國際學校,ISF, VIC, 等等學生去咩課外活動。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

serinac 發表於 17-11-20 16:19

無壓力,咁有無進步?除非有NCS同學或者口語特別好既帶動,否則柴娃娃錯又唔知。

greentea000 發表於 17-11-20 21:12
無壓力,咁有無進步?除非有NCS同學或者口語特別好既帶動,否則柴娃娃錯又唔知。
...

所以要打聽英文叻的孩子在那些 center 出沒。   看看半山,中西區,銅鑼灣區,西貢區也應該不少。

shadeslayer 發表於 17-11-21 01:07
所以要打聽英文叻的孩子在那些 center 出沒。   看看半山,中西區,銅鑼灣區,西貢區也應該不少。
...

我地家族仲係好老土咁去D旅遊區/景點/外國人居住區,掟仔女同外國人交談就當練左英文。

回覆 greentea000 的帖子

我阿爸都係咁,返內地同去台灣就捉我去同司機、當地人傾計,去英國就捉我去商鋪叫我「幫佢買野」,真係好討厭

1998Ruby1998 發表於 17-11-21 05:09
回覆 greentea000 的帖子

我阿爸都係咁,返內地同去台灣就捉我去同司機、當地人傾計,去英國就捉我去商鋪 ...

只靠遊行咁唔夠的,所以我用每星期的課处活動。

其實父母用心良苦,方法好不好,你們心裏也應該知道?

回覆 shadeslayer 的帖子

以前冇時間吖嘛,星期六日要留係屋企溫默書測驗,一上小學就冇試過星期六日出外。
我係唔鍾意阿爸外遊當我好似狗仔表演咁。唔講就當面鬧我冇鬼用、鵪鶉蛋,講完就係度批評我講得差、難聽(其實佢講得仲難聽)。

1998Ruby1998 發表於 17-11-21 07:53
回覆 shadeslayer 的帖子

以前冇時間吖嘛,星期六日要留係屋企溫默書測驗,一上小學就冇試過星期六日出外 ...

香港教育就是那麼磨滅孩子時間同意志。

greentea000 發表於 17-11-20 21:12
...

阿女玩左兩年(其實都幾貴),小一農暦年返公司拜年,同啲外國人溝通完全冇難度,啲同事仲以為佢讀國際學校。有左阿女嘅成功模式,阿仔照板煮碗,一樣(emoji)。

有一年係外國沙灘玩,兩個小朋友玩玩下,既然同外國小朋友一齊砌沙堆,四五個人係度一邊玩一邊吱吱喳喳,好自然,完全冇怕醜,咁樣咪學到生活英語囉。

IloveJJ 發表於 17-11-14 23:01
幾年級?我仔請Net上門教,另外也上鬼佬drama class,幫到的。

請教可從哪些途經找老師呢?tks!

IloveJJ 發表於 17-11-24 17:54
我是在EK的JM給介紹的

tks!!
‹ 上一主題|下一主題