用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何改善小學生英語口語?
go

如何改善小學生英語口語?   [複製鏈接]

阿女英文作文和閱讀都好好,但佢講野唔得,無乜自信又無組織,d句子文法詞彙都啱但無節湊感又無感情。
係咪要學朗誦?
   25    0    0    0

朗誦果 d 係誇張效果,同平日口語唔同,不過的確可以訓練膽量。

可以上 d 文化協會 d 口語班,呢度唔少家長都對佢課程反應正面。另外可以上 Drama class,d 訓練技巧幾有用(例如用唔同情緒講 I am Amy Chan)。

回覆樓主:

我建議多睇英文卡通或節目。

回覆樓主:

小幾?

聽說讀寫是重要次序。多聽自然會講,但要聽合程度的;如果簡單的話也說不到,試下找幼稚園或初小的會話書,每天聽音頻,必有所獲

IloveJJ 發表於 17-11-14 23:01
幾年級?我仔請Net上門教,另外也上鬼佬drama class,幫到的。
同意。請外籍老師單對單練oral 一定得,唯一缺點係貴。

emmyfok 發表於 17-11-15 09:56
同意。請外籍老師單對單練oral 一定得,唯一缺點係貴。

你可參加一些多 English speaking group classes, 例如 tennis, Rugby, swimming,

我知ESF sport, HKU (Pokfulam), YWCA (mid-levels) 都有

回覆樓主:

三年級,佢學校已經有net既drama class 每星期一堂,可能佢唔夠主動,老師都唔揀佢。
請net上門真係太貴。

回覆 edutm 的帖子

除非學校特別請得多 NET,否則學校果一兩堂根本等於冇。
NET 除左貴至於,仲未必解決到佢冇自信/怕公開演講呢個問題。出面 d Drama Class 一大班小朋友同佢一樣年紀,個個都要參與其中背稿演繹。

其實drama class 來來去去幾個月學一個劇, 如果唔係主角, 真係冇咩台詞.  

我大細仔細時都有學過下, 主角的都是5,6年班的, 佢地小朋友就得一兩句野.  其實些主角說台詞英文都是一般, 背晒書。。。 (反而而家我仔學校的eng musical 就真係多台詞同歌, 仲好自然)   我想如果想靠此學英文流利就應該難些, 學下不怕公開表演就OK.  

HaYi 發表於 17-11-15 19:17
其實drama class 來來去去幾個月學一個劇, 如果唔係主角, 真係冇咩台詞.  

我大細仔細時都有學過下, 主角 ...

好多人計漏左 Drama 小朋友間討論排演才是學得最多,不是上台講個幾句。當然要選一些講英文的同學。

shadeslayer 發表於 17-11-15 19:25

好多人計漏左 Drama 小朋友間討論排演才是學得最多, ...
其實外面學drama, 多數是老師分左角色, 大家依稿準備, 學生間討論同排演真唔多. 你有上過很多討論的drama 班?  可能專業的團會有?   

英文欖球之類 我個都玩過, 多數是跑來跑去打球, 好少講野, 聽教練說會有些. 俾平時好少接觸外國人的可以當多一個時段用英文, 真要對答又好少.   

HaYi 發表於 17-11-15 19:40
其實外面學drama, 多數是老師分左角色, 大家依稿準備, 學生間討論同排演真唔多. 你有上過很多討論的drama  ...

女兒有上過。我上去接佢,用中文問佢,佢仲同我講「依度講英文架」仲叫我講英文。佢嗰時5歲玩到6歲左右,進步好大。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

edutm 發表於 17-11-15 14:56
三年級,佢學校已經有net既drama class 每星期一堂,可能佢唔夠主動,老師都唔揀佢。
請net上門真係太貴。
...

我覺得多閱讀英文書籍,並天天朗讀英文是有效的

囝囝mama    發表於 17-11-22 01:13

IloveJJ 發表於 17-11-14 23:01
幾年級?我仔請Net上門教,另外也上鬼佬drama class,幫到的。

想請教一下,找net練oral,上堂應該做咩好?使唔使有書做教材?我囡成日揀貼貼紙同油顏色,專心做時唔同老師講野。我唸緊使唔使比多啲guideline 個老師

回覆 Pancake1005 的帖子

記得你女女仲好細,書本教材呢 d 比較難套用於佢身上。貼紙/填色呢 d 我都冇畀幼稚園小朋友,因為佢地會失控,鬧唔得,求又冇用 。或者可以教剪紙、摺紙、講故事、角色扮演等需要兩個人先可以做到嘅活動之類。

edutm 發表於 17-11-14 14:38
阿女英文作文和閱讀都好好,但佢講野唔得,無乜自信又無組織,d句子文法詞彙都啱但無節湊感又無感情。
係咪 ...

唔一定參加班或上門私補,當然如果你錢夠多密度夠咪有幫助囉。

你試下搵D ENGLISH COMMUNITY 既活動。

1998Ruby1998 發表於 17-11-16 04:54
回覆 Pancake1005 的帖子

記得你女女仲好細,書本教材呢 d 比較難套用於佢身上。貼紙/填色呢 d 我都冇畀 ...

其實個老師每次都帶一大叠野過嚟,包括故事書、exercise、字咭、puzzle、貼紙簿等等,但好多時我囡都say no,最鍾意就係貼貼紙同油顏色,個老師都有啲無奈。我唸緊係咪要定個lesson plan比老師?唔比我囡咁多選擇?
‹ 上一主題|下一主題