用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民生 vs 德望的選擇
樓主: tung_yuen
go

民生 vs 德望的選擇   [複製鏈接]

Penipony 發表於 17-11-17 09:39
Papa,小女有德望同蘇浙offer,請幫手分析一下⋯⋯
兩間都係谷,谷到當然無問題,但谷唔到嘅,讀德小有咩出 ...

Net 12 去德望會不會遠左D?7:30開課

兩間都係谷,谷到當然無問題,但谷唔到嘅,讀德小有咩出 ...
如果GH小學部入唔番德中, 就算仍然係B1學生都係無乜運行

因為GH小學係屬於黃大仙區, 區內B1中學學位係全九龍充足率最低.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

964000 發表於 17-11-17 09:43
Net 12 去德望會不會遠左D?7:30開課
實際需要幾多時間未研究...當初抱住試下嘅心態... 德望好早interview,唔多唔少諗住比阿女去感受下interview嘅過程...點知真係咁好彩中左

hkpapa852 發表於 17-11-17 09:47

因為GH小學係屬於黃大仙區, 區內B1中學學位係全九 ...
我本身住net12,到時轉net好唔好d?

Penipony 發表於 17-11-17 09:52
我本身住net12,到時轉net好唔好d?
暫時所知, GH小學唔會協助直升唔到既學生去諗點升中..... 到時妳連banding都唔知, 轉網可能仲大件事

而且住12網又何必山長去遠去GH? GH小學返學都好早...... 隨時要6點上校車(如果有)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-17 10:05
暫時所知, GH小學唔會協助直升唔到既學生去諗點升中..... 到時妳連banding都唔知, 轉網可能仲大件事

而且 ...
Papa,如果我抽到Marymount 或 paul cat 嘅就梗留12啦⋯⋯

Penipony 發表於 17-11-17 10:55
Papa,如果我抽到Marymount 或 paul cat 嘅就梗留12啦⋯⋯

抽2間似乎貪心D喎~~~

hkpapa852 發表於 17-11-17 09:15
其實依家好多家長, 都係幻想家..... D報刊呢, 更加係以娛樂版

就算GH中學部有訂明要求, 話小學部既學生如 ...

又分享DD,有無去考他校,其實有非正式途徑可以試探,仲要小朋友把口夠密,事實,只要你係適當時間唔係請病假,同學或老師就會有猜想,要打C都唔認,仲有機撞到同學。因我地經歷過~~~

其實,呢種想法係正常,亦係心魔,除左保證100%直上,所有學校未達標,都唔易直上或考入B1中學~~~

mcl203 發表於 17-11-17 11:41

抽2間似乎貪心D喎~~~
當然2選1黎抽啦⋯⋯ 有私校backup無理由唔博吖!

Penipony 發表於 17-11-17 12:58

講下笑啫,見諒~

mcl203 發表於 17-11-17 11:50
其實,呢種想法係正常,亦係心魔,除左保證100%直上,所有學校未達標,都唔易直上或考入B1中學~~~
...
唔直升唔緊要,但係都想有多d資料做幾手準備,例如小朋友banding,同埋升中嘅criteria...

mcl203 發表於 17-11-17 12:59
講下笑啫,見諒~
傻啦,見咩諒nothing offensive 喔!

Penipony 發表於 17-11-17 13:01
唔直升唔緊要,但係都想有多d資料做幾手準備,例如小朋友banding,同埋升中嘅criteria... ...

德望近年直升難左,但德小生應水平唔錯,只係,位置對升中無著數
蘇浙,升中率唔錯,但要考慮是否因英小有利升中,個人覺得,用升中率有D高估左
瑪利曼,如坊間所説,讀得輕鬆D,但相對中文較弱,學生把持能力高會好D
聖保祿跑馬地,中小,直升率高D,但據聞唔算輕鬆,中學部好嚴多功課~~~

Penipony 發表於 17-11-17 12:58

我㨂就留蘇浙,搏瑪利曼~~~

hkpapa852 發表於 17-11-17 09:47

因為GH小學係屬於黃大仙區, 區內B1中學學位係全九 ...
hkpapa852, 我一直有追開你的post. 我記得之前睇過你一篇分析,是關於各區小學生總人數,band 1人數,區內band 1中學的學額,男仔升band 1的%和女仔升band 1的%。但我現正搵唔番, 可否再send多一次出黎。謝謝!

....

回覆 tung_yuen 的帖子

幾千外校幼稚園生投考GH小一有限位置,感覺外校考入GH小一的一定實力不俗,keep住應該無問題可以升上中學的。

mcl203 發表於 17-11-17 13:15
德望近年直升難左,但德小生應水平唔錯,只係,位置對升中無著數
蘇浙,升中率唔錯,但要考慮是否因英小有 ...
謝謝你的細心分析! 估唔到德中難入到你寧願蘇浙6年後再戰(touchwood假如12網 抽唔到心水)

Penipony 發表於 17-11-17 19:01
謝謝你的細心分析! 估唔到德中難入到你寧願蘇浙6年後再戰(touchwood假如12網 抽唔到心水) ...
都唔係既...只係個人覺得唔值因此搬屋...德望又遠
始終...蘇浙有50%升B1...同德望直升率差不多...東區又有間BPS
留守本區...可以試下抽本區女校...60-70%穩升B1直中
當然...讀德望都可以試插班回本區 ~~~
‹ 上一主題|下一主題