用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 YWGS Adminssion 2018-2019
樓主: os_ecu
go

YWGS Adminssion 2018-2019   [複製鏈接]

回覆 mannewliv 的帖子

我已知有數位家長不考慮去SPCC Interview, 寧願同日嘗試其他更有把握的學校interview

2jkidsfather    發表於 18-2-27 10:45

bettyay 發表於 18-2-25 21:47
Icic! 好難估喎!可能多返港島囡囡報,又少返D新界勁人,而且自行只得兩個機會,不似直資沒限額任報,正常 ...
我上年都數過,門口的list有775人

新校仲吸引加上深水埗區家長誇區追奉

ivyscyip 發表於 18-2-27 11:20
我上年都數過,門口的list有775人
咁介簡會做乜吹墟800+人

kitmay 發表於 18-2-27 09:39
回覆 mannewliv 的帖子

我已知有數位家長不考慮去SPCC Interview, 寧願同日嘗試其他更有把握的學校intervi ...

呢啲嘢聽下好了,去唔去真係天知道。

口講唔去,你聽到係咪攪到你都唔想去

YWGS interview time has been released

http://www.ywgs.edu.hk/s1_admission/interview/

SillyU 發表於 18-2-27 12:56
YWGS interview time has been released

http://www.ywgs.edu.hk/s1_admission/interview/
呢個安排幾好,唔會 disclose 埋人哋啲資料,又唔會俾人 speculate 到總面試人數各樣。

不過啲花生友又少樣嘢 up .

os_ecu 發表於 18-2-27 14:29
呢個安排幾好,唔會 disclose 埋人哋啲資料,又唔會俾人 speculate 到總面試人數各樣。

不過啲花生友又少 ...

尼個網上安排上年已經係咁!看似唔錯!可惜面試日時,就係校門前將所有考生的中文全名大大隻咁貼晒出黎「俾人數」的
這個安排我真心希望佢今年有改善

數下人數啫,又唔係數不是

bettyay 發表於 18-2-27 15:21
尼個網上安排上年已經係咁!看似唔錯!可惜面試日時,就係校門前將所有考生的中文全名大大隻咁貼晒出黎「 ...
中文名……其实考生编号就足夠……

bettyay 發表於 18-2-27 15:21
尼個網上安排上年已經係咁!看似唔錯!可惜面試日時,就係校門前將所有考生的中文全名大大隻咁貼晒出黎「 ...
已經好過放網上任睇。而且面試日去的絕大部分係考生同家長,瞭解多啲對手,至少知道同校同學有幾多報,可以略略評估一下機會都好好。係德政!

b3410 發表於 18-2-27 16:44
已經好過放網上任睇。而且面試日去的絕大部分係考生同家長,瞭解多啲對手,至少知道同校同學有幾多報,可以 ...
吓?点都係欠私隱,擺学生編号已好足夠……事到如今知道有幾多同校生報都無補於事~~EK上無論報幼小中学都好多人问有幾人報有幾人有面試,我总觉得多人報自己未必無份,少对手自己亦未必有份,無謂諗太多。

Yanamami 發表於 18-2-27 17:44
吓?点都係欠私隱,擺学生編号已好足夠……事到如今知道有幾多同校生報都無補於事~~EK上無論報幼小中学都好 ...
係,欠私隱。
不過,如果知道同校同學有幾多位,還是可以略略估到機會,幫助決定下一步的部署。

b3410 發表於 18-2-27 16:44
已經好過放網上任睇。而且面試日去的絕大部分係考生同家長,瞭解多啲對手,至少知道同校同學有幾多報,可以 ...

上年見LW 2nd in個 list (有哂名)都係放係學校網上任睇,上年我地去HTC 1st in 都有個name list 係校內,其實學校只係print out出黎比學生睇面試時間/面試房間,係家長8掛睇下姐(申利:我係其中之一)

Yanamami 發表於 18-2-27 15:56
中文名……其实考生编号就足夠……

即係例如用0001開始,方便家長數人數乎?~

mcl203 發表於 18-2-27 18:56
即係例如用0001開始,方便家長數人數乎?~
其实無必要方便家長數人數~

Yanamami 發表於 18-2-27 19:26
其实無必要方便家長數人數~
家長在等候期間,緊張擔心又幫唔到手,可以四圍8下,都叫做分散一下精力

emibaby 發表於 18-2-27 18:30
上年見LW 2nd in個 list (有哂名)都係放係學校網上任睇,上年我地去HTC 1st in 都有個name list 係校內, ...
我見到LW個list都驚一驚,唔知今年是否會改變?

b3410 發表於 18-2-27 21:05
我見到LW個list都驚一驚,唔知今年是否會改變?

個2nd in list有哂名,如果自己冇上榜,但又發現d同學/朋友入圍,都幾唔開心架
呢樣公報方式真係要改下

emibaby 發表於 18-2-27 18:30
上年見LW 2nd in個 list (有哂名)都係放係學校網上任睇,上年我地去HTC 1st in 都有個name list 係校內, ...
YWG 係貼係校門外,阿伯踩單車經過都見到
‹ 上一主題|下一主題