用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 想找一間教得深和快的國際學校
go

想找一間教得深和快的國際學校 [複製鏈接]

小朋友在本地小學念小2, 越來越沒心機,説很無聊。以他不好勝的心態,不太在意分數,所以在失去學習動力和興趣的同時,不會因爲分數低了而努力!

我希望找一間不會讓他覺得悶的學校,找到挑戰,重捨學習動力。 因為我不希望小孩子跳班(個別課目跳班也可免側免, 因爲自己小時侯試過,也是孤獨的路程)。

3    0    1    0

You may want to take a look at The Harbour School. Not exactly what you were asking for (教得深和快) but they aim to provide an individualized curriculum to each student according to abilities (more advanced students are given more advanced materials, etc) but they all learn in the same classroom. Some 20% of their students are gifted while another 20% have learning disorders and 10% have SEN. I don't have first hand experience with the school but have heard good things from parents of gifted kids.

del

回覆 picture 的帖子

首先要有個謙卑的心!小朋友是否覺得他全部都識,所以好無聊?國際學校係可以幫到你,同一班的同學讀嘅書唔同,數學叻啲,英文叻啲,中文叻啲嘅同學,全部讀嘅書,會唔同! 科目弱啲嘅同學,老師會因應程度比番啱小朋友的書讀,他們全都是在同一班房裏! 所以真的沒有人會覺得悶! 但是作為大人, 可能要調教下小朋友嘅心態, 如果在本地學校, 佢叻, 佢可以去教其他小朋友,而唔係坐係班到,覺得自己好叻,d嘢淺,好無聊!
你個題目寫找一間教得深和快國際學校,我哋係國際學校啲家長,睇完一定眼凸,國際學校理念唔係咁的!可能你要找返其他嘅本地學校,啱你嘅理念多啲!所有國際學校是從遊戲愉快中學習,班裏面老師,只會因應每位小朋友的學習進度而分配適合小朋友程度的書籍,唔會同你製造神童!

picture 發表於 17-11-14 10:27
小朋友在本地小學念小2, 越來越沒心機,説很無聊。以他不好勝的心態,不太在意分數,所以在失去學習動力和 ...

「深同快」的local school 好似易搵D喎,IS初小一般不會奉行「深同快」,而且IS不是解決所有學習問題的救生圈,不如理解清楚學校的理念再決定。

Park88 發表於 17-11-14 12:18

首先要有個謙卑的心!小朋友是否覺得他全部都識,所以好無聊?國際學校係可以幫到你 ...

你説得全對,為了小朋友可以自在點,是時侯考國際學校

比他 為了 fit in 而特登 放懶來讀 好!

沒有直接比較又不會被其他同學說3道4

見識一下 一山還有一山高 幫他開闊眼界

為他學習加入動力

回覆樓主

何謂深,何謂快?背到唐詩三百首深,還是學得關心別人,互相欣賞深?

dbchu 發表於 17-11-14 17:24
何謂深,何謂快?背到唐詩三百首深,還是學得關心別人,互相欣賞深?

這個post我主要想詢問國際學校 的academic aspects ,acceleration program 的存在與否。
至於 holistic development,religion,character building 等其他 aspects, 可以另外討論。 despite they are all important

picture 發表於 17-11-14 10:27
小朋友在本地小學念小2, 越來越沒心機,説很無聊。以他不好勝的心態,不太在意分數,所以在失去學習動力和 ...

唔係太明你的要求。
如果小朋友冇心機又冇要求,去一間教得深的學校唔係會太辛苦嗎?

nintendo 發表於 17-11-14 18:04
唔係太明你的要求。
如果小朋友冇心機又冇要求,去一間教得深的學校唔係會太辛苦嗎?

我的苦惱是他慢慢地失去學習動力,想放棄傳統學校了。

請問除了 另一位 parent 提議 的 Harbour School 以外 那一些 international schools 是 有 accelerated program?最終有沒有需要 現在言之尚早,但我都想知道。

轉stream 是重大決定,app fee 更是未見官先打30大板。

考得來可能又要兩三年才有機會入讀

ESF網站沒有説明確 可是又 有聽人説有的分校是有acceleration 的。

回覆樓主:

其實大部分國際學校都會分程度上堂,都係比較individualised,叻的會被challenged, 程度稍遜又會分開group教,教到他們能追平班上程度,這是國際學校的好處,不像local school不斷硬塞知識,而有d小朋友根本未能消化,背左就算。

我可建識Nord Anglia.

有次聽一位在NAIS就讀的家長講,她女兒學的知識好深,她女兒是從本地一名女小轉校的,那家長説還深過那本地名小。

你可參考吓。

回覆樓主

樓主你也可考慮GSIS, 我見過課程我覺得幾深,英文程度深,science 深,初中已分phy chem bio, 仲要讀german, 可能你小朋會覺得challenging

SIS, local Singapore curriculum 出名谷同深。不過最好對正下藥,真正了解孩子缺乏學習動機的原因才為上策

回覆樓主:

Deleted

Activehealth 發表於 17-11-14 23:54
請問樓主,孩子有做過資優測試,IQ為160+並証實為天生異稟,一般學校不能滿足其學習需要,educational psyc ...

+1

無自我驅動力是主因,應重點檢討。

以個人觀察,同一班學生學習同個主題內容,各自完成project,對自己要求有高有低,結果可以完全不同。

重點是(在任何環境下)’try your best’,無論是否資優,attitude都是最重要的。

我亦都係由細到大都無心機讀書,覺得無聊,但唔係因為我天資聰敏,而係我睇唔到讀埋咁多書嘅作用。尤其是中默,念都費事念,次次都係零分。當然最終就係滿江紅,比人踢出校收場。所以我敎我嘅小朋友,唔理你有無心機,總之凡事就是要盡力而為,否則就會好似我咁好快食屎收場。仲有,第日出嚟做野,就算你幾無心機,覺得幾無聊,都係要做。家吓個社會,就係因為d年輕人一覺得無心機無興趣就立即砍炮唔撈,先至搞到家吓想揾個似樣d有責任心嘅員工,仲難過登天。

回覆樓主

If your kid is really talented in some aspect, wish to have his/her peer relationship development ok + learn self sustainability, please get an educational psychological assessment in his/her needs, then you know the answer.

FYI, local school’s SEN support is actually can be better than some of the international schools.

Park88 發表於 17-11-14 12:18

首先要有個謙卑的心!小朋友是否覺得他全部都識,所以好無聊?國際學校係可以幫到你 ...

真係眼都凸埋。

不過國際的確按程度去分組嘅!
‹ 上一主題|下一主題