用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望 vs 港同?
樓主: YYYF
go

德望 vs 港同?   [複製鏈接]

I vote 港同, 那種自由讀書的氣氛和文化, 我很喜歡。

hkpapa852 發表於 17-11-14 09:12
全港考DSE既學校中, 基本上, SPCC係一枝獨秀, DGS雖緊隨其後, 但仍有些明顯既差距.

DGS之後既, 係三間女校 ...

全港考DSE既學校中, 基本上, SPCC係一枝獨秀, DGS雖緊隨其後, 但仍有些明顯既差距.

原來有明顯的差距,今年的結果?

回覆 IYY 的帖子

請問港同重視體藝發展嗎?GH其實出名well-balanced,相比之下唔知港同如何?

吾知點解睇咁多post都負評德望,真無用咩學校同佢比都死見到間學校比人批評為除左名氣就一無事處,真係就尼貼錢都無人報無人讀。

港同  for sure!

QQfishs 發表於 18-2-6 15:11
吾知點解睇咁多post都負評德望,真無用咩學校同佢比都死見到間學校比人批評為除左名氣就一無事處, ...

通常咁樣評價既一定唔係用家~ 身邊讀德小既小朋友都好喜歡學校,家長對GH評價都好高~

mermaidmama 發表於 18-2-6 16:26
通常咁樣評價既一定唔係用家~ 身邊讀德小既小朋友都好喜歡學校,家長對GH評價都好高~
...
不如等佢地小朋友過埋小六, 再做一次評價, 睇吓有冇分別
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

fixedstar99 發表於 18-2-6 14:54
回覆 IYY 的帖子

請問港同重視體藝發展嗎?GH其實出名well-balanced,相比之下唔知港同如何? ...

體育就普通喇
但中學都叫今年升左上D1既,當然都係‘護級’份子,真係好難同齋校比
藝術同其他課外活動應可以一比,畢竟課外活動係港同強項,有啲方面都開始有少許成績

GH最大問題係脫龍,小學升中比率太低,實有好多人唔happy,但呢種方法係呢類學校保持dse成績手段

港同就基本100%直升,入小學梗係‘好似’好爽(但我發現其實功課都不少),但如果你hea去到dse連合格都唔得咪又係慘

YYYF 發表於 17-11-13 18:05
如題!你會怎選?

如何挑選合適的學校,每個人把尺唔同: 有人睇升中成績乃至DSE成績,有人睇教學模式,有人除了睇學術成績,亦睇重德、體、藝、interpersonal skills等能否同時得到全面提升。

個人觀點,入讀大學只係人生另一個起點,培養個人能力和個人魅力,令自己將來在職業生涯中如魚得水,係非常重要既一件事,而且由揀小學開始就要有所考慮。唔係話成績唔重要,而係要睇如何在各方面取得平衡。

舉個例子,有朋友讀德小,有機會插入SMC,但佢選擇放棄SMC,原因係唔想個女齋讀書,佢想阿女除了成績之外,亦有其他方面既成長。眼見聖誕、新年等活動表演場合,Good Hoper個個大方、自信、獨立,英文流利,令佢最終決定留原校。

我唔了解港同,亦唔會直接建議你揀邊間。我只係建議你睇長遠D, 有d能力係終身受益既。

hkpapa852 發表於 18-2-6 16:43
不如等佢地小朋友過埋小六, 再做一次評價, 睇吓有冇分別
入到咪讚,入唔到咪彈⋯⋯人之常情

QQfishs    發表於 18-2-6 19:44

Penipony 發表於 18-2-6 17:29
入到咪讚,入唔到咪彈⋯⋯人之常情

在讀同學報料,一級最少走20个。去晒有直属或龍校(有名个的)向心力極低。

lui 發表於 18-2-6 18:11
在讀同學報料,一級最少走20个。去晒有直属或龍校(有名个的)向心力極低。
...
你指邊間?

fixedstar99 發表於 18-2-6 14:54
回覆 IYY 的帖子

請問港同重視體藝發展嗎?GH其實出名well-balanced,相比之下唔知港同如何? ...

我又試下答,港同真係好自由,絕冇規定一體一藝,你乜都玩又得,有啲同學又樂團又幾樣校隊喺身,幾乎日日留喺學校。你乜體藝都唔玩亦得。因為測考/功課唔算多,學生有時間/空間發展興趣,即使係小五/小六生都唔需要放棄興趣谷呈分。港同午飯後係單元課,乜都有得學下玩下,游泳、戲劇,舞蹈,劍擊,欖球,非洲鼓、中英兒童文學.......多到唔記得噤多,個個學生六年下來,應該乜都學過試過,目的係俾小朋友嘗試唔同既體藝,從中找到自己興趣再發展。仲有社區服務單元,小二至小六每年都一定有。

講多一樣:因為港同係一條龍,學校係諗住教你12年,有空間俾你慢慢學,慢慢進步,唔需要小學階段就操你攞高啲分數,我個人認為小學應該學點樣學好知識而唔係學點樣考好個試。

回覆 fixedstar99 的帖子

如要知港同更多資料, 建議你找版主Chalotte mom, 她會持平中肯詳細地介紹港同。

我不是港同用家, 只去過港同一次, 十分喜歡而已。

QQfishs 發表於 18-2-6 19:46
你指邊間?

不是港同

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

有現有家長答緊啦,我out了

YYYF 發表於 17-11-13 18:05
如題!你會怎選?

港同

Charlotte_mom 發表於 18-2-6 20:14
有現有家長答緊啦,我out了

版主,你點會out呢⋯⋯

QQfishs 發表於 18-2-6 15:11
吾知點解睇咁多post都負評德望,真無用咩學校同佢比都死見到間學校比人批評為除左名氣就一無事處, ...

喺EK,有幾間學校特別多fans架,仲要同喺EK最具人氣獎的港同比,梗係一面倒啦,good hoper 呢次真陰公豬喇

‹ 上一主題|下一主題