用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望 vs 港同?
樓主: YYYF
go

德望 vs 港同?   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 18-2-12 12:51
幾個都係中三呀

For 其他睇唔明嘅家長,我地講緊呢樣野

恭喜哂

好多對手都係F4,5或grade 10+
三個港中生得F3都有咁好成績
實在難得

回覆樓主

是否全是港小直上的學生?

回覆 ok3 的帖子

一啲唔誇張,我見我朋友囡囡的工作紙,上學期已教present tense, 下學期填充題要用adjective 和 tense,還要改啱tense。

LinusYip 發表於 18-2-12 13:21

恭喜哂
唔係所有學生中三?個比賽最大可以幾歲?

babeggma 發表於 18-2-12 13:33
是否全是港小直上的學生?

X2, 我都想八。好似騎刧咗個post..

artroboy 發表於 18-2-12 13:38
唔係所有學生中三?個比賽最大可以幾歲?

版主條link咪有講每個參賽者既班別:
https://app4.rthk.hk/special/thespeaker2018/student_winners.php

如果有埋dgs, 聖心果啲參賽會更精彩

LinusYip 發表於 18-2-12 13:43
版主條link咪有講每個參賽者既班別:
https://app4.rthk.hk/special/thespeaker2018/student_winners.php
...

https://www.facebook.com/RTHK.HK/videos/2298214653537262/

我係睇呢條 link, 比佢各參賽者既發言、肢體動作吸引咗,忘記睇字見到簡介啦。
男拔果位都唔弱,好有未來ceo 影子

brrbaby2007    發表於 18-2-12 17:45

h9459520 發表於 18-2-12 13:35
回覆 ok3 的帖子

一啲唔誇張,我見我朋友囡囡的工作紙,上學期已教present tense, 下學期填充題要用adject ...
Present tense好似好多學校小一已教。不過呢代人嘅英文真係深! 想當年我好似2, 3年班先學tense.

回覆 h9459520 的帖子

好多學校上學期教 present tense,然後出 proofreading,供詞同不供詞填充都有。
依家好多一線私小/直資/比較 top 嘅津小都係 小一 present tense,小二開始教 past tense。二線的話,比較多係小三先教 past tense。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

冠亞季軍都揀得合理。港同兩位同學內容都好吸引,節奏好。BPS 同我母校果位開場白 address judges,感覺就即刻變左,有 d 太嚴肅,其他學生都冇 address judges。不過 address judges 係我地一向作法,因為老師成日都話要尊重評判。
如果撇除內容的話,西島學生同冠軍講得最流暢好聽,男拔位同學就仍需努力。SPCC 都講得好聽,好懂得拿捏 stress,但係內容唔夠冠亞軍咁好。

1998Ruby1998 發表於 18-2-12 18:49
回覆 h9459520 的帖子

好多學校上學期教 present tense,然後出 proofreading,供詞同不供詞填 ...

官校係咪p.4教?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

artroboy 發表於 18-2-12 13:40
X2, 我都想八。好似騎刧咗個post..

就咁google就唔係
冠軍應該升中轉港同
季軍升中三插港同
雖則如此
但都唔可抹煞學校既貢獻

至於present and past tense
我個女小一學校冇特別教
但如果睇書多都會知有啲fiction 係用present tense寫,有啲用past tense
家長講多少少就識
當然更複雜(如past continuous tense)就少見啲,遲啲先教佢

artroboy    發表於 18-2-12 20:07
artroboy    發表於 18-2-12 20:06

回覆 brrbaby2007 的帖子
官校應該都係小三開始接觸 past tense(考得深入與否,或者係咪橫跨兩三年慢慢教就唔知)。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

而家好多幼兒readers都係原本已有past tense。以ORT為例,英國版係本身有,亞洲版(定香港版)同一本書會改左做present tense,用字亦會「亞洲化」左例如英國係Dad was cross, 亞洲版係Dad is angry. (圖為ORT Level 3讀物,對象應該係幼童啦)
如果無特別篩選讀物,其實小朋友好細個已經有機會接觸唔同tenses了。所以如果小朋友本身有接觸英文,唔駛等p2 p3至等學校教啦

LinusYip 發表於 18-2-12 19:16
就咁google就唔係
冠軍應該升中轉港同
季軍升中三插港同
再一次證明每個孩子本質能力都不同,按孩子自身才能去揀學校,才會發光發亮。

Charlotte_mom 發表於 18-2-12 12:51
幾個都係中三呀

For 其他睇唔明嘅家長,我地講緊呢樣野

當日我在現場睇比賽,真心佩服十位參賽同學。

三位港同一齊打入十強,真的不簡單,他們態度也好,讚!

這比賽第三年辦,第一屆冠軍DGS, 第二屆SPCC, 今屆港同。

‹ 上一主題|下一主題