用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望 vs 港同?
樓主: YYYF
go

德望 vs 港同?  

回覆 aprilapril123 的帖子

多謝大家寶貴意見和分享經驗,我們綜合了她K2和現任班主任而選了德望。祝大家新年快樂,身體健康!

醒目開學勳章 王國長老

YYYF 發表於 18-2-10 10:55

多謝大家寶貴意見和分享經驗,我們綜合了她K2和現任班主任而選了德望。祝大家 ...

祝小學生活豐盛愉快

回覆 YYYF 的帖子

多謝大家寶貴意見和分享經驗,我們綜合了她K2和現任班主任而選了德望。祝大家 ...

恭喜! 囡囡可以考入德小已經証證明係叻叻。希望有機會可以以用家身份同我地分享囡囡學校感受。

Charlotte_mom 發表於 18-2-10 12:26
祝小學生活豐盛愉快

版主 Whilst you children are already studying at hkugac, I've never seen you trying to downplay or undermine the achievement acquired thro' a lot of hard work by    other good schools, with an attempt to gain a few extra scores for your children's very fine school.  As a parent, I really respect that, cos we all know most, if not all, schools have their share of good as well as their bad.

醒目開學勳章 王國長老

dkwlai88 發表於 18-2-10 17:33
版主 Whilst you children are already studying at hkugac, I've never seen you trying to downplay or  ...

每一個用心辦學嘅老師校長,都應該被尊重
港同係幸運嘅,有好好嘅support。有d學校在收生或資源方面都比港同難,辦得出色至更值得鼓勵呢

上年小女由一間學卷happy school 升上德小,囡囡讀得好開心,課程亦很合適,暫時也跟得上進度,功課如果小朋友專注的話基本上少則半個鐘,多則一個鐘多D已經可以完成,讀了一個學期至今差不多每天也有時間去公園玩下,日日都睇harry 哥哥同小農夫.....囡囡性格開朗活潑好動,眼見GH的小女孩大部分也是主動活潑很有分寸。有樣野要讃的是老師家長日不是很著眼成績,而是著眼於囡囡上課態度及表現 。樓主可放心🤗

回覆 Josephine816 的帖子

因學卷幼稚園的英文敎學較簡單,請教你怎麼安排可以令你囡囡輕鬆適應全英文教學和英文科水評達到二、三年級要求?

h9459520 發表於 18-2-11 10:03

因學卷幼稚園的英文敎學較簡單,請教你怎麼安排可以令你囡囡輕鬆適應全英文教學 ...

可能是她的興趣幫忙, 她喜歡看書,學校教簡單的gramma writing 暫時也能應付,以及學校是真的有教才給功課,所以如果小朋友有留,心上堂,功課基本上能自己完成

h9459520 發表於 18-2-11 10:03

因學卷幼稚園的英文敎學較簡單,請教你怎麼安排可以令你囡囡輕鬆適應全英文教學 ...
你係話小一英文水平要達2,3年級要求? 會唔會誇張咗呀?

Josephine816 發表於 18-2-10 18:20
上年小女由一間學卷happy school 升上德小,囡囡讀得好開心,課程亦很合適,暫時也跟得上進度,功課如果小 ...
Enjoy your honey moon,
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

Josephine816 發表於 18-2-11 10:06

可能是她的興趣幫忙, 她喜歡看書,學校教簡單的gramma ...

另外,除了英文是用自定教材,其他課目是從level 1 學起,小朋友升小能易於適應及掌握。學校會舉辦很多活動給小朋友,科目週、主題週等等,眼界大開,有得玩又學到野,囡囡很喜歡(emoji)
校內閱讀氣氛非常好,此外,小朋友互動時很多時候不自覺用英文溝通,問過囡囡是否學校要求,她說沒有,但她說校內有些小朋友常說英文,有些常說中文,那她就自動調節,我覺得這一點也令小女英文有所提升(沒外補)

回覆樓主:

德小升中無保障,加上中學校網又唔好,當然港同好D。

brrbaby2007    發表於 18-2-12 14:52

決定了就好!新年快樂!

Charlotte_mom 發表於 18-2-10 17:43
每一個用心辦學嘅老師校長,都應該被尊重
港同係幸運嘅,有好好嘅support。有d學校在收生或資源方 ...
剛係 facebook 見到你地全港中學" Eng speaker" 贏了冠軍及季軍,真心覺得個個入到決賽的各校精英都好厲害, 想了解下你地學校點培訓及支援?

醒目開學勳章 王國長老

artroboy 發表於 18-2-12 11:47
剛係 facebook 見到你地全港中學" Eng speaker" 贏了冠軍及季軍,真心覺得個個入到決賽的各校精英都好厲害, ...

嘩你咁貼嘅岩岩咋wor
學我女話齋,出得去比賽緊係揀個最勁啦!我都覺得佢地好犀利(未8到同學係港小直上定外來生)
咁港中學生一般英文水準都唔錯嘅

Charlotte_mom 發表於 18-2-12 11:55
嘩你咁貼嘅岩岩咋wor
學我女話齋,出得去比賽緊係揀個最勁啦!我都覺得佢地好犀利(未8到同 ...
同學仔入咗港同,媽咪係Facebook share 嘛

真心話,班小朋友個個勁,好厲害。

Charlotte_mom 發表於 18-2-12 11:55
嘩你咁貼嘅岩岩咋wor
學我女話齋,出得去比賽緊係揀個最勁啦!我都覺得佢地好犀利(未8到同 ...
果幾位係幾年級學生?

醒目開學勳章 王國長老

artroboy 發表於 18-2-12 12:36
果幾位係幾年級學生?

幾個都係中三呀

For 其他睇唔明嘅家長,我地講緊呢樣野
https://app4.rthk.hk/special/thespeaker2018/student_winners.php

Charlotte_mom 發表於 18-2-12 12:51
幾個都係中三呀

For 其他睇唔明嘅家長,我地講緊呢樣野
中三