用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望 vs 港同?
樓主: YYYF
go

德望 vs 港同?  

回覆樓主:

覆樓主,我會揀港同,口碑、關愛、升中都比GH優勝。GH 除了名氣,無一可取。

(利申,有報 GH 冇報港同,全因地區問題)

YYYF 發表於 17-11-13 18:05
如題!你會怎選?

德望。「女性格內向服從性高,按步就班類,所以怕活動教學未必適合她。」

Forgetmenot999 發表於 17-11-13 22:57
我並不認為GH與DGS是同級,絕對不同level

I think so ... 以前讀書時,會有GH女入來我校繼續升學 , 但從來冇見過DGS..

DGS應與SPCC相比(雖然一間女,一間男女)

iamverysleepy 發表於 17-11-14 08:42
借位問,有哪間可媲美 DGS?
全港考DSE既學校中, 基本上, SPCC係一枝獨秀, DGS雖緊隨其後, 但仍有些明顯既差距.

DGS之後既, 係三間女校: SPCS, St Mary, MCS, 但同DGS既差距仍有一段距離

lingan    發表於 17-11-14 13:39
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-14 09:12
全港考DSE既學校中, 基本上, SPCC係一枝獨秀, DGS雖緊隨其後, 但仍有些明顯既差距.

DGS之後既, 係三間女校 ...
??協恩差過St Mary??

Russianhacker 發表於 17-11-14 09:17
以近幾年DSE成績計, 的確如此
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ylylylyl 發表於 17-11-14 09:02
I think so ... 以前讀書時,會有GH女入來我校繼續升學 , 但從來冇見過DGS..

DGS應與SPCC相比(雖然一間 ...

其實SPCC基本上係一間女校,不過有男生。

Soundervolt 發表於 17-11-14 09:40

請問spcc 男女比例大約幾多?thanks

Soundervolt 發表於 17-11-14 09:40
近年SPCC同QES的確有D相似

Forgetmenot999 發表於 17-11-13 22:57
我並不認為GH與DGS是同級,絕對不同level

Me too, 不同級

Russianhacker 發表於 17-11-14 09:17

dse過多六年可能會追上,因為收曬外來精英
體藝就一定HY勁st mary好多

YYYF 發表於 17-11-13 22:11
如自己送上學,兩間車程接近,但GH要提早半小時!
我女性格內向服從性高,按步就班類,所以怕活動教學未必 ...

咁你都揀咗啦

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

德望同港同係好唔同類型嘅學校。先唔講成績升學率。校風同教養方式都唔一樣。一間傳統大班規矩多培養小淑女,一間活動較寬鬆較容納唔同想法。
咁樓主想個女成為邊種先?

Felix223 發表於 17-11-13 21:56
又咁講,除咗兩間教學風格不同,其實要睇樓主個小朋友性格,如果你個女係好獨立又會自我要求高可以喺傳統的 ...

同意,如果鬥心唔強嘅,揀啲穩穏陣陣可以直升書院嘅小學算啦。
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆樓主

應該好小機會同時有呢2間offer,2間interview考既內容代表他們要選擇什麼類型的學生

iamverysleepy 發表於 17-11-14 08:44
覆樓主,我會揀港同,口碑、關愛、升中都比GH優勝。GH 除了名氣,無一可取。

(利申,有報 GH 冇報港同, ...
無一可取, 咁你當初報GH嘅原因係乜? 每月幾千蚊學費喎! 只係單純為名氣如果係的話, GH唔啱你!

delete

YYYF 發表於 17-11-13 18:05
如題!你會怎選?

中肯點講句,都要睇小朋友性格喎

ok3 發表於 17-11-14 11:50
無一可取, 咁你當初報GH嘅原因係乜? 每月幾千蚊學費喎! 只係單純為名氣如果係的話, GH唔啱你!
...

德望同港同比,除名氣外,港同完勝。我冇報港同,在我立場,德望我係同其他私校比。

如有冒犯請原諒

回覆樓主

毫無疑問,揀港同
GH課程深,marking scheme tight,要保持考到一半以上,談何容易。向外考中學方面,學校亦沒有類似其他普通小學嘅支援。
學習方法較呆板,一班人數眾多,首要安靜坐定,幾年下來,小朋友性格都會變埋。
另,同意港同教學比較與時俱進。