用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真心想討論 荊免堂士德幼稚園
go

真心想討論 荊免堂士德幼稚園   [複製鏈接]

家長背景,入讀小朋友係乜人多?

有宗教背景?
全職媽媽?
大b?
講野好叻?
坐定定/活潑?

有媽媽話哥哥姐姐讀緊係必收

因為我早兩日in完
小朋友表現幾好
又有媽媽話佢小朋友乜都做到講到
老師都好中意佢
但就連pm offer都冇
我想了解學校想收乜人多
有冇家長分享下
謝謝
   8    0    0    0

早兩年聽聞朋友分享,有位家長在校做義工家長,又有哥哥/姐姐讀緊,但因為弟弟面試不理想,所以沒有收。

現在有很多家長,在外面或家中也訓練小孩,所以識答所有問題的小孩也不少。但學位有限,連pm offer都無,一啲都唔出奇,尤其是名幼及一線幼稚園。

雖然我都好想知,但應該我地唔會知個準則
因為都見之前有唔少人話自己小朋友表現好好,但最終都係失望~

cwst 發表於 17-11-13 11:16
早兩年聽聞朋友分享,有位家長在校做義工家長,又有哥哥/姐姐讀緊,但因為弟弟面試不理想,所以沒有收。

...

又有媽媽話有哥哥姐姐讀緊
唔講野都收

in果日眼見冇乜大陸媽
同某啲幼稚園7,8成大陸媽好唔同

HKYB 發表於 17-11-13 11:24
雖然我都好想知,但應該我地唔會知個準則
因為都見之前有唔少人話自己小朋友表現好好,但最終都係失 ...

計計埋埋
分分中只收3幾10個
冇哥哥姐姐,宗教背景既小朋友

回覆樓主:

有冇家長再分享下
謝謝

回覆樓主:

我大仔上年都係咩都做齊都唔收。我都好想知佢咩準則。

其實 , 葵青及荃灣區係少d 大6媽媽 , 我自己都係住葵芳 , 但都無報到d 間 , 主力只報九龍的名幼及龍校 , 反面真係有好多大6媽媽...!!

wcyjessica 發表於 17-11-13 11:54
我大仔上年都係咩都做齊都唔收。我都好想知佢咩準則。

你果陣覺得仔仔被取錄機會大唔大嫁?
介意講最尾讀左邊間嗎?

chriskaan 發表於 17-11-13 12:00
其實 , 葵青及荃灣區係少d 大6媽媽 , 我自己都係住葵芳 , 但都無報到d 間 , 主力只報九龍的名幼及龍校 , 反 ...

知道仔仔內向
好難考到九龍塘
所以我冇報

回覆樓主:

前兩日呀女去左面試,因為吾好彩同枱最後一個in,等左成十幾分鍾。
呀女玩完自己個玩具,好想玩老師個bearbear同屋,講左幾次,老師,我想玩呢個(指住間屋),個老師雖然interview緊,但一句冇理過我小朋友……我覺得佢可以叫我小朋友等等,而不是不理她。
跟住到interview時,笑容欠奉,好似趕住問晒d問題就走,冇鼓勵,冇提示。送禮物亦冇同我女講係乜,比左就走。仲一條問題都冇問過家長。
我見佢in隔黎果個都好正常,有問家長問題,雖然都是冇笑容。
可能我吾好彩,撞正一個冇笑容冇愛心的,可能其他不是這樣。
不過冇笑容同愛心的老師真係會影響小朋友表現。
之前,士德是我首選,但in完後好失望。

hppa    發表於 17-11-13 16:12

回覆樓主:

我in時都冇問家長問題。好快就in完。
請問到時係email定信通知

renee313 發表於 17-11-13 15:41
前兩日呀女去左面試,因為吾好彩同枱最後一個in,等左成十幾分鍾。
呀女玩完自己個玩具,好想玩老師個bearbe ...

其實我同樣面對一樣既老師,唔同既係我仔係第一個In, 唔洗等,佢答晒問題,但老師好似趕時間咁,問完答完就走,中間無笑容無說其他野,好似面試機械人咁,我都係in完對間學校好失望

kkyoko 發表於 17-11-13 14:45
你果陣覺得仔仔被取錄機會大唔大嫁?
介意講最尾讀左邊間嗎?

我當時都覺得機會唔大,因為老師無笑容,無比其他反應我,我覺得佢純碎問完就走,我估佢應該知位唔夠,答晒問題唔代表叻掛。所以我無期望。
其實最後我有葵涌荊冕堂Offer, 但都無take, take 左間出面叫神校既名幼 (40人掙1個位掙到,但荊冕12個掙1個掙唔到,我估d位可能留比世襲多)。由一開始想讀學卷,到最後向面試真心睇到分別,最後同老公相討完,就另願讀私校了。

回覆樓主:

我女都係咩都做晒,答晒,但我覺得個老師好hea,好似一早內定d位,問晒問題就算,吾知用乜收生準則。收左都要考慮下讀吾讀……

我好好彩
in我果位有笑容 感覺係真nice既
不過都係冇in家長
會唔會你in好晏?
我in 1:15 唔算太晏

我都係,遇到個好young 的老師,完全無愛心,公式化問,問完就算,超趕,隔離位老師就好好,會引導其他小朋友答,真係唔好彩

艾登 發表於 17-11-13 18:34
我in時都冇問家長問題。好快就in完。
請問到時係email定信通知

老師in小朋友
再觀察大人同小朋友玩
前後幾個字
是嗎?

kkyoko 發表於 17-11-13 23:36
我好好彩
in我果位有笑容 感覺係真nice既
不過都係冇in家長

我in 10am好早,我諗係吾好彩囉,撞正個冇笑容的。

wcyjessica 發表於 17-11-13 20:48
其實我同樣面對一樣既老師,唔同既係我仔係第一個In, 唔洗等,佢答晒問題,但老師好似趕時間咁,問完答完 ...

講問你in得晏嗎?
我in 1:15
完全冇覺得老師趕
‹ 上一主題|下一主題