用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 名校呈二後仍band 3,有無二三線直資私校推介? ...
go

名校呈二後仍band 3,有無二三線直資私校推介?

朋友仔仔,乖巧受敎但考試總發揮唔到,仍然band 3,直升唔到
佢媽媽想搵間校風較好嘅二三線直資私校,有無推介?
另九龍城區有咩band 2尾可博自行?

elbar    發表於 17-11-13 19:32

除非有特長,否則band3學生在自行入band2學校機會不大,因中學一定會去教育局查學生排名。二三線直資私校校風,基本上沒問題,多試幾間一定有機會。

全科合格? 操行 ?

回覆 wongkaka 的帖子

全科及格,操行無問題
學校大哥哥姐姐計劃成員
無特異

早幾年識人B3入到胡兆熾, 第一年追得好辛苦, 但學校有比機會佢去追, 之後聽說讀得幾好, 唔知今年多唔多位比B3有機入到

名校全科合格, 操行冇問題, 咁要努力考下直資

若佢唔怕英文, 建議今個月25-26 NOV參觀一下HKMA李國寶中學(直資), 佢地2018年1月6日第一輪面試, 呢一輪係全INTERVIEW
http://www.hkmadavidli.edu.hk/

若取錄就証明孩子不是B3, 若不取錄當取經驗, 用作之後考自行兩間中學

另外一間就遠D, 聖道迦南, 佢地11月18日已開始面試, 額滿即止
https://docs.google.com/forms/d/ ... edit_requested=true

我有兩個朋友的仔女, 今年讀緊S1, 佢地好開心, 以前佢地有D似你的親人CASE, 名校B3生, 冇哂自信心, 依家日日都好開心, 多機會
所以也建議同小朋友去參觀一下

九龍城自行, 進取可博何官, 其後胡兆熾, 五旬節, 九龍塘學校(中學部)
建議兩間直資都INTERVIEW!!!!

小時了了    發表於 17-11-17 09:20

醒目開學勳章 貢獻勳章

有師兄入到鄧鏡波,仲入到英文班,但唔知係自行定抽獎入喇

恐龍家

想問如果成績屬band 3, 報長沙湾崇真有沒有機會?

回覆 wongty912 的帖子

pamelaywy 發表於 17-11-12 22:52
朋友仔仔,乖巧受敎但考試總發揮唔到,仍然band 3,直升唔到
佢媽媽想搵間校風較好嘅二三線直資私校,有無 ...
老師係指真係 Band 3,定係校內 Band 3(校內成績差既三分一)?

是我朋友的女兒,老師未覆係band幾,但名次是最後三分一

elbar    發表於 17-11-16 21:53

甘有咩直資啱佢報讀?住深井區

回覆 wongty912 的帖子

學校本身屬於一線/二線?名次是最後三分一,成績單本身分數如何?如果係一線學校,就算考最後三分一,都有機會質素好過好多其他學校學生。
長沙湾崇真要求成績大約 Band 1C-2B,如果係一線學校出身的話,學校若有 130 人的話,大概要考 60-80 左右。

回覆 王家爸爸 的帖子

計往績,佢嘅名次應該邊緣band 2/3 都無機,必band 3剛出呈二有6、7、8字
但科科都有勁人100分
我知佢地科科A, 全部幾乎9字頭(90-92),排名都邊緣band1/2
有6、7字肯定無望

王家爸爸 發表於 17-11-16 16:58
老師係指真係 Band 3,定係校內 Band 3(校內成績差既三分一)?

唔好咁多假設

王家爸爸    發表於 17-11-17 09:39

名校band3未必係真band3,佢哋只係話你知唔好揀佢哋中學啦,可能全港計可能都有band2,長沙灣崇真可以試吓,試咗唔得就算,不要浪費機會,事後後悔

王家爸爸    發表於 17-11-17 09:37

pamelaywy 發表於 17-11-12 22:52
佢媽媽想搵間校風較好嘅二三線直資私校,有無 ...

Delete

siukiuma 發表於 17-11-17 07:53
名校band3未必係真band3,佢哋只係話你知唔好揀佢哋中學啦,可能全港計可能都有band2,長沙灣崇真可以試吓, ...

認同siukiuma "名校band3未必係真band3,佢哋只係話你知唔好揀佢哋中學啦,可能全港計可能都有band2" ----- 崇真係全部申請者都有得1st Interview 的, 值得報吓.

報得崇真, 我個人意見順便報埋李國寶及顏寶鈴, 呢3間EK網友好多時講都有收B2尾生

pamelaywy 發表於 17-11-16 20:27
回覆 王家爸爸 的帖子
計往績,佢嘅名次應該邊緣band 2/3 都無機,必band 3剛出呈二有6、7、8字
但科科都有勁人100分
我知佢地科科A, 全部幾乎9字頭(90-92),排名都邊緣band1/2
有6、7字肯定無望

依! 如果係名校, 呈二有6、7、8字, 沙田培基都可能有機喎!

呢個帖 ---跟孩子們走過升中路: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3413244&fromuid=1539350 樓主舊年係佢女係荃灣讀小學 (聞說一線), 學校班主任評為B2尾 - B3, 但培基第一輪已收咗佢女.

純個人感覺及估計, 培基應該係睇小學名及學生校內成績去選~700名面試. 建議試埋培基

顔寶鈴真係可以一試。我有位朋友個女,舊年派位派band 3中學(老師估佢係邊緣人,結果自己聯繫中學入唔到。),但最後叩門入到顔寶鈴。小朋友無特異功能,但操行攞A-同埋有參加制服團隊。