用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教grammar
樓主: Sappy_Kerry
go

請教grammar  

bobbob 發表於 17-12-5 13:08
有喎,如果小學無教我哋唔會識,因為中學唔教grammar,可能assume個個都識?

小學有教,中學又考 usage 點解咁多人n唔識?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-12-5 13:23

呢D就係香港學英文的問題,首先默書學生字,跟着教文法 ...
啱啱派咗下學期書單, 阿大同我講, 媽咪英文又係得一本reader, 中文一本都無添。佢問我, 點解學校睇嚟睇去都係level 1, 好悶, 人哋一個月有一本reader的.............我唔知點答佢。

有同學仔媽咪同學校老師反映, 不如俾多D reader同學仔睇啦, 你哋叫睇好過家長叫睇, 佢哋會聽。但老師回答:我唔可以叫小朋友睇太多架, 其他班老師/同學仔會投訴的。

bobbob 發表於 17-12-5 13:21
我覺得記呢啲唔算最難,因為份卷唔會考得好深,最難係oral同listening,真係聽唔切。我覺得而家啲細路英文 ...
但係佢哋做卷好愚蠢, 成日錯埋D蠢嘢, writing又成日錯gammar俾人扣分。

shadeslayer 發表於 17-12-5 13:19
present perfect and past perfect 咁相關的概念,分開教係好難想像。
所以我到依家都唔多識用past perfect同past continuous, 我作文時一定唔會用, 因為死緊, 100%會用錯。

little_yolky 發表於 17-12-5 13:51
啱啱派咗下學期書單, 阿大同我講, 媽咪英文又係得一本reader, 中文一本都無添。佢問我, 點解學校睇嚟睇去都 ...

投乜訴?佢地都可以叫佢地老師比。

其實如 eviepa 講,學校己鬼咁多文法學,練習测考又多, reader 又少,家長在家又再多D文法和練習是走錯方向。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 17-12-5 13:52
但係佢哋做卷好愚蠢, 成日錯埋D蠢嘢, writing又成日錯gammar俾人扣分。

我記得阿女小時睇咁多書,但小一定小二自發寫故事書,又係非常creative, 但串字,文法錯到無倫,但句子結構和用字明顯似故事書,不似學校作文一板一眼。

我無理佢,到小四小五已好少錯學校的串字同文法。

shadeslayer 發表於 17-12-5 13:56

其實如 eviepa 講,學校己鬼咁多文法學,練習测考又多, r ...
我無俾喎。

我家兩隻嘢, 由出世就菲姐湊, 尤其家姐(妹妹歲幾時轉過兩年印姐), 雖然大家話菲姐英文有口音, 但點都好過無, 起碼我個年紀比較大, 口音同英文好好多 (我認我有年齡bias架), 家姐BB未識講嘢聽英文已經無問題架啦。佢兩個由細到大, 睇電視又只可以睇英文台, 我都有間中同佢哋睇英文故事書, 即係我個順序都叫合乎你講既正確標準啦, 係深度唔夠啫。

其實如 eviepa 講,學校己鬼咁多文法學,練習测考又多, r ...
其實, 點解學校唔諗下, 人哋 st mary, MCS, DGS用reader嚟教書, 人哋英文咁好, 點解仲唔學。我哋學校家庭基本係中產, 家庭應該可以支援到。

我點知啫, 老師要偷懶可以有一萬個理由啦。

唔好講英文, 中文都係咁偷懶, 人哋學校小一已經有古文校本課程, 我哋到小五都仲未有, 只靠教科書。你話如果靠學校係咪死得呢。

醒目開學勳章

shadeslayer 發表於 17-12-5 14:02
我記得阿女小時睇咁多書,但小一定小二自發寫故事書,又係非常creative, 但串字,文法錯到無倫,但句子結 ...
我仔都類似,小一作句時用啲少見啲嘅字(可能老師少睇fiction),俾老師圈咗當錯

IloveJJ 發表於 17-12-5 14:20
小五都無古文,真係好稀有。
咪係囉。

bobbob 發表於 17-12-5 14:20
我仔都類似,小一作句時用啲少見啲嘅字(可能老師少睇fiction),俾老師圈咗當錯 ...

咩字?  

好在呀女嗰時D文唔使交的。

IloveJJ 發表於 17-12-5 14:24
我大仔教細仔(小二)配詞「賀」錢,老師打交叉!
我一定會寫紙仔俾老師, 引埋出處俾佢的。叫佢下次小心D改。

IloveJJ 發表於 17-12-5 15:08
我唔敢呀!因為我都唔識,係我大仔講,佢話劉邦去飲,人哋問佢帶了「賀錢」幾多?佢答「?」(我忘記了)…究 ...
有, 史記有記載的。因為去飲既人太多, 咁為疏導, 要有一千蚊人情至有得入, 劉邦好大聲話自己俾一萬蚊。其實佢係窮光旦。

IloveJJ 發表於 17-12-5 15:36
哎呀,真架?我仔就係咁講啦!原來佢無教錯細佬。

但問題係, 小二學生應該學D更常用既詞語, 會比較有用。好似我哋有創意默書, 同學仔可以自己準備10個生字/詞, 例如「口」字部, 我都會揀D常用既俾佢哋學, 唔會教D冷門學咗唔用既。佢自己學識無問題, 但咁樣教細佬, 仲要累細佬俾老師打交叉..................