用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 拿著擦字膠的呀媽的手
樓主: retriever
go

拿著擦字膠的呀媽的手   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 17-11-13 22:06
講下寫字,我以前係咁樣嘅。

一啲佢地寫嘅字,每次都請佢揾自己最滿意嘅三個字,久而久之,字體就慢慢工整 ...

大師! 你建議既幾乎跟我要細路做既一樣。

佢寫字後自己MARK (自評)邊個寫得合乎標準(自訂),慢慢佢知點樣改善。

細路既唔少安排,ENGAGEMENT 好重要。

retriever 發表於 17-11-14 07:31
大師! 你建議既幾乎跟我要細路做既一樣。

佢寫字後自己MARK (自評)邊個寫得合乎標準(自訂),慢慢佢知點樣 ...
我唔係和尚嚟,你覺得work 唔work?

ABC-DAD 發表於 17-11-14 08:56
我唔係和尚嚟,你覺得work 唔work?

WORK 主要在懂得自我更新,未必要寫到你標準內滿意,但細路會懂得執返好。

其實無論想法有多好,最難係點樣持續。

始終唔係主要 CARE TAKER。

回覆 retriever 的帖子

早期培養到自省嘅習慣同能力,慢慢就唔駛督工㗎啦。
幾時開竅?早好過遲。

retriever 發表於 17-11-13 18:51
請教你呀妹幾年級?

你講梯階果D?
阿細P3。

我都懷疑係出版社D教學資源, 要學校有target交數。我叫C6兇主任, C6又無用, 無法啦。

回覆 MNIF 的帖子

留空間同時間畀自己同小朋友,基礎早打好,耐心觀察。

retriever 發表於 17-11-12 09:20
已經見過多次這情境。

第一次是在某校飯堂等上課外活動。有初小生在做功課。突然見細路身後一隻肥手伸出來 ...
寫得好,我差點係地鐵失笑。

MNIF 發表於 17-11-14 12:14
高見. 據查得,「宇」字意思是空間,「宙」字代表時間。古人論宇宙時説:「古往今來謂之宙,天地各方謂之宇 ...
畀你講到我週身唔聚財,你自己悟出嚟嘅,係你自己之前做嘅功夫啫。我唔太知,你講得,唔好意思。太玄妙

little_yolky 發表於 17-11-13 12:40
我阿細做功課D字真係衰到好似打風咁。有次默書高分, 佢叫爸爸whatsapp我, 我問佢係咪攞錯同學本默書簿, 因 ...

所以洗腦係有用既。

見到你哋討論成日提到果3,5 分。 雖然我唔係咁同意,但好明顯你細路對分數入左腦了。

capricornbb 發表於 17-11-13 23:18
個女由幼園到現在,我嘗試擦過5個字左右,其他佢唔願意擦的,我無迫佢擦 所以而家佢d字都會錯,唔靚 ...

教曉細路懂自評較好。大陸賣有D 寫字本係米字格仔。

細路較易睇到自己寫成點。

retriever 發表於 17-11-15 08:45
教曉細路懂自評較好。大陸賣有D 寫字本係米字格仔。

細路較易睇到自己寫成點。
好的,我試吓先,謝謝

....

retriever 發表於 17-11-13 18:51
請教你呀妹幾年級?

你講梯階果D?
我自從上年囡小一時做到一篇要用到隱喻法先找到答案, 我中文自問唔差, 都答錯, 一個小一新生(果陣先10月左右, 剛剛派個PASSWORD, 呢篇係第2篇!) 有咩可能會答得到? 自此之後我就放棄唔做了!可能係私校, 老師冇追數壓力, 所以手冊照寫叫我地做, 冇做亦唔會有寫欠交~

不過可能係見上年少人做, 今年整左本閱讀理解, 難到嘔, D問題, 尤其是係文章內搵返個詞語來填充果D, 好明顯係句句子係為左個答案而作出來! 我見到呢本就投降, 完全唔係佢地年齡應該要學既野, 我直接話個答案比佢聽算了~ (其他功課我絕對唔會咁做, 但呢本真係我好難解釋到比一個小二生聽)
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記
‹ 上一主題|下一主題