用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 真心請教-如果讀中文中學,大學係英文即係要重頭適應過? ...
go

真心請教-如果讀中文中學,大學係英文即係要重頭適應過?   [複製鏈接]

如題,其他都可能易pick up, 但phy chem bio 點算
   1    0    0    0

回覆樓主:

見中文中學有用英文書教,但本地話授課,上到大學就要適應吓。。另上堂有D會有notes/一早放上網俾學生上堂前温習!

shootingstars 發表於 17-11-12 07:22
如題,其他都可能易pick up, 但phy chem bio 點算

放心啦!大學的教授來自五湖四海,乜國家地區都有,就算英文中學的學生都要適應不同的口音,面對同樣的問題。

回覆樓主:

多謝各位呀

我阿仔就是例子,現適應中,有時幫下他,暑假已叫他看英文書,可惜只看了一本半,有心後生仔一定得

shootingstars 發表於 17-11-12 07:22
問題應該是 phy chem bio 都可能易pick up 但英文點算
專科中的專用字詞都有路捉 拆開 拼音 分科 都不難處理
如有須要 如何能把一篇文章掫合妥當 或上臺介紹 分組討論 甚或出國交換
這些都是英文 英文

再者 校內一切都跨過 面對社會工作又是另一個難題

Mattison 發表於 17-11-13 13:44
問題應該是 phy chem bio 都可能易pick up 但英文點算
專科中的專用字詞都有路捉 拆開 拼音 分科 都不難處 ...

身同感受……此乃中中生(本人)心中一條刺……

Yanamami 發表於 17-11-13 14:54
刺可見青 拙於往日而見顯於今 以當驕以人前可也

回覆樓主:

孩子是中文中學—樣考慮英語教學問題,去留學也是學好芵語原因,朋友孩子是副學士是英語授課,佢話上課聽不明白

Yanamami 發表於 17-11-13 14:54

本人是英中,但唔見得英文好

我自己想當初如果讀的是中文,容易理解可能更好

brother4 發表於 17-11-13 16:28
孩子是中文中學—樣考慮英語教學問題,去留學也是學好芵語原因,朋友孩子是副學士是英語授課,佢話上課聽不 ...

甘真係好難決擇

係有難度, 看多些英文書, 報紙, 新聞增強聽寫能力.

回覆樓主:

萬試萬方法,上網認個異性講英語朋友,估英語大躍進,但小心绸上騙案

回覆樓主:

原來朋友孩子也是中中上:是中文書中文教,入咗大學是芵文書英語教授,慢慢適應,Dnotes問同學借因明意思但不認串,第一次成績差D,畢業有second degree

shootingstars 發表於 17-11-13 16:30
本人是英中,但唔見得英文好

我自己想當初如果讀的是中文,容易理解可能更好

有d科真係用英文讀好d易d. E.g.Chem同Econ.......乜乜“边際報酬遞減定律”……Q口到暈~其实我諗讀英中又好,多阅讀報章書刋都好,如果一曰唔係用英文思考,-日都唔会好……

好好笑的,用中文同用英文思維真係会影響埋学習方法。記得自己中学时有一本本vocab簿,抄生字,旁边有中文解釋同拼音……係EK上亦見有帖问中小生升中,点記禁多新科目既生字……於是我好奇问下女:升中有History, LS, Geog, Science,Eng Lit.....禁多科未讀过,你点記d字,辛唔辛苦?佢話:唔知喎~望多两次讀多两次就識……無乜專登去背去串……

令我諗起自己以前串字串到隻積个样……洩氣~

回覆樓主:

甘即係有得揀,英中好過中中?

回覆 shootingstars 的帖子

雖然話讀書靠自己,但如果成績可報讀英中就當然英中,愈早適應英語環境就處好。咁當然如果培正和一間Band 1 C中學同時收你,自然㨂培正。學生質素,學習氣氛都好重要,Band one 中學比較有明顯優勢,而且學生質素無咁參差,較少影嚮教學進度,再者,英中入8大佔大學比例應超過70%。

ricetaster 發表於 17-11-14 14:15
回覆 shootingstars 的帖子

雖然話讀書靠自己,但如果成績可報讀英中就當然英中,愈早適應英語環境就處好 ...

謝謝你呀,甘培正同九龍民生揀呢?

shootingstars 發表於 17-11-15 02:45
謝謝你呀,甘培正同九龍民生揀呢?

揀較近屋企嗰間。佢哋教學模式應該仁與英中或Band 2A相差不遠。
‹ 上一主題|下一主題