用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 In K1家長着晒suit, 好似誇左d
go

In K1家長着晒suit, 好似誇左d

有冇咁既需要? 老師會唔會覺得over左?
我便服only

因之前有聽學校info talk, 校長有講叫家長causal wear 便可

pandakeung 發表於 17-11-12 07:10
有冇咁既需要? 老師會唔會覺得好騎呢?
我便服only

男的西裝,女的suit?!?! 西裝可以接受,男人有咩好著。

女的如working mum 同平日一樣ok la

csy_blingbling 發表於 17-11-12 07:20
男的西裝,女的suit?!?! 西裝可以接受,男人有咩好著。

女的如working mum 同平日一樣ok la

我著左牛仔褲,一心諗住單拖湊方便d

Deutsche 發表於 17-11-12 10:31
我著左牛仔褲,一心諗住單拖湊方便d

我都單拖,連身裙平底鞋,都方便。

回覆樓主

完全唔明白點解要咁樣judge人,人哋表示出對學校尊重唔得嗎?
着西裝人哋都係表示尊重學校。好過牛記笠記涼鞋拖鞋。
利申,著smart causal

wingjaiii 發表於 17-11-12 10:51
完全唔明白點解要咁樣judge人,人哋表示出對學校尊重唔得嗎?
着西裝人哋都係表示尊重學校。好過牛記笠記涼 ...

可能老師欣賞佢地,著便服反而係騎呢

evayu123 發表於 17-11-12 11:01
可能老師欣賞佢地,著便服反而係騎呢

人靠衣裝。
你着乜嘢係代表你對學校嘅尊重。
以我所知,朋友以前做kv老師,有一part比分係父母衣着。
自己着得casual,反而笑人哋着得隆重嗰啲人真係

wingjaiii 發表於 17-11-12 11:02
人靠衣裝。

同意

回覆樓主

我著斯文恤衫,牛仔褲,小朋友就格仔衫,牛仔褲,先生就牛仔褲,西装褸,我自己就覺得方便自己,一般in完就會去街,著咁行唔係咁方便
如果間學校因為我地衣著唔收我地都唔緊要啦

我便服only

我老公拎個買菜環保袋(emoji)(emoji)‍♀️,這些才叫騎呢。

Rule of thumb: Dress up rather than dress down

回覆樓主

真心唔明父母dress up 成business entire點解會係騎呢....我只會聯想到尊重及誠意。Dress up唔一定會加分,但dress down肯定會減分。

回覆樓主

其實香港地著套suit都好平常,平時街上也大把人著suit.  如果見到有人著燕尾禮服去就真係奇怪喇

nic_bb 發表於 17-11-12 13:30
真心唔明父母dress up 成business entire點解會係騎呢....我只會聯想到尊重及誠意。Dress up唔一定會加分, ...

其實著suit 係好普通的事,唔好話interview or 返工,有時約朋友食飯都唔會著牛仔褲

nic_bb 發表於 17-11-12 13:30
真心唔明父母dress up 成business entire點解會係騎呢....我只會聯想到尊重及誠意。Dress up唔一定會加分, ...

So agree!!!

我便服only

其實真真正正著成套西裝去既有幾多個?

當個個著smart casual 而你又穿成套西裝,可能感覺真係唔自然除非你著慣,影響表現就唔好啦。而且西裝唔係個個carry 到,有啲著到成個地產經紀咁(無意抵毀行業),所以穩陣D感覺smart casual 就最好嘞。

wingjaiii 發表於 17-11-12 11:02
人靠衣裝。

真定假呀?父母衣著都有分?
唔係睇小朋友表現咩?

joyce209ka 發表於 17-11-12 15:14
真定假呀?父母衣著都有分?
唔係睇小朋友表現咩?

有part係比分的。
唔通你着熱褲去又得咩
根本上你着乜嘢係代表你嘅身份

回覆樓主:

我著one piece dress , plain 款…著小小爭的鞋,interview 完就在學校附近換波鞋,舒服曬!