用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優與早教的分別?
樓主: jumpjl
go

資優與早教的分別? [複製鏈接]

回覆 omg012 的帖子

佢地係好喜歡上綱找答案,不過我相信佢地會去包容老師同其他人,除非老師真係做左一些不合理的事!佢地思考同睇野角度同我普通人不同!我地大人成日講IQ scores, 佢地其實有佢地看法,我完全估不到佢同那位小朋友有這樣想法.

回覆 王家爸爸 的帖子

簡單d係小朋友未ready, 掂樣教佢都唔會get到,係大人小孩也辛苦!

王家爸爸    發表於 18-4-29 00:21

alichan130 發表於 18-4-28 23:44
Sorry, 唔係好明,如不是資優,早教對成績有負面的影響,是什麼意思?可否舉例子,謝謝
...
睇返《孟子.公孫醜上》個典故就知道。呢啲野,喺中國已經辯論咗二千幾年。

scyauchris 發表於 18-4-29 00:11
回覆 王家爸爸 的帖子

簡單d係小朋友未ready, 掂樣教佢都唔會get到,係大人小孩也辛苦! ...

我又唔同意, 資優同普通人都可以由早教得益, 尤其是語文類,
正如各位所見資優的會早些不需要大人介入, 主動去找要找的東西, 不過有時可能只偏重他有興趣的深度學習, 對知識的橫向擴展可能仍需要大人的幫忙引入.  而對普通小朋友進行早教, 他們吸收的speed可能 比資優的稍慢, 而且方式都不同,  如果給多一點時間去消化, 多一點變通去教, 普通一樣可以得益, 我看不到對普通小朋友早教= 拔苗助長.   

HaYi 發表於 18-4-29 19:45
我又唔同意, 資優同普通人都可以由早教得益, 尤其是語文類,
正如各位所見資優的會早些不需要大人介入, 主 ...

deleted

happybbg 發表於 18-4-30 00:06
都係。資優小朋友學習速度快,可能要資優小朋友去學某d嘢,可以1個月就學曬普通小朋友要學1年既嘢。如果普 ...

「普通小朋友要一年才學懂」,其實可能等佢大一兩年才學,佢也只需要一兩個月就學懂了,總之跟番小朋友興趣和發展學習吧,有時太早開始「磨」,反而很快磨滅了小孩的興趣,小朋友一厭了就甚麼都學不好。

回覆 HaYi 的帖子

其實我意思是當ready小朋友是更快撑握,所以大人小朋友也無咁辛苦!語文方面,我是好讚同家長從幼時閱讀和小朋友一起閱讀!我自己昨晚都特別提自己個囡囡,其實佢是先認到中文字先!

回覆 964000 的帖子

永遠都是興趣行先!

回覆 HaYi 的帖子

我小朋友提過IQ test好無謂, 因為好多野唔可以用test measure到, 個scores更無謂比我地大人睇個小朋友幾有talent,佢相信每個小朋友都有佢talent.  佢覺得六七千做一個test太貴,d錢用去做其他野更好!

964000 發表於 18-4-30 08:16

「普通小朋友要一年才學懂」,其實可能等佢大一兩年才學,佢 ...

想法好正確。

scyauchris 發表於 18-4-30 09:11
回覆 HaYi 的帖子

其實我意思是當ready小朋友是更快撑握,所以大人小朋友也無咁辛苦!語文方面,我是好讚 ...

語文我好認同要從小着手; 如第二語言, 可以有好導師早教更好。

scyauchris 發表於 18-4-30 09:25
回覆 HaYi 的帖子

我小朋友提過IQ test好無謂, 因為好多野唔可以用test measure到, 個scores更無謂比我地 ...
哈你小朋友不愧為資優!   我大的個我覺得佢有些地方幾叻, 另有好有問題的地方, 不過慳錢冇去checkIQ score. 放晒資源去搞佢弱的方面.     個日佢取個唔知邊度做的IQ test 俾我睇, 我同佢說, 真係人地幾千元的, 你有免費午餐!  可能細路之間都有提起哩個話題搞到佢都好奇想知自己有幾分.   

scyauchris 發表於 18-4-30 09:11
回覆 HaYi 的帖子

其實我意思是當ready小朋友是更快撑握,所以大人小朋友也無咁辛苦!語文方面,我是好讚 ...
甘前題是好多時大人唔知小朋友幾時是ready.  我覺得面對細的小朋友, 資優也好, 普通些也好, 大人唯有盡自己的能力鋪出多些不同的東西俾佢去試, 可能有驚喜呢.  

回覆 HaYi 的帖子

我覺得書仔一定從小同佢一齊睇, 其他野可以試,如果未ready就可以收起,遲些再試!我以前都做過好多無謂野,其實是放資源去佢喜歡的強項!

scyauchris 發表於 18-4-30 09:25
回覆 HaYi 的帖子

我小朋友提過IQ test好無謂, 因為好多野唔可以用test measure到, 個scores更無謂比我地 ...
報告不是只有 score 吧。
‹ 上一主題|下一主題