用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培道中學
樓主: mybryan
go

培道中學   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-11-14 11:14
所以我唔明點解學校成日要話自己主收B1生, 只有小部份B2生。如果實情真係咁, 佢真係大鑊, DSE成績咁。佢哋 ...

佢上星期個簡介會仲係講緊80%, 應該仲係拎舊年資料。現任校長太看重個成績,唔係話唔好,但令培道嘅本質有少少變左。

回覆 little_yolky 的帖子

其實上個月開升學講座, DSE真係唔係好差, 當然以一間b2水平嘅學校我覺得係好好添, 其實1個小學甚麼Banding學生都好, 去到咩中學已經有好多因素影響你讀書, 讀得好與唔好, 再講band 都係無意思, 但係我女今年畢業了, 我女雖然唔係讀書好叻果班, 但係呢6年佢向培道學到嘅野係一生受用, 培道老師好好有愛心, 同學好乖好團結讀書氣氛好, 雖然我女唔叻, 但係佢好盡力好比心機, 同學之間好亙相幫忙, 講真佢地呢一代嘅細路, 佢地嘅學歷將來真係唔會相差得太遠嘅, 好多人都會讀到大學, 反而我希望比到仔女有好嘅性格品德或者特質 , 呢d野會重要d , 所以當年我揀培道的原因就係咁,今日事實話比我知都係無揀錯學校 , 今年到我仔揀學校 , 細路讀書比家姐好, 而且我地向沙田有聯繫B1A中學, 但係我都唔會睇DSE成績選擇中學, 反而我諗緊揀D咩學校, 係對佢成長有幫助, 純粹個人分享!     

2隻臭豬 發表於 17-11-14 12:04
回覆 little_yolky 的帖子

其實上個月開升學講座, DSE真係唔係好差, 當然以一間b2水平嘅學校我覺得係好好 ...
成績當然是升中選校考慮因素之一, 因為直接反映學校的文化。我也十分認同培中對B1邊緣人同B2同學係非常理想既中學, 各方面都好合適, 校舎一流, 程度適中, 教師團隊熱心關受, 但是, 校長今年卻沒有一如過去清楚公布DSE成績, 反而予人不好觀感。正如剛過去既簡介會, 只顯示4C各自3322的百份比, 亦沒有顯示各科4+或5+的成績, 這種做法, 只會給人成績不好的印象, 卻沒有將自己優點顯現出來。

kwankwanchun 發表於 17-11-14 11:56
無錯,新校長真係未必賣人情俾培小。除非培小都要谷返上一線小學。如果唔係喱個聯繫真係有名無實
...
只要佢一日成績上唔到B1, 培中培小的聯繫關係仲係好穩陣, 呢2X個聯繫位, 始終係培小女仔好好既防護網。如果培小要谷成績, 那麼培小就不是培小了, 培小校長清清楚楚知道自己既定位, 所以一間學校最緊要係校長, 知道自己特色係乜, 而加以發揮。

kwankwanchun 發表於 17-11-14 12:02
佢上星期個簡介會仲係講緊80%, 應該仲係拎舊年資料。現任校長太看重個成績,唔係話唔好,但令培道嘅本質 ...

簡介會吾係9/12咩??

王家爸爸 發表於 17-11-14 11:10
所以我估邊緣人去讀既機會大啲。如果係咁,其實學校既增值唔低,讀得過。 ...

我估"區內區外"有較多屬(全港B1c-B2a)學生喜歡揀""培道"",這批學生又同時居於全港Top40%學生,只是各人回到自己本區就好大機會跌咗落嚟成為B2a學生,培道又是B2a中學又是擁有三班英文班的中學又是40%以上入U%,全港响第二組別嚟講都算TopTop嗰批中學的呢!所以,吸引到(全港B1c-B2a)囡囡係絕對有可能的呢!曾經因為這想法,响培道簡介會找來多名學生問過,最驚訝的其中一個話佢嗰班有10人左右是屬外區生或是住外區.

王家爸爸    發表於 17-11-14 16:02

kwankwanchun 發表於 17-11-14 11:56
無錯,新校長真係未必賣人情俾培小。除非培小都要谷返上一線小學。如果唔係喱個聯繫真係有名無實
...

"有名無實",我又咁睇喎!"培道"响大抽獎如不填响""乙1"",基本上無機會响乙2或以後被抽中,培道响Band2級別仍屬熱門學校,乙1的聯繫位仍然有優勢呢!除非有一日乙2變做有機會被抽入培道才可以話乙1之聯繫位之優勢可有可無的呢!我反而認為"聖家"响Band1組別就是出現乙2或以後仍可被抽入才屬於""直屬位之有名無實"".

YmOra 發表於 17-11-14 15:00
"有名無實",我又咁睇喎!"培道"响大抽獎如不填响""乙1"",基本上無機會响乙2或以後被抽中,培道响Band2級別仍 ...
我諗聖家過多一兩年就無呢枝歌仔唱了, 之前學童少先有咁既情況。

little_yolky 發表於 17-11-14 15:07
我諗聖家過多一兩年就無呢枝歌仔唱了, 之前學童少先有咁既情況。

認同呢!"出生率"上升連帶著""聯繫和直屬位""的"""價值"""也同樣地上升呢!

YmOra 發表於 17-11-14 15:17
認同呢!"出生率"上升連帶著""聯繫和直屬位""的"""價值"""也同樣地上升呢!

...
所以我好愁, 阿妹果年出生率好高, 佢仲peah成咁, 真係擔心保唔住聯繫位。

little_yolky 發表於 17-11-14 15:26
所以我好愁, 阿妹果年出生率好高, 佢仲peah成咁, 真係擔心保唔住聯繫位。 ...

係,"出生率高與低"真係好影響升中""佈署"",就當係早DD知早DD作準備囉!我身邊的jm們啲細路仔都早早就開始裝備,佢哋唔想成為出生率回升後第一批受害者,佢哋成日話我哋係出生率下跌的受惠者,jm們留意到出生率上升除咗多人爭咗,無論Band1或Band2中學也是,還有一樣好重要嘅嘢!就係每所學校之整體質素會大大提升,換言之,好彩抽入B1a英中與B2a中中的幸運兒會讀得比現在更加更加辛苦的呢!因為比自己強嘅人多咗嘛!所以,這裡所講嘅"""裝備"""係指更深度的預備呢!

wongkaka    發表於 17-11-14 17:17

YmOra 發表於 17-11-14 14:43
我估"區內區外"有較多屬(全港B1c-B2a)學生喜歡揀""培道"",這批學生又同時居於全港Top40%學生,只是各人回到 ...
可能性好高!

回覆 YmOra 的帖子

絕對係, 有同學住元朗, 東涌, 粉嶺, 真係好多住外區

2隻臭豬 發表於 17-11-14 16:53
回覆 YmOra 的帖子

絕對係, 有同學住元朗, 東涌, 粉嶺, 真係好多住外區

我知近年住"將軍澳"嘅都多咗人心儀如"培道"般屬B2a中""龍頭""之一的中中,所以我估只會越來越難入"""培道"""的呢!

wongkaka    發表於 17-11-14 17:13

YmOra 發表於 17-11-14 14:43
我估"區內區外"有較多屬(全港B1c-B2a)學生喜歡揀""培道"",這批學生又同時居於全港Top40%學生,只是各人回到 ...

應該唔止培中多區外生,其他九龍城區中學都係。

little_yolky 發表於 17-11-14 15:26
所以我好愁, 阿妹果年出生率好高, 佢仲peah成咁, 真係擔心保唔住聯繫位。 ...

你小朋友而家都係讀緊培小?

little_yolky    發表於 17-11-15 13:23

回覆樓主:

其實佢校網睇吾到有dse成績既?

kwankwanchun 發表於 17-11-15 11:29
應該唔止培中多區外生,其他九龍城區中學都係。

個人認為,有少少特別呢!"九龍城區" 嘅 ""B1c-B2a""學生家長們或許會認為身處九龍城區這塊福地且未必人人會以"適合"行先,覺得要選培道慢慢留噃响"大抽獎"也未遲,只剩下少數家長會把培道設於自1或自2,其餘都會响自行搏兩所B1c中學,實在有別於九龍城區B1a/B1b/B1c學生的選擇,這批Band1生都會以自行一間選擇番本區英中,甚至乎自1自2皆是九龍城區英中,因為九龍城區屬強中學區嘛!反而這批Band1生只有好少數人會全數自1自2都選跨區,這現象完全與(九龍城區:B1c-B2a)學生意向剛好相反,只有少數人會响自行揀培道,多數人可能會選本區的B1c英中或跨區選擇其他嘅B1c英中,反而有大量(外區:B1c-B2a)學生冒名而來嘗試自行揀培道中學,由於以上兩種情況中嘅本區生之差異,即{B1本區生:B1外區生}和{(B1c-B2a)本區生:(B1c-B2a)外區生}之分別,可以得知培道响""自行"",甚至乎大抽獎嘅""甲部""都會有較大機會是"""(B1c-B2a)外區生"""被取錄,所以,我才估算"培道"比較多區外人心儀呢!

little_yolky 發表於 17-11-13 12:52
剛去完家長會, 我實在好懷疑校長話學校係B1C。佢同家長講, 大部份收既係B1, 有小量B2生, 這點我非常懷疑。 ...

呀,培中不是B1C喎~如果佢系B1C, 九龍城区大把人選佢啦!
不過我女小五個年去佢個talk, 校長仲話培中不是中中,我O唒咀!

kimberlybaby 發表於 17-11-15 17:50
其實佢校網睇吾到有dse成績既?
今年連個link都取消咗, 要睇校務報告, 但校務報告又寫到唔清唔楚。所以, 我成日都話, 乜都要透明, 你寫清楚, 人哋buy你, 你情我願, 乜都收收埋埋, 好既唔敢揀你, 咁咪仲衰, 為乜啫。唉!
‹ 上一主題|下一主題