用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培道中學
樓主: mybryan
go

培道中學   [複製鏈接]

ICbaby 發表於 17-11-15 23:15
呀,培中不是B1C喎~如果佢系B1C, 九龍城区大把人選佢啦!
不過我女小五個年去佢個talk, 校長仲話培中不是中 ...
我都同意不是B1C。其實就算係B1C, 九龍城區都未必好多人揀, 你睇九真同丘佐榮, B2都可以執雞。

little_yolky 發表於 17-11-16 08:48
我都同意不是B1C。其實就算係B1C, 九龍城區都未必好多人揀, 你睇九真同丘佐榮, B2都可以執雞。 ...
同意。參考校務報告,若果PT是B1C, 那麼「衣車」就B1A了, 但街坊流言卻認為「衣車」只有B1C。

nobody2018 發表於 17-11-16 09:43
同意。參考校務報告,若果PT是B1C, 那麼「衣車」就B1A了, 但街坊流言卻認為「衣車」只有B1C。 ...
唔好信街坊, 衣車D成績其實唔錯, 都有B1B的。不過唔知點解B2都都執到雞, 可能唔鐘意女校? 唔鐘意校風太嚴? 九龍城有更好選擇? Maybe。如果衣車都係B1C, 咁丘中同九真果D點算?

回覆 little_yolky 的帖子

九龍城區實在太大好選擇,BAND 1我未必會揀衣車﹑九真或培道。BAND 2要偷雞,仔既只可以揀丘中。女女的,雖然可以揀丘中﹑衣車﹑九真﹑培道,但如果女女係活潑好動,同以學位多嚟計,都會揀丘中先。餘下三間,雖然成績係衣車好,但地理位置交通食晏方便的,會揀九真(如果佢呢幾年DSE升大學繼續KEEP到咁勁的話)。

leafun 發表於 17-11-16 10:29
回覆 little_yolky 的帖子

九龍城區實在太大好選擇,BAND 1我未必會揀衣車﹑九真或培道。BAND 2要偷雞,仔 ...
如果揀成績+活潑, 當然係丘中了。其實培道都好活潑的, 不過好多女仔唔鐘意女校。

回覆樓主:

邊間叫衣車??

回覆 kimberlybaby 的帖子

聖家

leafun 發表於 17-11-16 17:14
回覆 kimberlybaby 的帖子

聖家

想考e間

tsingyichuyan 發表於 17-11-30 16:36
中學有老師話培道成績下跌中, 校風好似麻麻咁, 所以都唔多人鐘意啦.
你叫佢撞頭埋牆把啦, 人哋成績一直好穩定, 2016成績仲激升, 2017似乎又回落正常水平而已。而且校風好好, 樸素得嚟活潑, 只要唔介意讀女校好多人鐘意的, 尤其係B2至愛。

Eat_Sleep_Play    發表於 17-12-3 15:43

tsingyichuyan 發表於 17-11-30 16:57
真嗎? 可能有唔同覺度睇....
如果對方真係中學老師, 我會覺得好奇怪, 用任何角度睇, 培道都無成績下滑既趨勢, 校風亦是有口皆碑。當然, 如果同學係B1A或B1B, 我都唔會suggest佢揀, 但同成績下滑完全拉唔上任何關係。B1邊緣人同B2生, 係十分合適既選擇。

回覆樓主

培中今年入大學率係48%,同去年比今年真係回落好多。

kwankwanchun 發表於 17-12-1 16:44

想問問,可以响邊樹找到"培道入U%"是48%.thx.thx.

kwankwanchun 發表於 17-12-1 16:44
去年2016係突變, 正常係呢個數字的, 你睇返自DSE以嚟, 除咗第一年3322係59.X%以外, 之後年年都係6X%, 無太大變動。所以, 唔可以話成績下跌緊, 只可以話回覆正常而已。

YmOra 發表於 17-12-1 18:07
想問問,可以响邊樹找到"培道入U%"是48%.thx.thx.

升中選校本書

kwankwanchun 發表於 17-12-2 12:59
升中選校本書

明白.thx.thx.

kwankwanchun 發表於 17-12-2 12:59
升中選校本書
呢本選校書可以放去垃圾桶了.........

根據培道中學發佈既校務報告, 至少過去3年, 都沒有出現過呢個數字

畢業年度

3322率

本地學士課程比例

學士課程比例 (本地+海外)

主科5+率平均

主科4+率平均

2014-2015

64.46% (33222)

<=45%

45.00%

36.50%

2015-2016

* 80.3% (33222)

47.37%

58.55%

15.00%

46.50%

2016-2017

<=55%

55.00%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

培道自行知唔知係咪all in?

mybryan 發表於 17-11-11 16:06
點解咁少培小生入培中?一七年只有8個

好明顯成績好既會跳船
‹ 上一主題|下一主題