用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培道中學
go

培道中學   [複製鏈接]

點解咁少培小生入培中?一七年只有8個
   7    0    0    0

回覆樓主

好明顯培中都想收好成績學生

培道中學是不是band2中學?

回覆 Arabellahk 的帖子

校長有心谷banding,應該已谷番上b1尾,但呢幾年都有b2女執雞雞入到,我身邊已有三個,眼見都辛苦,一個中一已要repeat

mybryan 發表於 17-11-11 16:06

咁啱只得這年少人嗎?!有無多兩三年的數據嗎?thx.thx.

Bubu0526 發表於 17-11-12 13:45

校長有心谷banding,應該已谷番上b1尾,但呢幾年都有b2女執雞雞入到,我身邊已有三 ...
同B1仲有一段距離
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mybryan 發表於 17-11-11 16:06
你是不是培小的?年年都咁上下的。

kwankwanchun 發表於 17-11-11 18:56
好明顯培中都想收好成績學生
無關係, 佢想收好成績, 就只有自行收, 培小係聯繫, B2女仔想入佢一定要收, 數據反映唔係咁多B2女報聯繫位而已。

Bubu0526 發表於 17-11-12 13:45

校長有心谷banding,應該已谷番上b1尾,但呢幾年都有b2女執雞雞入到,我身邊已有三 ...
這是不可能的, 培中仲有中文班, 小朋友勤力唔可能去到留班既地步。B2生入讀應該無問題, 係B2尾如果底唔好, 就要努力D。

hkpapa852 發表於 17-11-13 09:32
同B1仲有一段距離
剛去完家長會, 我實在好懷疑校長話學校係B1C。佢同家長講, 大部份收既係B1, 有小量B2生, 這點我非常懷疑。而且, 如果學校大部份收B1生而DSE成績咁, 校長真係要撞頭埋牆至得。我相信, 大抽奬抽入既B1生, 都係唔好彩乙三學校叫填B2既同學, 或是邊緣人, 保守乙二乙三填佢入咗果批。如果佢响北區, 我會相信, 但响九龍城區, 正常唔會咁多B1同學揀佢, 你諗下, 連自己聯繫小朋友都唔揀佢就知。

我女今年中六, 我無記錯當年曾校長講過聯絡位唔多, 真係10個8個, 我女果年都係得8個, 可能培小係男女校, 剩底叻果D又唔會揀培中, 所以最後都唔會有太多人揀

回覆 little_yolky 的帖子

坦白講, 自行有B1尾嘅人揀佢真係唔出奇, 我女當年都係沙田B1尾揀佢 , 但係入到去讀都唔容易 ,真係好睇你本身咩區嘅人入去讀, 我女當年有D同學係油尖旺區九龍城區, 班同學都好叻

2隻臭豬 發表於 17-11-13 13:13
我女今年中六, 我無記錯當年曾校長講過聯絡位唔多, 真係10個8個, 我女果年都係得8個, 可能培小係男女校, 剩 ...

聯繫位係中學學額乙部既25%, 有乜理由得10個8個? 起碼都有20個。聯繫位年年都用唔晒, 因為前幾年學童少, 係今年小五開始一級有100人。

2隻臭豬 發表於 17-11-13 13:22

坦白講, 自行有B1尾嘅人揀佢真係唔出奇, 我女當年都係沙田B1尾揀佢 , 但係入到 ...
沙田區看似好好景, 其實B1尾都無乜好揀, 油尖晒女仔更甚, 女仔位唔多, 男仔就好景, 不過, 都難為你長途跋涉由沙田返學。終於有得B1, 响九龍城區都會先考慮英中, 培道雖然有英文班, 但去到高中變返晒中文教學, 英文真係蝕D, DSE英文成績亦反映到。你睇培中中文成績咁好, 英文成績合格率好高, 但去到4+或5+個百份比就跌晒。所以九龍城區B1同學仔會有考慮。

外區都只可以爭自行果3X-40個位, 所以學校一定會儘量揀B1同學仔, 我相信佢同九真情況好接近。

little_yolky 發表於 17-11-13 12:52
剛去完家長會, 我實在好懷疑校長話學校係B1C。佢同家長講, 大部份收既係B1, 有小量B2生, 這點我非常懷疑。 ...
大家標準唔同啫.... 反正學校Banding, 從來無標準
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-13 13:50
大家標準唔同啫.... 反正學校Banding, 從來無標準
但校長話收既大部份係B1同學仔, 只有小部份B2, 咁就有標準掛。

little_yolky 發表於 17-11-13 13:54
但校長話收既大部份係B1同學仔, 只有小部份B2, 咁就有標準掛。
咁佢似乎係以Input計......

咁SJC, LS都有唔少B2學生, 應該都只係B1C

hkpapa852 發表於 17-11-13 13:57
咁佢似乎係以Input計......

咁SJC, LS都有唔少B2學生, 應該都只係B1C
我係懷疑點解有咁多B1生input, 而又如果有咁多B1生input, 點解個output會咁? 如果係事實, 高層應該要檢討個教學質素。但相反, 如果input以B2為主, output現在既成績, 就要開香檳慶祝兼加人工。

我諗佢講嘅B1 , 可能係自行B1 , 仲要係B1尾

little_yolky 發表於 17-11-13 14:04
我係懷疑點解有咁多B1生input, 而又如果有咁多B1生input, 點解個output會咁? 如果係事實, 高層應該要檢討個 ...
我都認為無乜可能係S1收大部份B1學生.....

九真較受歡迎, 但近年收生都可能只有一半左右B1學生......
‹ 上一主題|下一主題