用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 預繳學費的上門私補
樓主: 3s4w
go

預繳學費的上門私補 [複製鏈接]

greentea000 發表於 17-11-14 14:16
佢叫咩名都唔知你都敢俾佢入屋?
咁肯定無睇過証書

屋企有爸爸在驚佢咩呢?我坐在隔離聽住教,啱唔啱心裏有數。
如果唔係要預繳學費的話應該會一路補落去

3s4w 發表於 17-11-10 20:10
請問有預繳學費的私補家長,老師是上門教授的,要求月尾預付下月全月學費,每月都3千學費,通常家長可做什 ...

以前我有個上門老師補開是月尾上完比錢,但後來她開了間細補習社,佢話要跟補助社改月頭預付(但她仍然是上門來補),後來她說因為身體唔好,太辛苦,所以星期日要休息,唔可以再來補,她問我account no話退錢比我,但兩個星期都冇退,我打比佢,冇聽,whatsapp佢,唔覆,最後還block咗我,我最後走上去補習社,佢話:「我未比呀?」這樣我才收回,以後我一定唔會預付私人補習

miaochan 發表於 17-11-14 14:50
屋企有爸爸在驚佢咩呢?我坐在隔離聽住教,啱唔啱心裏有數。
如果唔係要預繳學費的話應該會一路補落去:lam ...
其實佢無得唔俾你知喎, 因為你有責任上班前查佢身份證, 證實佢係香港永久居民, 可以在港工作, 唔係俾入境處捉到你都有責任架。

我D補習老師係月頭收該月的学費cash,我又不覺有問題

回覆 greentea000 的帖子

好多家長到依家都叫左我個假名 Ruby,唔知我真名,甚至連見面都冇(果 d 當然有裝 cam)。暫時都係得一個家長係有睇過張證書。

回覆樓主:

其實作為補習老師的你們,家長雖有權查你的的身份証丶証書各樣各樣,一入門口就查你,否則不會給你工作的機會,之後這份工即使一路做落去會唔會心裏不太舒服呢?

ar_mak 發表於 17-11-16 21:23
見你講到咁大權力去查人身分證,搭單一問:
1。 如果家中有裝鏡頭,可以定唔可以影住老師補習既情況?需 ...
1. 要講俾老師聽, 在情在理都要2. 可以索償, 尤其係俾狗咬親
3. 唔需要, 因為老師係自僱人士

要睇身份證, 因為你要證實佢有資格在港工作, 如果唔係, 就係請黑工, 犯法架。

miaochan 發表於 17-11-17 12:17
其實作為補習老師的你們,家長雖有權查你的的身份証丶証書各樣各樣,一入門口就查你,否則不會給你工作的機 ...

補習老師係睇証書食飯,咩資格收咩價錢,大家心安理得。換個事情,去見工,公司有可能唔睇証書嗎,俾公司睇左証書個心一路會唔舒服嗎?

或者係我既學生家長大部份係做生意/專業人士,我被要求慣左,家長唔睇我反而奇怪,驚佢唔係想揾補習/想壓價。同樣,我要知道家長姓名/做咩公司,保障自己,家長唔肯講我係唔做佢生意。

試過一個家長唔肯透露自己資料,折衷方法我唔上門,改係麥當勞補習。公衆地方,安全有保障,每次補完收錢。

ar_mak 發表於 17-11-16 21:23
見你講到咁大權力去查人身分證,搭單一問:
1。 如果家中有裝鏡頭,可以定唔可以影住老師補習既情況?需 ...

1我有遇到過,個家長自己開公司,平時得菲傭帶個仔,佢就遙控監察,屋企無死角好幾個鏡頭。佢想遠鏡一個近鏡又一個影住我補習情況,因為我太細個唔識咁多法律野,仲叫公司個律師同我解釋,強調我可以拒絕。我最終同意遠鏡,等佢放心,拒絕近鏡,保障自己知識產權。

3s4w 發表於 17-11-10 20:10
請問有預繳學費的私補家長,老師是上門教授的,要求月尾預付下月全月學費,每月都3千學費,通常家長可做什 ...

叫個老師寫返張正式收據

greentea000 發表於 17-11-17 17:11
1我有遇到過,個家長自己開公司,平時得菲傭帶個仔,佢就遙控監察,屋企無死角好幾個鏡頭。佢想遠鏡一個近 ...

補習過程也是知識產權?

ar_mak 發表於 17-11-18 09:44
1。 GREENTEA講左一個情況,係影你近鏡。其實客人係有好多五花八門,奇奇怪怪既要求,而基本上, ...

1. 我都覺得鏡頭只應作為即時監控, 不可作其他任何用途, 並不會保留, 如作其他用途, 就算放上網share, 都必須徵得老師同意。

2. 我都有聽過話要老師接埋放學, 食飯就第一次聽。不過老師覺得OK又有飯食都好, 最緊要事先講明, 大家同意。不過一星期連績五日, 每日四小時, 已過法例規定既18個鐘以下, 最好check清楚係咪可以屬自僱, 否則, 家長要幫老師買埋勞保喎。

3. 自僱人士既強積金唔關家長事, 唔係家長供, 所以點解要睇文件? 我哋公司請freelancer, 都唔雖要理佢哋既強積金。

回覆樓主:

我個沒有特別要求,月頭支付,互相信任,應該這是正常吧!

岩岩開始就逐堂比,熟落左,覺得個老師可信啦,可諗諗預支。

回覆樓主:

冇,佢追我就昜,我追佢就難了, 預繳咗佢吾肯黎補揾吾到佢的,我係上完月尾出票比老師的

世上得佢-个老師?我女已升大学,从未用过-个要預缴既上门補习~每次上完堂就即现金交果堂学费。大家禁上堂上到你唔信我我唔信你禁辛苦又何必?

小孩子學樂器,補習等,全部都月頭付該月費用,全是老師上門的

我遇過D上門老師,真係老師,唔係哥哥姐姐個D,老師扭親脚/急性做手術,全數未補D堂費現金比返我先,佢完全康復,才繼續
‹ 上一主題|下一主題