用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 預繳學費的上門私補
go

預繳學費的上門私補

請問有預繳學費的私補家長,老師是上門教授的,要求月尾預付下月全月學費,每月都3千學費,通常家長可做什麼來保障自己? 萬一老師走堂,不知家長能如何追討?

回覆樓主:

老師講明要收cash !
我還未開始補,因為覺得好冇保障,所以要問下意見。問朋友,佢覺得私補都係咁收費,冇問題。

回覆樓主:

我沒有聽說過上門補習預付是慣例,我是每星期付一次,也可以每次補完付錢,更可以銀行轉賬。

如果這個老師你很滿意,可以協商每次補完付錢,對大家都方便。

book 枱食飯,預約家電維修都唔洗先比,雖然我明老師都可能只是保護自己,有些家長cancel 又唔早講,但亦有fd個補習老師成日放飛機,又或者佢有日當黑比車撞死咁點算,所以應agree to 保護雙方利益

回覆樓主:

我兩個補習老師都係上完堂後收錢, 上唔到課唔一定個學生, 有時老師都唔得閒, 不是負責任的人都會預早講定, 病了亦會盡早通知, 大家都滿意安排, 咁耐都無問題。

ar_mak 發表於 17-11-11 12:32
其實再研究落去,就要引用埋超賣案例去解釋呢種經營手法,但我地始終只係講緊一宗單對單既補習個案,唔太有 ...
just examples off my head, not the best.
無需太復雜,公平就得,極其量我最多比下一堂,唔會比一個月,最好就如另網友提議,用支票作按金

ar_mak 發表於 17-11-11 12:36
補充:其實都係睇下邊個口大。如果係名師,反而家長會主動比定錢,因為驚佢唔得閒教。 ...
同意

3s4w 發表於 17-11-10 20:10
請問有預繳學費的私補家長,老師是上門教授的,要求月尾預付下月全月學費,每月都3千學費,通常家長可做什 ...

請老師, 信他才會聘用, 第一個月當試用期, 預繳兩星期, 保障雙方。

睇樓主個post,第一個反應係無補障。

不過想清楚,我女的鋼琴老師教咗我女幾年,其實最近約一年開始,都係預先比學費。主因係細路女搬出來住,同埋佢一向好有交帶,絕少放飛機呢樣果樣,所以又覺得ok。

我補習的,除了一個家長上完四堂比一次(因為佢經常臨時加半個鐘,好難半個鐘俾)、一個堂堂俾,其他全部都預繳一個月錢的,睇完呢個post先知而家咁多家長怕無保障
我仔女學樂器,私人的,都是月頭俾本月應交學費

回覆樓主:

由於美容院,健身中心,補習社都試過突然倒閉,客人預繳的費用都攞唔返,那麼個人的感覺更加沒保障

大家傾掂數就冇問題。

我都有家長預先畀定幾堂,不過多數都堂堂清,因為好多時候加鐘減鐘,全數預繳的話,咁多學生我會唔記得。 如果唔早幾個小時通知上唔到堂,要畀返交通費。預繳唔係為走堂,驚你突然唔要佢補/課堂調來調去最後取消唔上,收入會邊得冇保障。如果個導師係中介公司,未開始補,中介會收頭兩星期學費(通常都 2000-3500),如果你唔要佢補,佢要賠償返畀中介。有 d 導師有機會係搬出黎住,租金月尾要交,等家長交學費。

用人不疑,疑人勿用。你真係咁驚嘅,畀頭兩星期學費,之後再畀埋餘下兩星期。如果覺得佢 OK,咪照佢意思,畀全數。我之前補 Eng Lit 都有個老師係只收 cash,唔收支票。原因係支票麻煩。

回覆樓主

有次在這(emoji)請咗個老師,上到嚟屋企第一堂走時說要預邀學費10堂(現金)。老師上門的,如果要走我數,我係無得追。後來我比咗一個月預繳。
到第二個月我比支票佢,問佢攞全名劃線,佢都唔肯講,點解咁神袐呢?第三個月唔敢請佢來了。

3s4w 發表於 17-11-10 20:10
請問有預繳學費的私補家長,老師是上門教授的,要求月尾預付下月全月學費,每月都3千學費,通常家長可做什 ...
我都覺得你要表達你既不安, 佢要保障自己, 你同佢講你都要保障, 你俾cash, 佢話你無俾點算? 起碼攞銀行號碼過數好D, 有根有據。

miaochan 發表於 17-11-11 22:17
有次在這(emoji)請咗個老師,上到嚟屋企第一堂走時說要預邀學費10堂(現金)。老師上門的,如果要走我數, ...

佢叫咩名都唔知你都敢俾佢入屋?
咁肯定無睇過証書