用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青及荃灣區band2尾中學
樓主: wongty912
go

葵青及荃灣區band2尾中學  

回覆 oiyau2005 的帖子

但我係b2b. 荃灣聖芳濟又如何呢?唔好意思,臨急抱佛腳,捉住你來問。

miclui 發表於 17-12-23 20:49
回覆 oiyau2005 的帖子

但我係b2b. 荃灣聖芳濟又如何呢?唔好意思,臨急抱佛腳,捉住你來問。 ...

男仔可考慮呀,聖都係b2b

lovenicolebaby 發表於 17-12-22 22:31
想問除左李賢堯,石天同迦密愛禮信係2C,今年仲有邊間學校係2C ?

燕京在2016年已是band2C了而且進步中, 教学課本也是band2課程, 你可找有本教育出版社出中学banding內有中学banding排列。
不過其實band2又好band3又好, 只要校風好啱自己子女讀就好了, 唔好看輕方間所謂band3中学, 因上到中学跟本同小学是兩回事, 如果band2至band3課程好大差距的話可必考DSE同ㄧ份卷呢? 因到高中基本学既課程差不多都要用番英文多。
其實成績分Band1,2,3只是按学生能力去分...假如入到band3係米唔诜讀, 找間校風好的中学是最重要。

回覆樓主:

可看以下資料參考