用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 21m唔講講單字 我下一步應該點做?
go

21m唔講講單字 我下一步應該點做?

早2個月翻過一次健康院 姑娘好hea 根本無心接見 又話等2歲先再睇下點
到依家幾個月 我仔都講bb話 以前會識揮手 已經好耐無做 只會發ba,da,de音 但無意識咁叫 靜係會手指 拖我過去示意要做咩 脾氣大 好少事就大喊 訓地(收玩具換新玩具玩,食完茶點,叫佢坐低)

協康會評估要5800 請問有無平d既評估介紹?兒科醫生會平d嗎?做完可以去咩機構上堂?收費平的可介紹嗎?

求指教(emoji)(emoji)(emoji)完全唔識

kate0403 發表於 17-11-10 14:17
早2個月翻過一次健康院 姑娘好hea 根本無心接見 又話等2歲先再睇下點
到依家幾個月 我仔都講bb話 以前會識 ...

我唔識。幫推。

回覆樓主:

你想做智力定語言評估?

回覆樓主

我仔都有同樣問題 語言好少
請問你仔識唔識指身體部位?

我個仔之前都係咁, 不過2歲後會唔同, 慢慢愈來愈多野講,
見到每樣野都可以同佢講係咩, 佢地會記得之前慢慢講返出黎

協康我都排緊, 淨係做評估好似980左右

回覆樓主:

如果只做語言評估,幾百蚊咋喎,我搵上門做發音評估都係500內,你協康嗰d係咪全面評估先咁貴?

taviatsui 發表於 18-1-3 21:12
如果只做語言評估,幾百蚊咋喎,我搵上門做發音評估都係500內,你協康嗰d係咪全面評估先咁貴?
...
一般機構自費語言評估980算差不多上門的話 家長自己要留意治療師是否已畢業, 有香港語言治療師協會會員身分
聽聞有D係研究所學生扮畢業架, 如果用上門 要佢出示畢業證書/ 協會會員證明啦

上門500 評估 呢個價錢其實唔多合理

Kids at the end of 1 year old can go for nursery school interview, and expect the kids can understand basic instructions, tell the colors, and perform body movement. And by the age 2, the kids can formally enter into the nursery school.

So, it is quite behind if the kid cannot say any simple words at 21m.

kate0403 發表於 17-11-10 14:17
到依家幾個月 我仔都講bb話 以前會識 ...

有冇試過叫家庭醫生寫信轉介去政府CAC做評估?

回覆樓主:

另外,雖然話有啲小朋友大大下講嘢自然冇問題,但盡早發現問題所在,及早解決才是最好的做法,家長亦更放心。

回覆樓主:

樓主,評估咗未呀?