用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日見宣道勁想投訴個老師
go

今日見宣道勁想投訴個老師   [複製鏈接]

今日group in, 4個小朋友u型枱座,個老師只係見到正前面兩個小朋友做咩,雙眼發曬光,相反我個座旁邊完全唔理佢,老師問問題佢舉手又唔理,望一眼又對住番個兩個,就算答咗問題都無望過黎,連最基本既尊重都唔會既老師,真係超火,唔覺佢有愛心;最後攞玩具,我個舉咗三次手老師都唔理佢,佢就自己攞老師先見到就問佢攞野要講咩?我個答謝謝,點知個老師可以一邊講一邊望番佢最愛個兩個,跟住聽唔到我個講,寧番個頭過黎時話佢無講,重話要講多謝架,我即時答佢,佢已經講咗不過你無理佢其實我個半路已經覺得老師勁唔尊重起身泊椅想走,我叫佢留多陣先座番底,真係無諗過呢間學校係咁!
   2    0    0    0

回覆樓主:

我同你好似!!!我小朋友又係坐側邊,另外嗰邊有兩個細b,唔係幾合作,又唔出聲。我覺得個老師好似好想show到自己好有愛心咁,全程淨係掛住引導嗰兩個細b答問題!!我小朋友勁快做好啲指令,但個老師都無乜點望佢,又叫小朋友如果想玩就舉手,我小朋友好快舉左手,個老師又係無望到!!!我真係愈in愈燥!!覺得好似有啲唔尊重我小朋友咁。我小朋友做完一個task就坐喺度等等等,等個老師引導完嗰兩個小朋友先黎理下佢,愈等愈唔耐煩,係咁擰轉頭同我講野....我真係嬲左成日!!!!一個老師根本就handle唔到4個小朋友同時做指令!!!完全唔明呢間學校點解會咁in法!!!

Lingfung813    發表於 17-11-9 22:19

回覆樓主

我in咗咁多間,呢間的確令我著火!我個仔坐側邊,做頭2個tasks有擰轉頭話我聽老師叫佢做咩,做完又話我知,我示意叻。之後老師問到佢問題,每次佢用長句子答,但有d慢,見老師已經唔想聽,仲未講完,就話’得啦’。再之後直情唔望!係唔望!如果面試途中,發現小朋友係唔適合,都請比d禮貎同尊重。見識完一間所謂happy同教會學校,多謝。

睇嚟我今日選擇唔去in係正確嘅

其實幾年前哥哥in宣幼已經係咁,我記得哥哥幫隔離小朋友拉好張椅,之後老師全程無望哥哥了(他也是8月細B)

最後哥哥入了名幼

回覆樓主

我今日都in到好唔爽,覺得她們一對四又顧唔到,四頭顧唔定個感覺!

見到website嗰閱書龍虎榜已好反感, 為乜要將學生比較

回覆樓主:

課宣內只有一位老師mark分?

多謝各位我重以為得我咁燥,完全同意你handle唔到1對4就唔好咁in,一啲尊重都無,重要得一個mark分!我昨日係2樓左手邊間房最右手邊張枱,我朋友左手邊間房好似好啲

豬嘜仔 發表於 17-11-10 06:56
課宣內只有一位老師mark分?

係一位老師mark分,一張長枱,老師坐中間,4個小朋友圍住老師,中間坐兩個,另外兩個每人坐一邊。所以基本上如果老師淨係顧住佢左手邊嘅小朋友,右手邊嗰個小朋友佢係根本望唔到,我個情況就係咁!但佢一個課室有成4組人,即係16個小朋友加4個老師,所以環境好嘈!其實呢間學校係咪因為資源唔夠,所以要咁in法,迫埋啲小朋友一齊...真心唔明!

回覆樓主

我個女都係坐側邊,老師都無乜點望我女。
另外等既時,見到個老師岩岩in完上一組,塊面黑到爆,秒嘴秒舌咁........佢唔係見唔到前面成班家長係度呀?

回覆樓主

同意,我女又係坐側邊,成日聽唔到佢答乜。

MissMissMiss 發表於 17-11-10 08:41
係一位老師mark分,一張長枱,老師坐中間,4個小朋友圍住老師,中間坐兩個,另外兩個每人坐一邊。所以基本 ...

仲有勁嘈囉,搞到我女都有時聽唔到老師問咪又冇咁專心

回覆樓主:

我都覺得佢哋安排都唔好,因為我個仔又係坐側邊,好似被忽略了.

回覆樓主:

真係勁無奈.

回覆樓主

完全一樣遭遇!坐側邊被忽略!環境好嘈!仲幾次有行政人員過來騷擾個面試!好唔公平

回覆樓主

睇嚟坐側邊家長同小朋友註定係行衰運,無論表現點好都留意唔到

YJ522 發表於 17-11-10 10:33
完全一樣遭遇!坐側邊被忽略!環境好嘈!仲幾次有行政人員過來騷擾個面試!好唔公平
...

宣道好似安排得唔好
如此安排,平時上堂咪仲嘈

我個人鍾意宣幼group interview模式,因入校比例肯定小過四份一機會,個面試就係一個stand out 機會,反而1on1出位重難!適應嘈雜環境同吸引老師注意,其實也是考驗的一部分!(純屬個人意見,nothing personal)

Forgetmenot999 發表於 17-11-10 10:53
睇嚟坐側邊家長同小朋友註定係行衰運,無論表現點好都留意唔到

Yes 做時個老師唔望,到望時小朋友已經做完,好無奈,小朋友唔會做到等你望先放低手囉,所以只係冇運囉
‹ 上一主題|下一主題