用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Bromsgrove School 意見
go

Bromsgrove School 意見 [複製鏈接]

小囡今天收到 sixth form offer, 唔知好唔好,請問大家對呢間學校有冇認識,可提供一下意見嗎?謝謝
   3    0    0    0

elvisgloria 發表於 17-11-9 18:59
小囡今天收到 sixth form offer, 唔知好唔好,請問大家對呢間學校有冇認識,可提供一下意見嗎?謝謝
...

我女都今日收到 offer, 想聽下有 小朋友喺度讀緊嘅家長意見? 聽聞好多 b6? 但好多 agent 都讚呢間學校[/

.....

我女都收到offer有無家長可以提供意見?我都想知

bbqueen 發表於 17-11-9 19:16
我女都今日收到 offer, 想聽下有 小朋友喺度讀緊嘅家長意見? 聽聞好多 b6? 但好多 agent 都讚呢間學校:qu ...

我們覺得是一間很溫暖的學校,不鼓吹競爭,但是著力一定的discipline; 學校老師很有心,學生有40多個國藉,程度有一定水準,校舍很大,因為sixth Form 收很多學生,有香港學生、有國內學生,有歐洲非洲學生,在樸素的小鎮內,有很多教堂,大仔在讀lower sixth ,讚成細仔入讀,我們父母很想,但是細仔很拗頸⋯⋯今天亦收到Offer,  很感恩

兩個朋友有子女讀過,一個回來Hku讀醫,一個在英國U, 另一個朋友個兒子回來讀中大法律,Upper sixth form 很照顧新生⋯,

入學考試深唔深

jj100c 發表於 17-11-9 22:31
入學考試深唔深

考咗一日,阿囡話 chemistry 考的內容未學過

回覆 kykyma2000 的帖子

kykyma2000謝謝妳回覆間學校咁好,咁我放心了!

佑心 發表於 17-11-9 22:55
回覆 kykyma2000 的帖子

kykyma2000謝謝妳回覆間學校咁好,咁我放心了!

Congrats

kykyma2000 發表於 17-11-9 23:06
Congrats

英材思教——香港家長至愛 - https://goo.gl/wfeMPr

elvisgloria 發表於 17-11-9 22:47
考咗一日,阿囡話 chemistry 考的內容未學過

你小朋友 考幾年級?

sixth form 都只係考英數, 一個上晝就 搞掂

bbqueen 發表於 17-11-10 00:34
你小朋友 考幾年級?

sixth form 都只係考英數, 一個上晝就 搞掂

混淆左其他學校添,對,只考英數

回覆樓主:

朋友仔中一去讀, 因壓力太大,影響唔想返學,朋友話學校管理好似有問題,有事響聲但沒有人理會,最後要接回香港,轉返國際學校,但 後遺症都未好返,要繼續睇心理醫生。

但此為個別事件,或是真是有問題,就不知啦!

DOUGLASMAMA 發表於 17-11-11 22:58
朋友仔中一去讀, 因壓力太大,影響唔想返學,朋友話學校管理好似有問題,有事響聲但沒有人理會,最後要接 ...

謝謝資訊。請問是工課壓力?或是其他?

DOUGLASMAMA 發表於 17-11-11 22:58
朋友仔中一去讀, 因壓力太大,影響唔想返學,朋友話學校管理好似有問題,有事響聲但沒有人理會,最後要接 ...

你朋友有冇講, 學校係咪真係好多大陸人? 老師好唔好?

elvisgloria 發表於 17-11-12 09:24
謝謝資訊。請問是工課壓力?或是其他?

佢是個失敗個案,唔夠問得太多太深入
DouglasMaMa :lol

這個學校, 你要好融入才行

間學校大, 學生多

ALEVEL ,IB 都有得讀

學校對選科執得好緊 , 不會俾你太自由去選科

學生多外國人, 但這些外國人, 不是本土英國的

如西班牙, 東歐 咁 大陸, 新加坡,馬拉,

, 因為位多, 所以OFFER 出得快

學校似等錢洗, 好快出OFFER ,. 好快決定收不收你

出OFFER , 不代表容易俾你過關, 有一定難度(不算好難)

hehehaha2017 發表於 17-11-12 21:45
這個學校, 你要好融入才行

間學校大, 學生多

請問「出OFFER , 不代表容易俾你過關, 有一定難度(不算好難)」是指什麼?是否如成績追不上會被要求轉校?

學校, 出結果快

很快決定俾不俾你讀SIXTH FORM

最早, , 一星期內, 多數已有決定

香港名校BAND 1B 考中間 , 我見都REJECT (AA  安排)

所以學校唔會亂揀人

入到YEAR 12  

好少會過唔到關, 我見好多人成績不差

SCIENCE差的話, 會叫你讀BUSINESS /ECON

總之踢你走, I/GCSE 成績, 要你A  那科, 才俾你選

你B 都嘈你, 不輕易俾你讀

如你IGCSE CHEM B 左, 佢有權唔俾你讀AL CHEM

學校多數亦不會俾你讀  

所以問清楚, 超清楚自己本身咩底, 想讀咩

請問學校出 offer 係通知可以考他們的校內試?或是已經正式收到入學信?{請問你們的子女有沒有考學校的試卷?
‹ 上一主題|下一主題