用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS VS SJC(HK) 如何選擇
樓主: ballmui
go

DBS VS SJC(HK) 如何選擇  

Soundervolt 發表於 17-11-10 20:11
我都認為鄭校長比前任好好多,起碼揸緊番G7收生成績比重比以高返唔少。

BTW,據陳sir喺另一帖講呢單八位 ...
唔通......係大美人個仔?

其實家長最緊要明白香港哋間間學校都有有心教書嘅老師,同時間間又有hea教嘅老師,唔係就唔會補習社遍地開花,上到中學讀書自律和自學相信好緊要。

Ktfk    發表於 17-11-11 08:03

artroboy 發表於 17-11-10 15:28
有,好似KC, QC咁,低調d

Um.. QC 係低調,而 KC 同呢道提及的幾間完全不同一個級數。

回覆樓主:

樓主可講下自已個仔喜歡咩,强D咩,大家可俾更有用的意見。

Soundervolt 發表於 17-11-10 17:21
據陳Sir講係八位數字,嗰位家長向DBS建議用家族基金嘅八位數字捐款俾學校,咁啱捐款人嗰仔又想讀DBS,學校 ...

捐款八位數字俾學校,又有幾特別,我仔女讀官津,都捐咗一半啦!(四位數字)當然係入學之後!

Eat_Sleep_Play 發表於 17-11-10 22:08
唔通......係大美人個仔?

八位數字捐款同埋捐款人嘅子姪又咁啱喺幾千人之中考到DBSPD呢件事我都係從陳sir口中得知,既然大家咁有興趣,而陳sir又喺呢個帖出現,不如等佢親自解答大家整件事嘅來龍去脈。

Eat_Sleep_Play    發表於 17-11-11 14:11

Soundervolt 發表於 17-11-10 17:21
據陳Sir講係八位數字,嗰位家長向DBS建議用家族基金嘅八位數字捐款俾學校,咁啱捐款人嗰仔又想讀DBS,學校 ...

你刻意左少少,少鹽少醋

事實上,個小朋友都好精靈醒目!佢考及六合彩貴校都好大機會!

我只是表達在EK說的銀碼是太小兒科了。

Soundervolt    發表於 17-11-11 10:04
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

IYY 發表於 17-11-10 18:44
回覆 王家爸爸 的帖子

唔係LS 堅d 咩??
個人覺得,如果以升中計,三間(LSC,DBS,SJC)差別唔大,都係運動(例如游水)、讀書(DSE成績雖然每年各有升降,但係唔係差好遠)、氣氛(都係比較自由)、關係(都係比較講兄弟情)等每方面都類似。

ANChan59 發表於 17-11-10 20:47
這兩三年就唔知,以徃外來的G10學生,成績只是中間或中下,而且人數不多。要中英文到 syllabus A,人數點 ...
的確唔多合適人選,雖然人數好少,但係學校投放喺IB既資源多,所以其實好吸引。如果我自己讀緊其他名校,我一定試下,雖然未必得,但係反正試下無壞。可惜我小朋友唔係咁諗。

Soundervolt 發表於 17-11-10 20:11

我都認為鄭校長比前任好好多,起碼揸緊番G7收生成績比 ...

你又亂估了,上任校長时候的舊事。同期亦有舊生捐款九位數字,兩個兒子都是在讀小學,我又不會好似你講到咁處心積累及陰謀論!

不過你估得啱,當時好多基建,宿舍,室內泳池,lB大樓,auditorium。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-11-11 10:03
你刻意左少少,少鹽少醋

阿仔讀嗰間係津校,富貴人家又點會鐘意讀津校呢?如果有人捐八位數字俾阿仔學校我又唔驅呀,起碼幫補下冷氣費唔使加咁多,益下大家都好吖!

Eat_Sleep_Play 發表於 17-11-10 22:07
這令我想起早前有單捐50萬比DGS果單新聞

一睇就知是流嘢!

Eat_Sleep_Play    發表於 17-11-11 14:14

ANChan59 發表於 17-11-11 10:11
你又亂估了,上任校長时候的舊事。同期亦有舊生捐款九位數字,兩個兒子都是在讀小學,我又不會好似你講到 ...

嘩!仲九位數字兩位添,咁我收返話鄭校長比上一任好嘅言論。果然係神校,所以唔好以為好似幾年前有位家長咁,想用三隻勞力仕就搞得掂。

王家爸爸 發表於 17-11-11 10:10
的確唔多合適人選,雖然人數好少,但係學校投放喺IB既資源多,所以其實好吸引。如果我自己讀緊其他名校,我 ...

補充一點,挿班 IBDP ,不一定來自名校,是地區學校的 top boy ,全級頭五名!可以考慮一下,份卷都幾有挑戰性。

我感覺名校的會選 LPC  中文差自然選 lS LPC 唔俾讀咗咁多年中文的本地學生考 syllabus B!

Band5 發表於 17-11-11 09:43
捐款八位數字俾學校,又有幾特別,我仔女讀官津,都捐咗一半啦!(四位數字)當然係入學之後!
...
Walkathon、宗教活動等既時候,每次捐一千?

Soundervolt 發表於 17-11-11 10:18

嘩!仲九位數字兩位添,咁我收返話鄭校長比上一任好嘅 ...

死囉,你又搞錯

兩個小朋友當時(約八年前),已經讀到高小,小四小五,學校有需要,舊生有能力及有心,就算小朋友在lS都會捐,不應混為一談!

我對你的閱讀理解能力打折扣,聆聽可能都有問題?咁你講貴校的資訊,我又要乘上 coefficient of exaggeration !

王家爸爸 發表於 17-11-11 10:26
Walkathon、宗教活動等既時候,每次捐一千?

每次一二百,加埋過千。

ANChan59 發表於 17-11-11 10:22
補充一點,挿班 IBDP ,不一定來自名校,是地區學校的 top boy ,全級頭五名!可以考慮一下,份卷都幾有挑 ...
又啱,係唔係傳統名校,都值得一試。但係,我估傳統名男校都比較自由,啲學生轉數快啲,所以可能更適合。反而地區名校成績比較好,可能比較適合插DSE高中班。

ANChan59 發表於 17-11-11 10:27

死囉,你又搞錯 。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3535054&extra=&highlight=%E5%96%87%E6%B2%99&page=8

八位數字case嘅先後次序你寫得清清楚楚,並無exaggeration。而九位數字單case您又冇先後次序或來龍去脈,所以並非在下閲讀理解有問題,先搞清楚會唔會係閣下詞不達意,書寫能力問題?阿仔學校十分普通,冇乜神蹟,乘極coefficient of exaggeration都唔會神得出樣。

其實大家閒話家常,又何必咁斟酌啲細節!