用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS VS SJC(HK) 如何選擇
樓主: ballmui
go

DBS VS SJC(HK) 如何選擇  

Isaacmommy 發表於 17-11-10 15:46
兩間叮噹碼頭,無乜 St Joe 小學會報 DBS, 相反亦無乜 DBSPS 會無啦啦報 SJC
一間津校派位,一間直資,無得咁比。SJS vs LS 就有得比。

artroboy 發表於 17-11-10 17:05
七位數字買學位?點買法?

據陳Sir講係八位數字,嗰位家長向DBS建議用家族基金嘅八位數字捐款俾學校,咁啱捐款人嗰仔又想讀DBS,學校就安排嗰位小朋友經過面試,又咁啱嗰位小朋友又被取録,學校先至收嗰八位數字嘅捐款。以上程序唔可以有錯,不過效果一樣。

IYY    發表於 17-11-10 18:43

artroboy 發表於 17-11-10 17:07
一間津校派位,一間直資,無得咁比。SJS vs LS 就有得比。

讀SJPS或LSPS更加唔會申請對方中學啦

Soundervolt 發表於 17-11-10 17:23

比較成績同教學模式

Soundervolt 發表於 17-11-10 17:21
據陳Sir講係八位數字,嗰位家長向DBS建議用家族基金嘅八位數字捐款俾學校,咁啱捐款人嗰仔又想讀DBS,學校 ...
邊個chan sir ?

artroboy 發表於 17-11-10 17:26
邊個chan sir ?

資深EK網友,加多利山男神校用家。

Soundervolt 發表於 17-11-10 17:23

兩間太似,除非搬屋,唔係都無必要過海。

Soundervolt 發表於 17-11-10 17:21
據陳Sir講係八位數字,嗰位家長向DBS建議用家族基金嘅八位數字捐款俾學校,咁啱捐款人嗰仔又想讀DBS,學校 ...
雖然教育係一盤大生意都唔洗咁明顯呀⋯,但假假地都已經咁出名,唔洗咁睇$$呀⋯⋯

王家爸爸 發表於 17-11-10 17:29
DSE 成績呢?

artroboy 發表於 17-11-10 17:33
DSE 成績呢?
唔差得幾遠。

王家爸爸 發表於 17-11-10 17:29

兩間兄弟學校,大家咁高咁大,除非特殊情況,一般唔會收對方既學生。

artroboy 發表於 17-11-10 17:31
雖然教育係一盤大生意都唔洗咁明顯呀⋯,但假假地都已經咁出名,唔洗咁睇$$呀⋯⋯ ...

又唔使咁睇唔開,學校都需要金錢去運作,只要學校唔係大量賣位,其實各取所需啫。就算世界級學府都會咁做,如果唔係,點會咁多香港super rich後人個個都咁叻,可以名牌大學畢業?我有親人喺其中一位super rich公司打工,嗰位揸fit嘅富三代喺Harvard讀水泡科(讀乜唔好講),但講野十分低B兼離地,如果唔係父輩生性,可能只係喺香港讀副學仕。

Soundervolt 發表於 17-11-10 17:57
又唔使咁睇唔開,學校都需要金錢去運作,只要學校唔係大量賣位,其實各取所需啫。就算世界級學府都會咁做 ...
無睇唔開,係有d覺得八位數對佢地應該都好皮毛啫。

Soundervolt 發表於 17-11-10 17:57
又唔使咁睇唔開,學校都需要金錢去運作,只要學校唔係大量賣位,其實各取所需啫。就算世界級學府都會咁做 ...
所以咪要多謝數據狂迷既數據,令大家了解多咗咩叫水泡科,咩係名過於實。相信d學校整數據偽數都有壓力

Soundervolt 發表於 17-11-10 17:44
兩間兄弟學校,大家咁高咁大,除非特殊情況,一般唔會收對方既學生。
老幾輩既試過,因為香港最早期少人讀 sixth form,所以幾十年前要過九龍讀。

回覆 Soundervolt 的帖子

在現任校長帶領下, $不再通行無阻了

saiwanho    發表於 17-11-13 20:29

回覆 王家爸爸 的帖子

唔係LS 堅d 咩??

小Monkey 發表於 17-11-10 18:41
回覆 Soundervolt 的帖子

在現任校長帶領下, $不再通行無阻了

我都認為鄭校長比前任好好多,起碼揸緊番G7收生成績比重比以前確實高返唔少。

BTW,據陳sir喺另一帖講呢單八位數字捐款而捐款人囝仔又咁啱被揀中嘅case,好似近來嘅事,不過呢個數目又真係幾吸引嘅。

王家爸爸 發表於 17-11-9 18:04
幾十個當中仲要有外來生。

這兩三年就唔知,以徃外來的G10學生,成績只是中間或中下,而且人數不多。要中英文到 syllabus A,人數點會多。本地學生英文,國際學校學生中文,好難有合適人選。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

這令我想起早前有單捐50萬比DGS果單新聞