用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS VS SJC(HK) 如何選擇
樓主: ballmui
go

DBS VS SJC(HK) 如何選擇   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-11-11 15:21
SPC呢個水泡,令好多人又愛又恨
但到而家, 都仲係中西區水泡。

是鬼但啦, 讀得開心就算。

IYY 發表於 17-11-11 15:17
回覆 artroboy 的帖子

去DBS audition 時, 我地支管係 $ 3千幾蚊, 人地支管係 $3 萬蚊。
老實講, 自知DBS 唔係我嘅級數,我連簡介會都無去

IYY 發表於 17-11-11 15:23

係net 11仔既水泡啫,地鐵通咗上年都收到好多外區band 1仔啦,只希望個新校長莫忘初衷,spc 仔應該係玩得讀得,唔應該同SJS, KC ..果種感覺。

artroboy 發表於 17-11-11 15:23

我地都唔係DBS 嘅級數, 不過學校推薦, 我地初時都推左。後來諗下當面試熱身都無妨, 輸左冇所謂, 難得有機會見識下。咁咪去見識下大場面囉。

見識下, 輸得慘, 對孩子真的有用, 往後去其他學校面試, 他表現有進步, 亦懂得保持EQ 面對冷言冷語。

暫時仲係玩得讀得, 孩子如魚得水, 日日開心返學, 將來嘛...... 唔敢包  

IYY 發表於 17-11-11 15:37
我地都唔係DBS 嘅級數, 不過學校推薦, 我地初時都推左。後來諗下當面試熱身都無妨, 輸左冇所謂, 難得有機 ...
學校推薦都輸得慘?!⋯⋯,你個仔應該係好勁果批啦喎。

IYY 發表於 17-11-11 15:23

唔好咁講,港島區好學校多吖嘛,晌九龍呢邊,仲係我哋好多人心目中好好嘅學校,以前我哋年年都入七、八個,但係上年...收得3個咋,都唔知發生咩嘢事?
我諗係受歡迎咗同埋收生門檻高咗

artroboy 發表於 17-11-11 15:49
學校推薦都輸得慘?!⋯⋯,你個仔應該係好勁果批啦喎。

Haha, audition 輸得慘, 俾人踩左幾腳。

都係好事, 輸贏不是重點, 令他學曉由那裡跌低, 就得從那兒站起來。

收到SPC audition 通知時, 我問他會否換歌。他堅持用在DBS audition 時同一首歌同一種演繹手法出戰。我雖然有點擔心, 不過我認同他處理的方式, 他覺得OK, 我便OK。

Anyway, 雖然入不到 DBS, 至今我仍感謝 DBS 給我孩子上了寶貴的一課。孩子今日在SPC亦 hea 得開心, 上天的安排是巧妙的。

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

九龍不弱呀, 男校有LS, DBS, 九華, 英華。男女校有QES, 培正, 華英, 迦密。

IYY 發表於 17-11-11 16:30
Haha, audition 輸得慘, 俾人踩左幾腳。

都係好事, 輸贏不是重點, 令他學曉由那裡跌低, 就得從那兒站起來 ...
心理質素好強
呢種小朋友遇强則強,你唔洗擔心啦,真羨慕。

但係大少好 hea wor .....

IYY 發表於 17-11-11 16:37
回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

九龍不弱呀, 男校有LS, DBS, 九華, 英華。男女校有QES, 培正, 華英, 迦密。
LS, DBS 應該又唔同級數掛⋯(申利,其中次一級既用家)

IYY 發表於 17-11-11 16:39

但係大少好 hea wor .....
可能未feel 到有競爭啫⋯,佢係咪成日出去比賽架?通常呢種小朋友心理質素強d

hkpapa852 發表於 17-11-11 14:09
KC收生要求係高嫁, 不過Output不似預期啫!

可能因為 KC 同 QC 都有個皇字,好多人以為同級數。哈哈!

Eat_Sleep_Play 發表於 17-11-11 14:20
好呀鄭校長,梗係好過上一任啦,又靚仔D...又有型D...我好膚淺架咋

好多媽咪當佢係男神,小一面試時見到佢暈得一陣陣

saiwanho    發表於 17-11-13 20:46
Eat_Sleep_Play    發表於 17-11-11 18:14

IYY 發表於 17-11-11 15:13
回覆 hkpapa852 的帖子

我知佢自行收生高。

哈哈 見過佢D副校真不敢恭維

回覆 RunningPig 的帖子

從前的確曾經係, 但唔知幾時開始, 中西區精英都首選麥當勞道或堅尼地道兩校, 情況從此就不同了.

IYY 發表於 17-11-11 15:17

去DBS audition 時, 我地支管係 $ 3千幾蚊, 人地支管係 $3 萬蚊。

我就膚淺,邊個吹得好d?

我當年著白飯魚都打贏不少著三間及標馬的對手!

saiwanho    發表於 17-11-13 20:46
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

IYY 發表於 17-11-11 15:37
我地都唔係DBS 嘅級數, 不過學校推薦, 我地初時都推左。後來諗下當面試熱身都無妨, 輸左冇所謂, 難得有機 ...
請問你哋學校以什麼準則推薦?成績?運動?還是音樂?如果成績的話要去到級幾才有機會?

artroboy 發表於 17-11-11 15:23

你這樣會貫輸了一個不太好的觀念,未打,點可以認輸!

我們當年申請,是小學開校三十多年第一個入到,跟著隔年都有人入到!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題