用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS VS SJC(HK) 如何選擇
樓主: ballmui
go

DBS VS SJC(HK) 如何選擇   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 18-11-21 11:38
在這個帖可能例外,係Ek講體藝,冇觀眾的,趕客咩!

都未必嘅 ! 除了讀書外,有幾位爸爸都強烈推薦參加學校屬會,可以從師兄身上學到管理,商談,演示,計劃活動,執行等技能。此等經驗面試時可以吹水,接手項目後亦馬上知道要做啲咩嘢。
體藝優點好多。不過,好似音樂和成績關連性大啲。我班好多A嘅同學絕大多數有音樂傍身,讀書時多是Choir,Orch一員。

akys 發表於 18-11-21 12:05
都未必嘅 ! 除了讀書外,有幾位爸爸都強烈推薦參加學校屬會,可以從師兄身上學到管理,商談,演示,計劃活 ...

體育運動及比賽,對體力要求及付出大好多,訓練或比賽完了,身心俱疲,影響讀書做功課,才是分別。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-11-21 12:37
體育運動及比賽,對體力要求及付出大好多,訓練或比賽完了,身心俱疲,影響讀書做功課,才是分別。
...
我嗰個好啲,佢每個禮拜要train 3日,回來後多巴胺/安多芬充斥,脾氣專注力都好啲。

ANChan59 發表於 18-11-21 12:37
...

多做運動身體好,起碼唔會到重要考試時咁易病,對成績都有幫助㗎

回覆樓主

請問fitness test 會考咩?

王家爸爸 發表於 17-11-9 18:04
幾十個當中仲要有外來生。

DBS的IB考試有外來生,何解?

chelsea_ying 發表於 18-11-25 23:26
DBS的IB考試有外來生,何解?
SPCC同DBS, 會係中四階段公開招收升讀Pre-IB stream既學生

最後會收幾多街外人就唔知.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-26 09:24
SPCC同DBS, 會係中四階段公開招收升讀Pre-IB stream既學生

最後會收幾多街外人就唔知.

DBS - 如果係運動特長生的身份入左,成績又晤差的話,第時有無機會轉翻普通生?因為特長生的training好似真係挺多的

chelsea_ying 發表於 18-11-28 11:14
DBS - 如果係運動特長生的身份入左,成績又晤差的話,第時有無機會轉翻普通生?因為特長生的training好似 ...

DB仔通常都讀書以外都有其他專長,所以冇甚麼特別專長生。
不過如果學生有體藝因素入學,收咗之後又退團,對學生同學校都唔公平。再者,現在學校唔會因爲訓練唔俾同學讀書。
男孩子青春期成就感係好重要,唔好以為cut曬體藝訓練佢會用曬所有時間去專心讀書,反而可能兩頭唔到岸,適得其反。

chelsea_ying 發表於 18-11-28 11:14
DBS - 如果係運動特長生的身份入左,成績又晤差的話,第時有無機會轉翻普通生?因為特長生的training好似 ...

要看你儿子是否按体艺特长入学,而且有专屬奨学金,大家应该有一些共识,学生要参加一定%训练及比赛。如果真的有原因退隊,就拿不到相关奖学金,如果家庭有困难,可以申请助学金完成学业!

阿仔有同学因伤退隊,教练安排申请助学金,最难过的是突然人生失去目标,教练鼓励他专心读书,入到 lB stream ,因为他努力之下入了科大GBus,他的故事在报纸有报道。

如果不是拿奖学金入学,随时可以申请退隊。另一个网友讲得好,剩余的时间是否会读书?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題