用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 點樣可以調適教讀障小朋友家長的心情
go

[讀障] 點樣可以調適教讀障小朋友家長的心情 [複製鏈接]

Nil
   0    0    0    0

版主

當管教孩子時所用的方法欠理想,或者自己的情緒變得激動時,可考慮以下的「善待自己五步曲」:

i. 先冷靜下來
ii. 原諒自己的錯誤
iii. 向孩子對歉
iv. 細想避免重蹈覆轍的方法
v. 確保自己有充份的休息,再接再厲

http://www.heephong.org/webprod/ ... earning#how-to-help

貓大姐 發表於 17-11-13 00:36
當管教孩子時所用的方法欠理想,或者自己的情緒變得激動時,可考慮以下的「善待自己五步曲」:

i. 先冷靜 ...
同意

lav2011 發表於 17-11-9 14:11
我小朋友老師懷疑我囡有讀障,因為她寫字很醜,中文字大細邊,楂筆不正確,b字會變d字,a會變ARE,分不清尾 ...
我會同小朋友講, 其實我細個自己都有同樣的問題, 你自己的同理心應該會出現。同埋, 其他小朋友自己都唔想有讀寫困難, 小朋友都好努力去學去記
有時, 當自己教到勞氣, 情緒唔好, 真的要stop, 因無論你係情緒唔好, 定小朋友情緒唔好, 如堅持教落去,
其實唔入腦的。

經個人經驗, 大家共勉
‹ 上一主題|下一主題